Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wyrażenia regularne, sposoby zabezpieczenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Balon
Otóż piszę skrypt newsowy i jest w nim możliwość komentowania. Starałem się za pomocą wyrażeń regularnych zabezpieczyć skrypt komentowania przed ewentualnymi próbami wpisania tam jakiegoś kodu.

Próbowałem zrobić to tak:
  1. <? if (!ereg('[a-zA-Z0-9-.,]+', $tresc))
  2. {
  3. echo "<tr><td><b>Treść zawiera nieprawidłowe znaki.</b></td></tr>";
  4. echo "</table>";
  5. }
  6. ?>

Takie coś nie działa. Np. jak wpisuje 'include('news.php');' to uznaje to za poprawne, ale jesli dodaje np. *@#&@(&$!_*)@(*#$()@_ to nie chce tego dodać. A przecież nie ma w wyrazeniu niczego o nawiasach, apostrofach itd.

Teraz drugie pytanie. W jaki sposób mogę zrobić tak żeby wpisany w komentarzach skrypt php oraz zwykly html nie mial wplywu na wyglad strony. Bo ostatnio widocznie ktos chcial potestowac moje komentarze i wpisal diva do komentarza i cala strona sie rozwalala.

Proszę o pomoc bo ogolnie w wyrazeniach regul;arnych jestem zielony a w drugim problemie nie widzę rozwiązania. Pozdrawiam i dziękuje winksmiley.jpg
Rafiki
a po co do tego wyrazenia regularne ? :|

Nie lepiej przy wyswietlaniu dac:

htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
no i nie zapomnij tez o nl2br" title="Zobacz w manualu php" target="_manual zawsze bedzie lepiej smile.gif

link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.