Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: walidacja formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Dex1987
Witam, widziałem kiedyś na jakiejs stronie przy rejestracji cos takiego: mamy pole input i podajemy np login, obok jest napisz i jak pole jest puste to pisze [ zle ] jesli wpisze jedna literke to napis juz sie nie zmienia, ale gdy wpisz 3 lub wiecej napis zmienia sie na [ dobrze ]. W js jestem dosc ciemny wiec jak ktos moglby mnie nakierowac albo pokazac jakis prosty przyklad to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam dex.
revyag
Zapewnie jest nałożone na inputa zdarzenie onkepress, i przy każdym naciśnieciu klawisza sprawdzanie czy długość stringa w inpucie jest większa równa 3, jak nie to jest wyświetlany napis źle. Tyle smile.gif
----
Edit. a sory przyklad smile.gif
Kod
<script type="text/javascript">
function check(str) {
    if(str.value.length >= 3 ) {
        document.getElementById("info").innerHTML="dobrze";
    } else {
        document.getElementById("info").innerHTML="źle";
    }
}
</script>

1. <input id="text" type="text" onkeypress="check(this)" />
  2. <span id="info">źle</span>
  3. </form>
vieri_pl
widziałęm coś takiego przy rejestrowaniu się na google.com do grup dyskusyjnych. Zapisz tamtą strone a skrypty java sciagną się razem z nią smile.gif Sposób chamski ale opłacalny smile.gif
Dex1987
Dzieki @revyag dzila bardzo dobrze, tylko jakby jeszcze sprawdzal jak wcisne backspace bo np mam 4 znaki pisze dobrze a jak wcisne 2x backspace to zostaja 2 i dalej pisze dobrze.

Pozdrawiam dex.
eko_moto
Ażeby żwawiej dzialalo, możesz dać coś takiego:

Kod
<script type="text/javascript">
function check(str) {
   if(str.value.length >= 3 ) {
       document.getElementById("info").innerHTML="<font color='green'>good</font>";
   } else {
       document.getElementById("info").innerHTML="<font color='red'>bad</font>";
   }
}
</script>
<form>
<input id="text" type="text" onkeyup="check(this)" onkeydown="check(this)" />
<span id="info"></span>
</form>
Dex1987
Dzieki panowie dziala wszyko, pozdrawiam

EDIT: A jak zrobic jeszcze tak ze kolor obramwania bedzie sie zmienial? :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.