Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z sesja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pelzak
Witam!

Mam 3 pliki php.

W pierwszym pliku zaczynam sesje i okreslam zmienna $_SESSION jest ona wykorzystywana w drugim pliku jak i w trzecim.

Problem jest taki. Trzeci plik to tester.Jest wykonywany wielkrotnie. $_SESSION przechowuje m.in: imie, nazwisko zdajacego z wczesniejszych formularzy. I teraz np. gry ktos podczas testu zamknie okno, to $_SESSION zachowuje swoje wartosci. Mozna wtedy normalnie wejsc odrazu na test, ktory leci od momentu w ktorym sie skonczylo (zamknelo okno przegladarki).

Jak ktos skonczy test normalnie (koniec czasu lub odp na wszystkie pytania), to po zapisaniu jego wyniku usuwam wszystkie zmienne sesyjne $_SESSION. Wtedy tego problemu nie ma.

Chyba ze jest inny sposob na przechowywanie danych wykorzystywanych wielekrotnie na kilku plikach.

Pozdrawiam
mike
Cytat
session.cookie_lifetime określa długość życia w sekundach ciastka przesyłanego do przeglądarki. Wartość 0 oznacza "dopóki przeglądarka nie została zamknięta". Domyślnie 0.

Sprawdź w pliku php.ini jak jest ustawione ta dyrektywa u Ciebie, bo może nie jest na zero i dlatego sesjie są dłuższe i trwają po zamknięciu przeglądarki.

Więcej znajdziesz tutaj: Sesje
pelzak
Zabardzo nie wiem jak sprawdzic session.cookie_lifetime w pliku php.ini.

Ale zastosowalem taki kod przed session_start()

1. <?php
  2.  
  3. ini_set( 'session.cookie_lifetime', 0 );
  4.  
  5. ?>

I działa. Chyba mozna tak zrobic questionmark.gif
mike
Cytat(pelzak @ 2006-01-07 12:33:44)
Zabardzo nie wiem jak sprawdzic session.cookie_lifetime w pliku php.ini.

Jeśli nie masz dpstępu bezpośrednio do pliku php.ini (nie Ty jesteś adminem) mozesz sprawdzić wartość jakiejkolwiek dyrektywy za pomocą: manual/pl/function.ini-get.php" target="_blank i poprosić admina o zmianę.

P.S.
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

To też pomoże Ci zobaczyć konfigurację php na jakiej pracujesz.
pelzak
Dzieki za:

Cytat
<?php

phpinfo();

?>

Zapomnialem, ze tak mozna sprawdzic.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.