Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Skrypt do sprawdzania...
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
xomer
Witam bardzo serdecznie wszystkich Internautów smile.gif)
Potrzebuje pewien skrypt, niewiem właścicie czy taki istnieje wiec ten post jest raczej skierowany do osób dobrze znających php.
Chodzi mi o skrypt który sprawdza czy istnieje folder na serwerze.
Np. na stronie jest miejsce na wpisanie nazwy, wpisuje się naciska "OK" i skrypt sprawdza czy taki folder istnieje na serwerze. Jeśli tak to np. wyświetla "Taki folder już istnieje." jeśli nie to np. "Folder wolny". Coś podobnego do sprawdzarki domen biggrin.gif Dla mnie to bardzo ważne i jeśli mi ktoś z was pomoże będe naprawdę bardzo wdzięczny winksmiley.jpg
Omega
Czy sprawdzanie tych "folderów" będzie się odbywać w jednym katalogu?questionmark.gif
kurtz
Hej
Cytat
Chodzi mi o skrypt który sprawdza czy istnieje folder na serwerze.

masz do tego gotowa funkcje - [manual:7d75a5bb3b]is_dir[/manual:7d75a5bb3b]

Opis funkcji: " Zwraca TRUE jeśli nazwa_pliku istnieje i jest katalogiem."

Pozdrawiam
Omega
Zawsze możesz sprubowac utworzyć folder i jeśli sie powiedzie to znaczy że go wczesniej nie było.... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
xomer
kurtz mam is_dir, a mozesz mi dac skrypt do tego?
KaMeLeOn
[php:1:45c7e7be55]<?php
$katalog = 'nazwa';
if( is_dir($katalog) )
{
echo 'Istnieje';
}
else
{
echo 'Nie istnieje';
}
?>[/php:1:45c7e7be55]
kwiateek
KaMeLeOn z jednej strony bardzo miło, że podzieliłeś się kodem z xomer'em jednak wydaje mi się, że jak kurtz dał odnosnik do manuala to wystarczyło by tam zajrzeć i samemu napisać skrypt.
Zdobywanie wiedzy programistycznej nie polega na czerpaniu gotowych fragmentów kodu ale na samodzielnym wzmaganiom z odrobiną pomocy osób trzecich.
Myślę, że poprzez trzymanie się tej zasady poziom forum będzie diametralnie wzrastał gdyż osoby zadające takie czy inne (dla jednych trudniejsze dla innych banalne) pytania będą czerpały wiedzą najpierw z manual'a a w ostateczności wzrócą się na forum.

Pozdrawiam.
KaMeLeOn
Cytat
KaMeLeOn z jednej strony bardzo miło, że podzieliłeś się kodem z xomer'em jednak wydaje mi się [...]

Wiem o tym, ale on zajrzał i nic z tego nie wynikło...
Zauważ, że jeżeli nie potrafi napisać prostego skryptu to jeszcze sporo nauki przed nim, a początkującym lubię pokazywać kod. Oczywiście nie bez przesady, jestem w stanie pokazać (maksymalnie) 10-15 linii, bo w bardziej rozbudowanych skryptach zmuszam do myślenia.
Cytat
Myślę, że poprzez trzymanie się tej zasady poziom forum będzie diametralnie wzrastał gdyż osoby zadające takie czy inne (dla jednych trudniejsze dla innych banalne) pytania będą czerpały wiedzą najpierw z manual'a a w ostateczności wzrócą się na forum.

Czekam z niecierpliwością na taką chwilę... :wink:
xomer
Cytat
KaMeLeOn z jednej strony bardzo miło, że podzieliłeś się kodem z xomer'em jednak wydaje mi się, że jak kurtz dał odnosnik do manuala to wystarczyło by tam zajrzeć i samemu napisać skrypt.
Zdobywanie wiedzy programistycznej nie polega na czerpaniu gotowych fragmentów kodu ale na samodzielnym wzmaganiom z odrobiną pomocy osób trzecich.

Pozdrawiam.

Potrzebowałem szybko skryptu. Forum jest od pomocy także, szybkiej. Chcesz to sobie SZUKAJ SAM!
spenalzo
Cytat
Potrzebowałem szybko skryptu. Forum jest od pomocy także, szybkiej. Chcesz to sobie SZUKAJ SAM!

Następnym razem z takim nastawieniem już nikt Ci nie pomoże. Powinieneś jeszcze nam podziękować, że ktoś Ci pomógł a nie bręczeć.
xomer
Ależ ja jestem wdzięczny. Tylko dziwie się że takie osoby się wtrącają. Chcą to niech sobie same szukają, ty również.
Omega
Panowie... panowie... biggrin.gif Racja nie mozna dawać wszystkiego na tacy (chociaż to sprawa tego co odpowiada), ale też nie można zrobić z forum bazy odnośników do manuala... laugh.gif

A jak ktoś nie zna angielskiego?questionmark.gif :?

Tak więc prawda jest po środku... 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.