blaskognia
28.01.2006, 17:50:49
Czy lepiej jest wszystkei skrypty w jednym pliku korzystając z funkcji
<?php
if ($opcja=="costam")
?>
czy rozbić to na naście plików?
Pytanie tyczy się tego co jest najbardziej wydajne.
hwao
28.01.2006, 18:26:04
To juz zalezy jak programujesz, wiadomo ze im wiecej include tym wolniej (include "troche" czasu zabiera)
Ale i tak to jest nie wazne... zniome roznice.
strife
28.01.2006, 18:26:47
Polecam przeczytanie tego tematu, jest tutaj poruszona dyskusja jak pisać
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770Pozdrawiam!
blaskognia
28.01.2006, 19:10:12
Jedna kwestia. Mi nie chodziło o Include. Czy szybciej będzie umiescić na serwerze jeden duży plik z kilkoma tysiącami linijek kodu z funkcjami jesli opcja jest równa coś tam to pokaż (wykonaj, zrob lub cokowliek innego), czy też lepiej każdą z tych funkcji (opcji) umieścić w osobnym pliku?
Mam wrażenie, że pierwsza opcja jest lepsza. Generalnie tylko raz jest ładowana szata graficzna, pewne zmienne definiowane są również tylko raz.
Liko
28.01.2006, 19:36:37
Jednak popatrz na to z innej strony. Parser ten skrypt musi wczytać do pamięci więc zajmie więcej zasobów serwera. Według mnie robić na kilka/kilkadziesiąt bo nie wierze, że np. linie kodu odpowiedzialne za kreacje systemu aktualności będą Ci potrzebne podczas wyświetlania galerii. Najlepiej podzielić to w jakieś kategorie i tak tworzyć pliki. Najważniejsze funkcje, które są wywoływane za każdym razem w jednym pliku, a reszte dołączać w zależności od potrzeb.
blaskognia
28.01.2006, 19:46:13
Czyli includowanie. Ale mimo wszystko jedno pytanie. Poprzednik stwierdził, że includowanie to czas. Czy ten czas byłby krótszy od generowania strony z dużego pliku?
I jedna jeszcze kwestia. Co do includowania stron miałem taki problem. Powiedzmy, że strona index.php była wyświetlana wraz z numerem id komentowango artykułu czyli index.php?nr=21
Powiedzmy, że do tej strony includowałem plik komentuj.php, w którym skrypt miał czerpać właśnie ten nr id, czego nie robił. Jakiego skyptu nalezy w tym przypadku użyć (mniejsza o to jak było u mnie, bo ten skrypt usunąłem już)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.