Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tiramizu
Przepraszam za banalne jak dla Was pytania, ale jestem dopiero początkujący. Mam taki problem, chcę się zalogować do strony.
Napisałem sobie coś takiego:
include("connect.php");
{
$sql="select haslo from uzytkownik where login= '$_POST[b]' ";
}
$result=mysql_query($sql,$link);
$wiersz=mysql_fetch_row($result);
$str=$wiersz[0];
if(isset($_POST[a]))
{
if($str==md5($_POST[a]))
{
i spoko wszystko działa. Nie da sie tego jakoś tak przekształcić, aby to działało w taki sposób.
Mam 4 bazy z użytkownikami. I teraz w zależności z której bazy użytkownik bedzie się logował, to mu sie otworzy witryna grupy. Czyli cztery bazy z użytkownikami i cztery rodzaje witryn. Każda witryna przypisana jest do jednej z baz. Dzięki.
AxZx
naucz sie podstaw to rozwiazanie samo przyjdzie ci do glowy

m.in.
$_POST['a']

4 bazy questionmark.gif?
zastanow sie czy jest ci to wogole potrzebne i czy wiesz wogole o czym piszesz.
brachu
po pierwsze to wstawiaj kod w odpowiednich znacznikach!!

po drugie to masz czetery osobne bazy danych czy cztery tabele w jednej bazie?

jezeli masz cztery osobne bazy danych to mozesz zrobic np. liste wyboru witryn, z ktorych jest uzytkownik i pozniej wedlug jego wyboru laczyc sie z ta baza i wyswietlac formularz logowania i operowac juz na tej witrynie...

lub

przy logowaniu sprawdzac wszystkie bazy i jezeli znajdziesz uzytkownika w jednej z nich to operujesz juz wtedy na tej witrynie!!!

a napisac to naprawde nie jest trudne!!! zycze milej zabawy winksmiley.jpg

pozdro
UDAT
Wziąłeś pod uwagę że np. w 3 bazach może istnieć użytkownik o zadanym loginie, jeśli tak będzie to co zrobisz questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.