Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OOP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DEXTER_c
Do tej pory działałem strukturalnie. Zaczynam jednak budowę dużej aplikacji, wz. z czym rozpocząłem naukę OOP. Podczas lekturki artykułu, napotkałem dylemat. php 4 czy 5?

Mam podstawowe pytania:
1) Jak jest z dostępnością php 5 na serwerach wirtualnych?
2) Czy aby programować w php 5 będę musiał poznać jeszcze jakieś elementy które znam ze strukturalnego php 4, a w php 5 działają inaczej?
3) Czy faktycznie warto przejść na php 5? Dodam, że konkretnie pisze system CMS.
pawel_k
jeśli masz wybór czy pisać pod php4 czy php5 to nawet nie ma co sie zastanawiać tylko iść w php5... w wersji 4 obiektówka była dość prymitywna i nie do końca oddaje idee OOP.

z dostępnością jest różnie, ale można znaleźć juz wiele serwisów gdzie masz do wyboru php5, nawet darmowe (np. ovh.pl)
Guest
Cytat(pawel_k @ 2006-01-25 18:18:44)
jeśli masz wybór czy pisać pod php4 czy php5 to nawet nie ma co sie zastanawiać tylko iść w php5... w wersji 4 obiektówka była dość prymitywna i nie do końca oddaje idee OOP.

Właśnie chciałem się dowiedzieć czy mam wybór smile.gif Tworzę CMS nie konkretnie dla kogoś, ma on być uniwersalny.

Jakiś dużych ograniczeń w php 4 chyba nie ma, bo np. PHPBB jest obiektowe, a śmiga na php4.
pawel_k
Cytat(Guest @ 2006-01-25 20:38:13)
Jakiś dużych ograniczeń w php 4 chyba nie ma, bo np. PHPBB jest obiektowe, a śmiga na php4.

poznaj obiektowke w php4 i php5, wtedy dopiero zobaczysz roznice :]
Radarek
Cytat(Guest @ 2006-01-25 20:38:13)
Cytat(pawel_k @ 2006-01-25 18:18:44)

Właśnie chciałem się dowiedzieć czy mam wybór smile.gif Tworzę CMS nie konkretnie dla kogoś, ma on być uniwersalny.

PhpBB obiektowo napisane? Pierwsze slysze. OOP w php4 to byla sciema troche;). Jesli OOP to tylko od php5, innej mozliwosci nie ma.
DEXTER_c
Cytat(pawel_k @ 2006-01-25 22:03:08)
poznaj obiektowke w php4 i php5, wtedy dopiero zobaczysz roznice :]

Hehe, poczytałem smile.gif Dodałem do tego fakt, że system zostanie zakończony za jakiś rok, więc wklepałem w konsolke:
#urpmi php5
biggrin.gif
Faktycznie głupio by było pisać nową rzecz w php4 smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.