Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: script src i zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Snoopy
witam ponownie smile.gif
mam w pliku php takie cos:
  1. <?php
  2. echo "<script src='plik.js'></script>";
  3. ?>

ale w plik.js w zaleznosci co sie dzieje w pliku php musi ulec zmianie wartosc pewnej zmiennej. np var wait=15;
i czy mozna jakos z gory przed zaladowaniem plik.js ustawic ta zmienną?

moze jakos w stylu:
  1. <?php
  2. echo "<script src='plik.js' wait=".$zmienna."></script>";
  3. ?>

bo w pliku z javą mam takie coś:
window.location="index.php?strona=xxxx'";
i chcialbym zeby zamiast tego xxxx była wlasnie zmienna z php
TomASS
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna_php = 15;
  4. echo '<script>';
  5. echo 'var zmienna_js='.$zmienna_php.';';
  6. echo 'window.location="index.php?strona='.$zmienna_php.'"';
  7. echo '</script>';
  8. echo "<script src='plik.js'></script>";
  9.  
  10. ?>

Czy o to chodziło
Snoopy
o to. biggrin.gif a jeszcze jedno pytanie:

w php np. moge zrobic takie coś
$zmienna = 5;
echo "index.php?id=".$zmienna."";

a jak by taki link zrobić w javie? zeby zamiast $zmienna było var zmienna_js
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna_php = 15;
  4. echo '<script>';
  5. echo 'var zmienna_js='.$zmienna_php.';';
  6. echo 'window.location="index.php?strona="+zmienna_js;';
  7. echo '</script>';
  8. echo "<script src='plik.js'></script>";
  9.  
  10. ?>
oto chodzilo?
Snoopy
coś mi te przykłady nie prądzą... zmienne mają zawsze te same wartości... hmm mam taki skrypt chyba sie nazywał time based progres bar jakos podobnie. I tam jest zmienna waitTime, i jesli w pliku .js zmienie mu wartosc to pasek sie przesowa w zadanym tepie, ale jesli przesylam zmienna tak jak mi tu podaliscie to za kazdym razem ok 10 sek to trwa, obojetnie jaka wartosc ma zmienna w php.
SHiP
Cytat(nospor @ 2006-02-19 22:54:29)
oto chodzilo?

Chyba nie ;]

Wydaje mi sie ze chcesz zemulować $_GET w JavaScipt... jest to możliwe =) ale na piechote tzn po przez wyciaganie danych z urla
Wystarczy na google poszukac...

http://ssdesigns.proboards15.com/index.cgi...read=1137391547
Snoopy
dobra musze nieco wiecej szczegolow podac:

mam w pliku index.php, wsadzone pole <insert type='image'> i po kliknieciu na takie image sa przesylane do index.php wartosci (wspolrzedne). I teraz mam skrypt ktory porownuje te nowe wartosci z juz zapisanymi w bazie. Oblicza wzorem pewną wartość która ma być "$CZAS"-em ktory uzyje w skrypcie java.

Scrypt javy generuje pasek (progress bar), i przesowa sie tak dlugo ile jest w wartosci "$CZAS". Jesli pasek dojdzie do konca czyli "$CZAS" bedzie wynosic 0, to ma przesłać do index.php metodą POST właśnie te wartości ktore poprzednio wysłałem klikając w <insert type='image'> ale ich nazwy zmiennych beda juz inne, i jesli beda podane, to nowe wartosci zastapią stare w bazie.

zagmatwane, ale moj projekt glownie na tym bedzie sie opierac, i jako ze sam chce to napisac, pomijam inne być moze łatwiejsze sposoby.

Bajer polega na tym ze nie wiem jak przesłać zmienną "$CZAS", "$X", i "$Y" do skryptu javy i jak po zakonczeniu skryptu wysłać zmienne "$X" i "$Y" z powrotem metodą POST z javy do index.php.
SHiP
no to w tym przypadku chyba jedynym rozwiązaniem jest AJAX ;]

http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_początek
Snoopy
biggrin.gif czego chłopie wymagasz? biggrin.gif ja wogule nie znam javy script smile.gif ale jak sie domyslam za free nikt mi nie napisze tego co chce smile.gif ale dzieki za naprowadzenie na wlasciwy tor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.