Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blaskognia
Czy lepiej jest wszystkei skrypty w jednym pliku korzystając z funkcji

1. <?php
  2. if ($opcja=="costam")
  3. ?>

czy rozbić to na naście plików?

Pytanie tyczy się tego co jest najbardziej wydajne.
hwao
To juz zalezy jak programujesz, wiadomo ze im wiecej include tym wolniej (include "troche" czasu zabiera)

Ale i tak to jest nie wazne... zniome roznice.
strife
Polecam przeczytanie tego tematu, jest tutaj poruszona dyskusja jak pisać http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13770

Pozdrawiam!
blaskognia
Jedna kwestia. Mi nie chodziło o Include. Czy szybciej będzie umiescić na serwerze jeden duży plik z kilkoma tysiącami linijek kodu z funkcjami jesli opcja jest równa coś tam to pokaż (wykonaj, zrob lub cokowliek innego), czy też lepiej każdą z tych funkcji (opcji) umieścić w osobnym pliku?

Mam wrażenie, że pierwsza opcja jest lepsza. Generalnie tylko raz jest ładowana szata graficzna, pewne zmienne definiowane są również tylko raz.
Liko
Jednak popatrz na to z innej strony. Parser ten skrypt musi wczytać do pamięci więc zajmie więcej zasobów serwera. Według mnie robić na kilka/kilkadziesiąt bo nie wierze, że np. linie kodu odpowiedzialne za kreacje systemu aktualności będą Ci potrzebne podczas wyświetlania galerii. Najlepiej podzielić to w jakieś kategorie i tak tworzyć pliki. Najważniejsze funkcje, które są wywoływane za każdym razem w jednym pliku, a reszte dołączać w zależności od potrzeb.
blaskognia
Czyli includowanie. Ale mimo wszystko jedno pytanie. Poprzednik stwierdził, że includowanie to czas. Czy ten czas byłby krótszy od generowania strony z dużego pliku?

I jedna jeszcze kwestia. Co do includowania stron miałem taki problem. Powiedzmy, że strona index.php była wyświetlana wraz z numerem id komentowango artykułu czyli index.php?nr=21
Powiedzmy, że do tej strony includowałem plik komentuj.php, w którym skrypt miał czerpać właśnie ten nr id, czego nie robił. Jakiego skyptu nalezy w tym przypadku użyć (mniejsza o to jak było u mnie, bo ten skrypt usunąłem już)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.