Po głębokich przemyśleniach, których nikt już nie zmieni, doszedłem do wniosku, że w moim przypadku, poniższe rozwiązanie jest najlepsze.
Załóżmy, że mamy duże pole formularza - <textarea> i chcemy klikając na przycisk otworzyć okno z parametrem content, którego wartość stanowi tekst, umieszczony wcześniej w textarea.
Na początku zrobiłem na szybko coś takiego:
<input type="button" onclick="window.open('preview.html?content='+document.getElementById('content').value,'Podglad','width=400;height=300')" />
Pierwsza faza testu niczego nie okazała szczególnego, ale jakiekolwiek "entery", były ignorowane, popatrzyłem na to co zawiera parametr content, więc pomyślałem o jakimś escapowaniu znaków, zrobiłem coś w stylu:
<input type="button" onclick="window.open('preview.html?content='+escape(document.getElementById('content').value),'Podglad','width=400;height=300')" />
Z początku wszystko wyglądało świetnie, ale niestety, okazało się, że np. polskie literki i różne znaki specjalne, odkodowane na stronie preview.html w php przy pomocy funkcji takich jak urldecode() i rawurldecode() nie dało pozytywnych rezultatów.
Może ktoś poleci mi jakąś lepszą funkcję js opierającej się na podobnych założeniach?
Dziękuję.
Jeżeli w kodzie dostrzegacie jakieś literówki, to nic, kod pisałem na wzór tego, który leży głęboko w mojej pamięci...