Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podświetlanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kapral
Mam formularz z kilkoma polami w CSS zrobiłem że po najechaniu na pole formularza zmienia on swoje tło oraz obramowanie, a jeśli kursor opuści pole to kolor i obramowanie wraca do poprzednich ustawień.
Chciałbym zmienić to w ten sposób że po najechaniu zmienia kolor i obramowanie ale żeby ta zmiana była cały czas widoczna gdy kursor jest w polu formularza nawet jak kursorem myszki odjedziemy z pola
mike
Cytat
onmouseover - definiuje reakcję na zdarzenie pochodzące od myszy i polegające na najechaniu nad element.
onmouseout - definiuje reakcję na zdarzenie pochodzące od myszy i polegające na opuszczeniu elementu przez wskaźnik myszy.
onfocus - definiuje reakcję na zdarzenie pochodzące od myszy i polegające na uaktywnieniu elementu.
onblur - definiuje reakcję na zdarzenie pochodzące od myszy i polegające na opuszczeniu aktywnego elementu.

Zwróć uwagę na dwa ostatnie typy zdarzń.
kapral
Ok zrobiłem coś takiego:
  1. <input onfocus="this.style.backgroundColor='#ffffff'" onblur="this.style.backgroundColor='#000000'" type="text" name="aa" />

I teraz tło mi się zmienia ale nie wiem jak dodać jeszcze zmiane obramowania czyli: border: 1px solid #444444
ikioloak
Analogicznie do tego co juz zrobiles. Tu masz helpa:
http://www.w3schools.com/htmldom/dom_obj_style.asp
kapral
Ale chodzi mi o to że nie wiem jak to połączyć w jednym onfocus czy onblur
mike
Daj tak:
  1. <style type="text/css">
  2. input, .input_blur {
  3. background: #fff;
  4. border: #000 solid 1px;
  5. }
  6. .input_focus {
  7. background: #efefef;
  8. border: #f93 solid 1px;
  9. }
  10. <input type="text" name="aa" onfocus="this.className='input_focus'" onblur="this.className='input_blur'" />
kapral
Dzięki mike_mech o to właśnie mi chodziło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.