Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: z unicodu na ISO-8859-2 .. jak ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marko147
Mam tekst zawarty w zmiennej np: $teks wczytany z pliku z kodowaniem znaków typu Unicode utf-8. Czy jest jakaś funkcja, która umożliwi zamianę kodowania na standard typu ISO-8859-2 questionmark.gif
dr_bonzo
iconv()
karop
No wlasnie... ja tez sie zastanawialem... No i tak: w jakim kodowaniu pisac plik zrodlowy zeby dobrze bylo pod ISO 8859-2? Unicode czy UTF-8? Ktory jest odpowiednikiem ISO? Korzystam z editplusa i tam wlasnie sa takie kodowania do wyboru.
Vogel
ja sie juz dawno przesiadlem na UTF-8. najwygodniej dla ciebie i uzytkownika.
right6
a jak kodowac polskie znkaki w UTF8 questionmark.gifa jak w iso ?
na jakie "krzaczki je pozamieniac" ?
karop
Czyli tak:
Jak dam charset na iso 8859-2 i kodowanie na UTF8 to wszystko bedzie gralo i hucalo? Nie bedzie ruskich znaczkow? To akurat moge w sumie sprawdzic:). Tylko czy jest to profesjonalne, ze tak powiem, rozwiazanie:).

right6:
jak chcesz miec UTF8 to w zwyklym notatniku winxp (we wczesniejszych windach nie ma, a pod linuksem to chyba kazdy "notatnik" ma) podczas zapisywania na dole masz do wybory kodowanie, i wtedy wybierasz sobie jakie chcesz. Ale zeby wszystko byl ok, to czasem musisz wczesniej zapisac w danym kodowaniu a pozniej wpisywac polskie znaczki (zeby program wiedzial i nie korzystal z defaultowego ustawienia, np swietnego windows 1250:) )
right6
ta ...
tylko ja uzywam php expert editor
dr_bonzo
Poczytajcie sobie gdzies o kodowaniu znakow.

Pliki musisz zapisac w jednym kodowaniu -- np iso-8859-2 (tzn. 'ą' bedzie mialo wartosc bajtowa, np 167) i w tym samym wyswietlac (iso-8859-2) (header + charset; <meta +charset>, po to zeby bajt o wartosci 167 byl zinterpretowany jako 'ą' a nie jakis krzak.

Mozesz tez zmienic kodowanie znakow przy ich wyswietlaniu, np. iconv()em, z TEGO kodowania w ktorym zapisales plik (iso-8859-2) do jakiegos innego (np. utf-8), i musisz podac w naglowkach lub <meta> nazwe tego nowago kodowania (utf-8).

// tu: kodowanie == charset, nie encoding
Guest
Ja właśnie zaczynam robić stronę gdzie bedą dodawane duże ilości tekstu który bedzie przechowywany w bazie danych. Wcześniejszcze strony robiłem w ISO i jak przenosiłem dane z bazy na inny serwer to zawsze był problem z polskimi znakami. I teraz przed rozpoczęciem prac zastanawiam się jakiego kodowania użyć czy zostać przy ISO czy zastosować UTF którego jeszcze nie stosowałem. Co wy byście zrobili?
karop
W3C zaleca ISO z tego co wiem.
Guest
Cytat(karop @ 2006-03-28 15:16:53)
W3C zaleca ISO z tego co wiem.

A to dziwne bo na stronie zastosowali utf-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.