Dex1987
27.01.2006, 16:20:26
Witam,
jak zrobic cos takiego ze gdy wartosc zmiennej tlo bedzie taka sama jak zawartosc id w td to tlem bedzie 1.png a gdy inne to 2.png
Zajec
27.01.2006, 18:21:30
Kod
if (object.id == zmienna)
object.style.backgroundImage='url(1.png)';
else
object.style.backgroundImage='url(2.png)';
Nie prościek przez CSS?
Kod
#pierwszy { background-image: url(1.png); }
#drugi { background-image: url(2.png); }
Dex1987
27.01.2006, 19:01:30
css odpada... to ma wygladac tak .... mam tabelke i 3 komorki w niej w zaleznosci od podstrony na jednej z nich bedzie inne tlo ... wiec musi to byc cos dynamicznego, a no i jak to w skrypcioe zastosowac bo w js jestem ciemny dosc :/
Pozdrawiam dex.
hmmm.... w php wykryj jaka to strona i generuj odpowiedni kod CSS... nie powinno sie uzywac javascript'u tam gdzie nie trzeba, albo gdy ma sie mozliwosci, by to ominac... a w twoim przykladzie zaistnialy obie te sytuacje naraz
Dex1987
27.01.2006, 20:11:52
to jest dla mnie strona (panel administracyjny) i bardziej mi pasuje tu js :] wiec jak bys mogl to podaj mi ten przykladzik
Z gory dzieki, pozdrawiam
Zajec
27.01.2006, 20:14:59
Przecież piszesz, że obrazek ma być zależny od id komórki... Więc jeśli id komórce jest przypisywany np. przez php to CSS zadziała. A jeśli id nie jest przypisywany komórkom, to jak chcesz ten nieistniejący ID wykryć za pomocą JS?
Musisz jaśniej opisać :-|
Dex1987
27.01.2006, 21:01:36
Sory. Wiec tak mam sobie w JS zmienna abc = 'dex'; i teraz jesli jest jakas komorka <td id='dex'...> to bedzie miec ona background tlo1.png a jesli id jest inne niz dex to background bedzie tlo2.png. I mam jeszcze takie pytanie czy mozna przypisac w js zmiennej wartosc GET?
Pozdrawiam dex.
cos ci powem.. o ile nie korzystasz z AJAX wszystko mozna php zalatwic.. nie wiem po co sie babrasz z JS i IDkami
Zajec
28.01.2006, 00:46:46
Cytat(Dex1987 @ 2006-01-27 21:01:36)
Sory. Wiec tak mam sobie w JS zmienna abc = 'dex'; i teraz jesli jest jakas komorka <td id='dex'...> to bedzie miec ona background tlo1.png a jesli id jest inne niz dex to background bedzie tlo2.png. I mam jeszcze takie pytanie czy mozna przypisac w js zmiennej wartosc GET?
Pozdrawiam dex.
No to nic prostszego...
Kod
td { background-image: url(2.png); }
td#dex { background-image: url(1.png); }
A jeśli mimo wszystko chcesz to koniecznie za pomocą JS zrobić...
Kod
var td = document.getElementsByTagName('td');
for (var i=0; i<td.length; i++)
{
if (td[i].id=abc) td[i].style.backgroundImage='url(1.png)';
}
Dex1987
28.01.2006, 09:21:21
Siema, nie bardzo mi chce to działać, zmienilem troche tego if'a bo wydaje mi sie ze tak ma byc, oto kod
<script type="text/javascript">
var td = document.getElementsByTagName ('td');
for (var i = 0; i < td.length; i++) {
if (td[i].id == 'abc') {
td[i].style.backgroundImage = 'url(m2_s_l.png)';
} else {
td[i].style.backgroundImage = 'url(m2_s.png)';
}
}
<td id="abc" width="100%" height="50"> Tu jakis tekst
<td id="inne" width="100%" height="50"> Tu inny tekst
Zajec
28.01.2006, 11:46:32
Jeżeli po if'ie nie dasz klamerki to dla parsera oznacza tyle, że do if'a należy tylko jedna linijka. W naszym przypadku korzystamy z jednej, więc klamerek nie trzeba.
Kod
<script type="text/javascript">
var td = document.getElementsByTagName ('td');
for (var i = 0; i < td.length; i++) {
if (td[i].id == 'abc')
td[i].style.backgroundImage = 'url(m2_s_l.png)';
else
td[i].style.backgroundImage = 'url(m2_s.png)';
}
</script>
Teraz daj to
pod tabelką, w której mają być pozamieniane komórki i gotowe.
Dex1987
29.01.2006, 13:50:23
Ok. wszystko dziala, masz u mnie piwo @Zajec
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.