Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SESJA
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zyraf_pl
Witam wszystkich

Mam problem z sesją.
ze strony głównej utworzyłem sobie odnosniki otwierające małe okienka z opisami ( JavaScript'em )
Problem jest w tym ze jesli wpiszesz zmiany w okienku - tycza sie tylko tego okienka - to samo ze str. główną , zmiany $_SESSION['nazwazmiennej'] na str. głównej tyczą sie jej.

wszedzie mam jako 1 - session_start();
czytałem tutaj kilka wskazówek - próbuję dodać SID - też nic

wysprawdzałem na 30 sposobów i niemam pomysłu.
echo print itp itd i najprawdopodobniej te okienka zakł. osobne sesje.
Ktoś wie jak to "połaczyć w jedną całość"

Dzięki za odpowiedz
zyraf.pl

aha - jak "wyświetlić" zmienna SID - albo nie umiem albo, jej nie tworzy
minimal2
Cytat
session_id

(php 4, php 5)
session_id -- Pobierz i/lub ustaw identyfikator bieżącej sesji
Opis
string session_id ( [string id] )

session_id() zwraca identyfikator sesji dla bieżącej sesji.

Jeśli podany został parametr id , zostanie on użyty do zmiany identyfikatora bieżącej sesji. Przy takim użyciu session_id() musi być wywołane przed session_start(). Zależnie od funkcji obsługi sesji, nie wszystkie znaki są dozwolone wewnątrz identyfikatora sesji. Na przykład, funkcje obsługi sesji oparte na plikach pozwalają tylko na znaki z przedziału a-z, A-Z i 0-9.

Notatka: Używając ciasteczek sesyjnych, podanie parametru id funkcji session_id() spowoduje wysłanie nowego ciasteczka przy wywołaniu funkcji session_start(), niezależnie od tego czy bieżący identyfikator sesji jest identyczny z tym, który ma być ustawiony.

Do pobrania nazwy i identyfikatora bieżącej sesji moża być użyta także stała SID, która zawiera string odpowiedni do dodawania go do URLi. Zauważ, że SID jest zdefiniowane tylko jeśli klient nie wysłał prawidłowego ciasteczka. Przeczytaj także rozdział Obsługa sesji

Manualwww.php.net/manual/ NIE GRYZIE!!!

A kod na wydrukowanie na ekranie ID sesji:
  1. <?
  2. $session_id = session_id();
  3. print ("$session_id");
  4. ?>

Co do JSu to sprubuj sobie porównać numery sesji drukowane przez ww kod^^
zyraf_pl
Dzięki za odp. jutro z rana sprawdzę smile.gif.

Co do szukania - szukałem na forum pod hasłami zw. z sesją i jedyne co sie powielało to "wstawić do linku <? echo SID ?>" , wolałem zapytać bo 3 dni sie gryze i SID nadal mam pusty.

a przykład skryptu brałem z ksiązki - czemu nie działa snitch.gifquestionmark.gif

niemniej, DZIKI! Teraz wiem jakiego "hasła" szukać.

-------------------------------------

Mam pytanie jeszcze winksmiley.jpg
czy jak w stronie index.php wyrzuce ID sesji do cookies ,to potem moge jego uzywać do "kontynuowania" TEJ zapisanej sesji
minimal2
nie... sesje so wymazywane (
  1. <?php
  2. ?>
) ale w cookies mozesz zapisac wartosci zmiennych sesji i potem je przywrócic...

edit:

Dane sesji są przekazywane za pomocą cookies albo jesci sa wylaczone to poprzez GET

na stronie głównej jako pierwsze :
Cytat
session_start();
$sesja= session_id;
echo $sesja ;

i nic nie wyświetla! nawet po odświerzeniu :/ ... tosamo dałem na innych stronach i pokazuje mi "numer" sesji.
i co najsmieszniejsze - opera łapie sesje i moge ją przekazać w URL,

Cytat
<?php
@ $sesja = $_GET['sesja'];
@ session_id($sesja);
@ session_start();
?>

IE , FF 1.5 świruje

--------------------------------------------------------------------------------------
to dostaje w odpowiedzi:

zmienna wysyłana = 34b1097dae67ec241e54415394a99609
odebrana = 34b1097dae67ec241e54415394a99609

Cytat
Warning: session_register(): The session id contains invalid characters, valid characters are only a-z, A-Z and 0-9 in sesja.php on line 6

Warning: session_register(): Cannot send session cookie - headers already sent by ....  on line 6 skryptu z pow. linijki

Warning: session_register(): Cannot send session cache limiter - headers already sent ...

i ja głupieje bo session_id poprawnie wysyła i odbiera i spełnia 'wymagania' ,
cookie nie moze zapisać bo nagłówki juz wysłano a w 1 linijce mam rejestracje sesji o która sie ^%$#@^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.