Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pliki *.php3
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Małgorzata
Czesc
mam pewien skrypt(chata) i chciałabym umiescic go na swojej stronie ,którą założyłam na republice.pl tylko tam są pliki z rozszeżeniem *.php3 i niewiem wogle o co chodzi ,bo jak wgrywam na serwer te pliki to niedziała niestety sad.gif dodam ze wszystko tworzyłam w normalnym notatniku .Czyli moje ptytanie brzmi co zrobić zeby to działało questionmark.gif?
pomoże mi ktoś questionmark.gif sad.gif
z gory dzieki
mike
Cytat
(...) pomoże mi ktoś questionmark.gif
Pomożemy biggrin.gif

Może się zdarzyć że na Republice (nie wiem bo nigdy nie używałem) nie są obsługiwane przez parser php pliki z rozszerzeniem .php3.
Zmień rozszerzenia na .php Może to zadziała.
Guest
zmieniałam i nic exclamation.gif!
mike
Acha tongue.gif

Jak ja chodziłem do szkoły to uczyli nas ja języku polskim wysławiania swoich myśli. Nie wiem może już tego nie uczą tongue.gif

A możesz powiedzieć co oznacza u Ciebie "nie działa".
Bo równie dobrze mogę Ci powiedzieć: "A komputer włączyłaś?"

1. Czy cokolwiek się pokazuje?
2. Czy wyskakują jakieś błędy/komunikaty?
3. czy parser w ogóle interpretuje te pliki?
4. Wstaw na początek skryptu:
  1. <?php
  2.  
  3. error_reporting( E_ALL );
  4. ini_set( 'display_errors', 1 );
  5.  
  6. ?>
Bo może po prostu nie widzisz błądów.
Małgorzata
no więc tak mam 5 plików dol.php3 , gora.php3 , index.php, ,chat.txt , imie.php ( źródło brałam z tąd http://php.webhelp.pl/kursy/php/pliki/php_...?roz=php#gotowy dlatego w kodzie podejrzewam że jest wszystko dobrze ) potem te 5 plikow wysłałam na serwer -na swoje konto i nie działa czyli po odświeżeniu strony "pisze strona w budowie" i niewem dlaczego
Sabistik
Cytat
tylko tam są pliki z rozszeżeniem *.php3

tam to znaczy w artykule.. a nie na servie..
Republika nie obsluguje php ;p (jesli masz bezplatne konto)
Małgorzata
pliki *php obsługuje bo sprawdzałam smile.gif zrobiłam wszystko tak samo jak było napisane na tamtej stronce
athabus
Zakładam że nie jest to bezpłatne konto które nie obsługuje php.
W taki układzie może być tak, że na serwerze jest plik index.html - niektóre serwery dają pierwszeństwo plikom .html

spróbuj albo usunąć ten plik albo wpisać www.adres.republika.pl/index.php zamiast www.adres.republika.pl
Małgorzata
na serwerze nie mam nic oprocz tych 5-ciu plikow exclamation.gif! wpisałam tak jak powiedziałeś ale pokazuje mi sie kod źródłowy pliku index.php co ja mam zrobic zeby to działało sad.gif
athabus
skoro wyswietlila ci sie tresc tego pliku to znaczy ze server nie rozpoznal ze to skrypt. A to na 99% oznacza ze nie masz jednka dostepu do servera obslugujacego php.

Darmowe konta na republice nie obsługują php - i tego jestem na 100% pewny.

Musisz poszukać konta, które obsługuję php - chyba kiedyć lycos mial takie konta, ale nie wiem bo nigdy nie korzystalem
Guest
hmmmm no trudno to musze poszukać innego serwera sad.gif dzieki athabus za zainteresowanie i odpowiedz :* smile.gif
athabus
Nie ma sprawy - kazdy kiedys musi zaczac :-)

PS. Jeśli tylko się uczysz i nie musisz mieć serwera to wiesz ze mozesz testowac na wlasnym kompie wszystko?

Jesli nie to polecam np Krasnala (szukaj w googlach pod haslem krasnal serv) - po prostu zainstaluj i mozesz testowac na swoim kompie wszystko biggrin.gif
Małgorzata
krasnal questionmark.gifquestionmark.gif nie mam pojęcia jak to zrobić , podpowiecie mi ?
Speedy
Krasnal, to jest serwer, który możesz zainstalować na swoim komputerze, aby móc testować skrypty php. Ma on wbudowaną obsługę php. Można go zainstalować w bardzo prosty sposób na windowsie. Poszukaj na googlach tak jak Ci polecono ;-).
Małgorzata
hmmmmmm smile.gif zainstalowałam tego krasnala tylko i niewiem co dalej jak sie z tego korzysta?questionmark.gif
Małgorzata
mozecie mi powiedzieć jak to zrobić , pobrałam tego krasnala juz ale niewiem wogle o co chodzi , chciałabym wiedziec jak to ustawić zebym mogła zobaczyc swoj skrypt z php , pomozcie prrrrosze
athabus
No sprawa jest prosta - generalnie chodzi o to, ze aby moc otworzyc skrypt php musisz miec server ( i kilka innych rzeczy) - wszystko to ma krasnal.

Musisz go pobrac z netu i zainstalowac.
Potem musisz go uruchomic -> po prawej stronie na tray'u (tam gdzie sie te male ikonki wyswietlaja) masz takie zielone swiatelko i zaraz obok niego zielone piorko. (Te ikonki sa widoczne tylko jesli uruchomisz serwer - po instalacji bedziesz miala skrot na pulpicie)

Kliknij prawym klawiszem na to piorko, wejdz w opcje www -> localhost
Jesli odpali ci sie strona glowna krasnala to znaczy ze udalo ci sie zainstalowac.

Teraz to juz z gorki -> musisz ustawic sobie konto (czyli znowu wchodzisz prawym klawiszem na piorko ->www->konta i dodajesz konto) potem wgraj tam swoje pliki.

Wazna rzecz -> skryptow nie uruchamiasz klikajac na nie itp tylko musisz odpalic je przez serwer. Zeby to zrobic w krasnalu wpisz w przegladarce

http://localhost/~nazwatwojegokonta/nazwa pliku

czyli np jesli masz konto gosia i plik index.php to wpisujesz

http://localhost/~gosia/index.php

sprobuj i daj znac czy sie udalo
Małgorzata
tak pobrałam krasnala ,zainstalowałam ale niemam zednego pliku .exe do otwarcia same foldery mi sie jakies utworzyły z roznymi plikami folder głowny usr a w nim folder krasna i mysql i tam w nich rozne pliki
Guest
zainstalowałam z tej strony http://www.krasnal.tk/ " krasnal pack 2.0"
athabus
w usr masz plik kransalstart.exe

nie instaluj na razie dodatkow - szkoda czasu

wiesz co - zaraz admini sie wkurza i zamkna watek:-)

zapraszam na gg: 3480361 będzie szybciej
Guest
athabus dzieki smile.gif :*:*:* udało mi sie juppppiiii
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.