strona jest podzielona na 4 podstawowe divy: góra, lewy, prawy i dół. Na stronie głównej w odpowiednim miejscu umieszczony jest kod:
<? switch($_GET['galeria']) { case "galeria_w_katalogu_2": include("katalog_1/katalog_2/index.php");break; default: include("start.php");break; } ?>
Czyli do strony głównej includuje się zawartość start.php. W lewym divie umieszczony jest link:
Kod
index.php?galeria=galeria_w_katalogu_2
Po klinięciu na ten link zmienia się zawartość lewego i prawego diva (wczytuje się index.php z katalogu_2). W lewym divie pojawia się menu pozwalające wybrać jakieś zdjęcie (001.jpg 002.jpg 003 jpg, itd.) natomiast do prawego diva ładuje się:
<? switch($id) { case "002": break; default: break; } ?>
I generalnie wszystko jest ok; po kliknięciu na linka na stronie głównej wszystko ładnie się wczytuje, zmienia się lewy div w którym pokazuje się nowe menu, zmienia się prawy div w którym wczytuje się domyślnie zdjęcie 001.jpg.
I jak teraz wowołać z tego lewego menu pozostałe zdjęcia, czyli np. (tak jak w przykładzie wyżej) zdjęcie 002.jpg ? Kiedy jestem na tej podstronie link wygląda następująco:
Kod
katalog_glowny/index.php?galeria=galeria_w_katalogu_2
więc próbowałem zdjęcie 002.jpg wywołać poprzez:
Kod
katalog_glowny/index.php?galeria=galeria_w_katalogu_2&id=002
ale nic z tego. Pewnie dlatego, że "id" zdefiniowany jest w indexie.php w katalogu_2 podczas gdy cały link odnosi się do indexu.php z katalogu głównego.
Więc jak mam sobie z lewego menu wczytywać do prawego diva pozostałe zdjęcia umieszczone w katalogu ?