Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: n rekordow; m checkboxow; submit; petla i dellete
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
invx
wyswietlam sobie petla z bazy pozycje, jest ich n, przy kazdej pozycji wstawiam checkboxa.
i teraz zalozmy ze zaznaczam sobie ich m. Po zaznaczeniu wysylam formularz do pliku s. I tam chce pozycje, z zaznaczonym checkbox'em np. usunac (a no bo po co mi je tongue.gif )

i teeraz pare pytan jak takiez cudo wykonac.

- czy nazywac wszystkie checkbox'y tak samo a tylko id pozycji, przypisac do value ? czy id ptzypisywac do name checkboxa questionmark.gif
- jak potem petla jakas sprawdzic ktore sa zanzaczone a ktore nie ? (wyciagac z bazy i po kolei sprawdzac czy pozycji, odpowiada jakis zaznaczony check ?)
crash
Ty naprawdę tylko nabijasz posty? Co z tego masz? Pytasz o jakiś banał (no bo to się nadaje tylko do php Początkujący [przenoszę]) i sam sobie odpowiadasz... Bezsens.
invx
pytam o rozwiazanie optymalne. I o sugestie innych jak widza tkie rozwiazanie.

P.S.
czego jak tylko pytam - dostaje odpowiedz ze szukam gotowca
czego jak pytam i podaje wstepnie moje zalozenia, co do realizacji - dostaje odpowiedz ze nabijam posty ...

?
crash
Cytat(invx @ 2006-01-13 19:51:22)
- czy nazywac wszystkie checkbox'y tak samo a tylko id pozycji, przypisac do value ? czy id ptzypisywac do name  checkboxa questionmark.gif

Optymalne i logiczne...

Cytat(invx @ 2006-01-13 19:51:22)
- jak potem petla jakas sprawdzic ktore sa zanzaczone a ktore nie ? (wyciagac z bazy i po kolei sprawdzac czy pozycji, odpowiada jakis zaznaczony check ?)

Nie wiem jak można coś takiego wymyśleć?!

Używaj tego co wymyślisz jako pierwsze (bo prawdopodobnie będzie najoptymalniejsze). A poźniejsze pomysły olewaj, bo nie wychodzą Ci one za bardzo tongue.gif
invx
z checkboxami - jasne

ale z petla nie ...

Cytat
Nie wiem jak można coś takiego wymyśleć?!

a mozna cos innego snitch.gif ?

P.S.
zmieniles wiadomosc i musialem swoja zmieniac snitch.gif
strife
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=39876
questionmark.gif?
crash
  1. <form action="">
  2. <input type="checkbox" name="toDel[]" value="1"/>
  3. <input type="checkbox" name="toDel[]" value="2"/>
  4. ...
  5. <input type="checkbox" name="toDel[]" value="33"/>
  6. <input type="checkbox" name="toDel[]" value="34"/>
  7. ...
  8. </form>

1. <?php
  2. if( count( $_POST[ 'toDel' ] ) > 0 )
  3. {
  4.  mysql_query( 'DELETE FROM tabela WHERE id IN ( ' . implode( ',', $_POST[ 'toDel' ] ) . ' )' );
  5. }
  6. ?>

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.