Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podpięcie IPB pod własnego CMSa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
letki
Witam ...

Mam taki problem. Napisałem własnego CMSa opartego o dość prymitywny system szablonów (autorski biggrin.gif) ...
i teraz narodził sie problem ponieważ, chciałbym podpiąć pod niego forum IPB ...
mianowicie rejestrację jako tako umiałbym zrobić - poprostu dane dodawałyby się do mojej tabelki z CMSem i do IPB ...
ale jak rozwiązać kwestię logowania? Jak za jednym zamachem zalogować użytkownika do cms'a i do IPB?

proszę o pomoc ...

p.s. Nie wiem czy to taki banalny temat, czy poprostu już są odpowiedzi na moje pytanie gdzieś na tym forum ... bynajmniej nie doszukałem się, może ktoś mi wskaże odpowiedzi?
DzikiLis
Odpowiedzi nie mam, służę natomiast radą.

Proponuję byś trzymał użytkowników i hasła w jednej tabeli. Prawdopodobnie łatwiejsze będzie dostosowanie twojego CMSa do forum niż w drugą stronę. smile.gif

Następnie zapoznaj się bliżej z logowaniem w forum i zobacz czy można je zintegrować z twoim CMSem. Jeśli tak, to do dzieła.
Strzałek
To co chcesz zrobić imo jest straszną głupotą :/
Po co taką rzecz robić?
Ja bym zrobił to inaczej. Poprostu zintegrował tego twojego "cms" z forum.
IPB ma bardzo ładny i przyjazdy SDK do integracji. Jest duzo przykladów jak zintegrować serwis z forum. Jest to łatwie i szybkie do wyjkonania.
Powodzenia snitch.gif
DzikiLis
Cytat(Strzałek @ 2006-01-10 15:41:23)
Po co taką rzecz robić?

By zlikwidować problem synchronizacji dwóch tabel.

Zakładam, że zalogowanie się przez forum daje dostęp do pozostałych funkcji serwisu i vice versa. Jeśli Strzałek ich nie połączy, czeka go przekopanie się przez forum i znalezienie wszystkich miejsca, w których modyfikowana jest tabela z użytkownikami forum. Może ewentualnie stworzyć odpowiednie triggery w bazie danych. Pytanie po co.

Przykładowe kłopotliwe scenariusze:
1) Użytkownik zakłada sobie konto na forum. Takie samo konto musi być utworzone w tabeli użytkowników CMS.
2) Użytkownik zmienia hasło przy pomocy mechanizmów forum. Prawdopodobnie oczekuje, że nastąpi zmiana hasła również w CMSie.

Niestety nie znam IPB. Nie wiem również jak wygląda CMS napisany przez Strzałka. Dzielę się natomiast własnym doświadczeniem w zakresie integracji forum. Dawno temu stworzyłem prostego CMSa opartego o phpBB i dokładnie takie rozwiązanie wybrałem. Chętnie się dowiem dlaczego była to "straszna głupota". winksmiley.jpg
Strzałek
DzikiLis, ale je nie pisałem tego posta że tak powiem do Ciebie. Twoja inicjatywa jest jak najbardziej trafna - taka sama jak moja. Nie potrzebane są dwie tabele. A:

Cytat
To co chcesz zrobić imo jest straszną głupotą :/
Po co taką rzecz robić?

jest skierowane do autora tematu nie do Ciebie.

Pozdrawiam biggrin.gif
invx
ja tez kiedys bylem mlody i glupi tongue.gif tez pisalem CMS'a i tez chcialem go zintegrowac z PHPBB, i stracilem na ta zabawa tylko czas, bo skonczylo sie tak, ze zabralem sie pisanie samemu forum ... i calej reszty, obecnie koncze forum. Naprawde nie polecam wchodzenia w takie rzeczy jak laczenie swojego CMS'a z jakims gotowcem. Nic nie zyskujesz a tracisz, cos napiszesz a i tak kazdy pozna ze to phpbb ...
letki
no masz rację ...
Strzałek
invx tutaj nie do końca się zgodzę...
Bo na przykładnie ipb. Mają ładne SDK i jest prosto przystowoać sobie system do forum.
Ale... trzeba pisać system odrazu z założeniem że najważniejszą częścią serwisu będzie forum i pisać odrazu przystosowując.
Bo gdy już ma się napisane coś to rzeczywiście połączyć jest trudno
Trzeba pisać od nowa snitch.gif
Pozdrawiam
NuLL
Co do IPB - jest ono platne - rozpowszechnianie starych wersji w jakiejkolwiek formie jest platne.

-Zamykam-
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.