Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail();
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zen
Witam!

Mam taki problem chce wysłać maila od siebie z kompa ale coś jest nie tak

Mam taki skrypt prosty jak drut
Cytat
<?php
$do='reaktor@poczta.onet.pl';
$temat='list wyslany ze strony';
$tresc='jakas tresc';

if(mail($do,$temat,$tresc))
{
echo ('wyslany');
}
else
{
echo ('niewyslany');
}

?>

A wywala mi taki błąd
Cytat
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in G:\apachefriends\xampp\htdocs\index2.php on line 14
niewyslany

Tylko nie wiem co jest nie tak.

Pozdrawiam
mike
A masz postawiony i skonfigurowany serwer SMTP na swoim komputerze?
Bo coś mi się widzi, że nie masz :-)

----added----
Popraw posta powyżej stosując odpowiedni bbCode
cadavre
Plik php.ini (tylko)?
Fipaj
Cadavre, czy ty umiesz czytać?
Tłumaczenie komunikatu:
Cytat
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in G:\apachefriends\xampp\htdocs\index2.php on line 14
niewyslany

Cytat
Nie można połączyć z serwerem pocztowym "localhost" na porcie 25, sprawdź ustawienia "SMTP" i "smtp_port" w twoim pliku php.ini lub użyj ini_set()

...
cadavre
No wiem, ja pytałem z innej beczki, bo problem mnie nie dotyczy. Jeszcze serwa Mail nie mam ale będę musał złożyć. tongue.gif
zen
Macie racje ni mom sad.gif
Ale zainstaluje.

Dzieki

Teraz taka sprawa...

Czy mogę skonfigurować Apache żeby wysyłał maile np. z mojego poczty na poczcie.onet.pl?

Jeżeli tak to jak to się robi?

pozdrawiam
snipe
  1. <?php
  2. mail('odbiorca@poczta.onet.pl', 'tytul', 'tresc', 'From: nadawca@poczta.onet.pl');
  3. ?>

pozdro smile.gif
zen
Sorry albo jestem jakiś ułomny albo to nie działa

na podstawie tego kodu:
Cytat
<?php
mail('odbiorca@poczta.onet.pl', 'tytul', 'tresc', 'From: nadawca@poczta.onet.pl');
?>

dalej wywala mi blad:

Cytat
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in G:\apachefriends\xampp\htdocs\index2.php on line 2

POZDRAWIAM
snipe
zen musisz miec zainstalowany serwer smtp lub dostep do takiego i wpisac odpowiednia konfiguracje do php.ini winksmiley.jpg
zen
oki!!!
Wszystko jasne.
Dzięki biggrin.gif

Pozdrawima
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.