dtb hmmm, ale pomogles koledze...

tu nie chodzi o to jak sprawdzic czy okno zostalo zamkniete (bo to był tylko rzucony pomysl), tylko jak wykasowac dane o loginie i hasle z cache przegladarki. Czy istnieje odpowiedni skrypt do takiej operacji? nie znam dzialania mechanizmu logowania przegladarek, ale mnie tez zainteresowal ten temat... umie ktos odpowiedziec na to pytanie?
edit:
Cytat
Both Netscape Navigator and Internet Explorer will clear the local browser window's authentication cache for the realm upon receiving a server response of 401. This can effectively "log out" a user, forcing them to re-enter their username and password. Some people use this to "time out" logins, or provide a "log-out" button.
z manualka wziete
ponizsza procedura tego dokona:
<?php
header('WWW-Authenticate: Basic realm="This Realm"'); header('HTTP/1.0 401 Unauthorized'); // if a session was running, clear and destroy it
?>
niestety trzeba w wyskakujacym okienku wcisnac cancel/anuluj

by zadzialo.. i nie wiem jak to sie ma do przyciskow wstecz/back w przegladarkach i tu wyskakuje drugi problem:
Cytat
Testing with Lynx has shown that Lynx does not clear the authentication credentials with a 401 server response, so pressing back and then forward again will open the resource as long as the credential requirements haven't changed.
zrobilem krotki research, dlatego jezeli cos napisalem zle - to smialo porawiajcie.. wentualnie wlasne pomysly (zreszta to co napisalem tutaj to tylko manual i user notes).
druga sprawa... nie wiem po co sie bawic HTTP auth skoro mozna wlasny sytem logowania zrobic - ktory wyglada jak chcesz i dziala jak chcesz... i jeszcze jedno: wiem ze repozytorium PEAR chyba ma klase odpowiedzialna za HTTP auth.. ktos sie kiedys z nia spotkal?