Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bbcode - księga gości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kirkor0
No wlasnie.
robie skrypt ksiegi gosci. i mam bbcode. tylko teraz zastanawiam sie, czy lepiej byłoby:
1. zapisac dane w bazie tak jak zostaly wprowadzone i przy wyswietlaniu zamienic bbcode na html
2. zapisac dane w bazie z zamienionym bbcode na html i wyswietlic normalnie

Są do obu plusy i minusy:
mianowicie jezeli zapisze z html w bazie, to bedzie wiekszy rozmiar bazy
z drugiej strony kazdorazowe parsowanie wpisu jest meczace dla serva

jak wy rozwiazaliscie ten problem i co zrobiliscie. przedstawcie swoje opinie
DEXTER_c
Ja uparcie staram się trzymać w bazie nieprzetworzone dane. Przykład: chcesz skrócić link (http://www.str...x.com.pl). Jeśli baza zawiera linki w postaci bbCode, to zmienisz skrypt przetwarzający i cały serwis będzie miał nową formę linków.

Pozdrawiam
kirkor0
wiem. Ale w tym wypadku jest inaczej. Dane nigdy nie będą edytowane (ostatecznie usuwane). To co zostało dodane, na zawsze tak zostanie. Więc po co te dane za każdym razem parsowac, jezeli zawsze wynik bedzie taki sam...

Wiem, ze w tym wypadku nie mam mozliwosci zmiany działania bbcode, ale załóżmy, że nigdy z niej nie skorzystam.
DEXTER_c
Cytat(kirkor0 @ 2006-01-24 16:21:01)
Dane nigdy nie będą edytowane (ostatecznie usuwane). To co zostało dodane, na zawsze tak zostanie.

Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie z php. Osobiście nigdy nie byłem tak przekonany jak ty i dobrze na tym wychodzę smile.gif Jeśli jesteś faktycznie taki pewny że nic nie będziesz zmieniał, dane które wyświetlasz są ogromniaste i czytane prze ogromniastą liczbę ludków, to przechowuj przetworzony tekst smile.gif
kirkor0
to jest ksiega gosci, wiec uwierz mi, małe jes prawdopodbieństwo, że będę coś zmieniał, a tu chodzi o wydajność.
ale tez zalozmy, ze bedzie duzo wpisow, a przetworzony tekst z htmlem zawiera wiecej miejsca... sam nie wiem tongue.gif
DEXTER_c
Jeśli to jest księga gości, to ja bym trzymał w bazie nieprzetworzony tekst.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.