Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Alternatywa dla OpenGEO?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bastion
Piszę tego posta chociaż nie wiem czy mam dobre odczucie w tym temacie. Otóż na początku istnienia bazy OpenGEO, kiedy się jeszcze rozwijała, autorzy kierowali się zaszczytnym celem a mianowicie takim, że bazy danych miały być darmowe - dlaczego ? gdyż był to projekt publiczny, setki osób uzupełniało bazę danych o kolejne adresy - teraz te setki osób zostały zrobione na szaro. (sam dodałem około 2tyś adresów) . Jednak od nowego roku nowe bazy danych z adresami nie są dostępne - nieświadomi użytkownicy dalej uzupełniają w ramach wolnego czasu rekordy OpenGeo. Podano do informacji że ukazywanie się nowych baz nie jest możliwe ze względu na problemy techniczne - dlatego ostatni zrzut bazy datowany na 12 grudnia 2005 zaiwera 3mln adresów. Skoro tak ? to dlaczego wersja komercyjna (!) posiada już prawie 4mln adresów. Społeczność OpenSource dalej wprowadza adresy IP - i co ma w zamian ? ano to że jakaś zabawna "firma" dorabia się cudzym kosztem. Polska ? Ale do rzeczy, nie piszę tego posta by się żalić ale zapytać bardziej zaawansowanych PHPowców o to, czy nie myśleli o tym aby stworzyć za pomocą społeczności php alternatywy dla OpenGEO ?
mike
Jeśli chodzi tylko o adresy miedzynarodowe i rozróżniania narodowości to projekt ip-to-country
Bastion
@mike-mech : mialem na mysli baze polskich adresow IP smile.gif
sztosz
JA jestem bardzo przeciwny takim bazom danych. To niestety zagraża mojej prywatności i względnej anonimowości w internecie :|
Bastion
sztos : nie korzystasz z zadnych statystyk ? chociazby odwiedzin ? sprawdzanie kto jakiego systemu uzywa tez mozna traktowac jako "najazd" na prywatnosc smile.gif
sobstel
Cytat(Bastion @ 2006-02-28 17:40:16)
sprawdzanie kto jakiego systemu uzywa tez mozna traktowac jako "najazd" na prywatnosc smile.gif

bo to jest "najazd" na prywatność. no bo jak inaczej nazwać fakt, że zupełnie obcy mi ludzie wiedzą jakiej używam przeglądarki, systemu, rozdzielczości, kolorów, itp. itp. teoretycznie uzytkownik powinien miec do wyboru czy zezwala na przekazanie swoich danych wlascicielowi strony, ale kto tego przestrzega?
tes
Jak będziesz chciał to sam możesz zadbać o to żeby nic nie przekazać.
spenalzo
Cytat(sztosz @ 2006-02-28 18:37:25)
JA jestem bardzo przeciwny takim bazom danych. To niestety zagraża mojej prywatności i względnej anonimowości w internecie :|

Na przykład: www.anonymizer.net

Przed:
Cytat
You're located in 
  (PL) POLAND
You're connecting to the Internet through 
NEOSTRADA PLUS

Po:
Cytat
You're located in 
  (US) UNITED STATES,
COLORADO,
ENGLEWOOD

NTT AMERICA INC

Oprócz tego niektóe przeglądarki umożliwiaja zmiane user-agenta, i zamiast mozilli ktoś zobaczy np. "Norton Commander" (przykład z tego forum).
sztosz
@Bastion: Sprawdź sobie jakiej ja przeglądarki używam sleep.gif A że nie chciało mi się szukać rozwiązania nasystem to nie znaczy że chcę żeby ktoś korzystał z tego co mu wysyłam. Poza tym co innego wiedzieć jakiej przeglądarki uzywam, a co innego wiedzieć gdzie mieszkam.

@Spenalzo: Buy Now only $29.99 mnie odstrasza :|
spenalzo
Cytat(sztosz @ 2006-02-28 20:29:24)
@Spenalzo: Buy Now only $29.99 mnie odstrasza :|

To tylko przykład pierwszy z brzegu jaki znam.
Inne wyjście to proxy, np. w3cache.icm.edu.pl:8080 ale... powyższa strona podała:

Cytat
Your IP Address is    83.23.61.xxx via proxy 193.219.28.146

You're located in 
  (PL) POLAND

NEOSTRADA PLUS

You're using proxy server in 
  (PL) POLAND,
MAZOWIECKIE,
WARSAW

czyli mimo wszystko można wydobyć IP worriedsmiley.gif

A co do przeglądarki, to ja np. używam:
Cytat
Browser name:  Chuck Norris v. 1337

info wedlug stron www winksmiley.jpg
Kinool
sztos czy sie na to godzisz czy nie to i tak ma to miejsce tongue.gif jak nie z takiej bazy to z innej komercyjnej dowiedza sie gdzie jestes tongue.gif jak niechesz aby tak bylo to rozwiazanie jest, byc off-line smile.gif

prywatnosc w sieci to mit, i kto w to wiezy to pogratulowac

dane odnosnie systemu, browsera, czy ustawien systemowych mozna zmienic w wiekszym lub mniejszym stpniu ale IP i tak pozostaje smile.gif mozna kozystac z takich narzedzi jak przedstawil spen ale i tak nie ma to wiekszego znaczenia smile.gif lepiej dbajmy o bezpieczenstwo przesylanych informacji oraz swoje dane osobowe smile.gif
sztosz
@Kinool: Za piractwo można iśc siedzieć, bo tracą firmy. Za spam nie można pójść siedzieć bo firmy zyskuja, zamiast tracic.

Niedoskonałości polskiego prawa. Czemu prawo chroni takie moje dane jak adres, imie i nazwisko. A nie chroni takich moich danych jak lokalizacja IP z którego się lączę?

Pretensji nie mam do ciebie, ale do politykierów których i tak nie dane było mi wybrać, mogłem głosować tylko na partię.
@Sztos ew. pretensje mozesz miec do ludzi, ktorzy opracowali takie a nie inny metody przesylania danych w sieci smile.gif bo to oni na to zezwolili, polityka nie ma nic do rzeczy smile.gif nawet jak by byla ustawa zabraniajaca wykozystywania informacji o uzytkowniku to myslisz ze by tego przestrzegali?? wykrycie bardzo trudne bo to pasywna forma pobierania informacji

nie chesz by wiedzili gdzie mieszkasz to nie uzywaj netu smile.gif

a tak na marginesie to rozsylanie spamu w polsce jest karalne smile.gif
mike
Bardzo miło się gawędzi, ale ...

... nie ma temat.

Skończcie OT'a, proszę i wróćcie do tematu: Alternatywa dla OpenGEO?
spenalzo
Cytat(mike_mech @ 2006-03-01 14:14:09)

... nie ma temat.

Chyba sie zapędziłeś troche w moderowaniu bo to jakby nie patrzeć Hydepark tongue.gif i dyskusja jest chociaż częściowo związana z tematem.

Cytat
  @Kinool: Za piractwo można iśc siedzieć, bo tracą firmy. Za spam nie można pójść siedzieć bo firmy zyskuja, zamiast tracic.

Wiekszej bzdury dawno nie słyszalem winksmiley.jpg Od kiedy to decyzja o karze zależy od tego czy ktoś coś traci?
Przechodząc na czerwonym świetle nic nie straciłem, a nawet zyskałem - a mimo to dostałem bilecik na 50zł od zielonych panów sad.gif

Pewnie, jakbyś miał czas, pieniądze i chęci przedzierać sie kilka lat przez sądy to pewnie udałoby ci sie wygrać ze spamerem... Tylko komu chce sie tracic czas/pieniądze dlatego że dostał 10 mejli "kup pan viagre." ?
sztosz
Cytat(spenalzo @ 2006-03-01 19:31:50)
Cytat

Wiekszej bzdury dawno nie słyszalem winksmiley.jpg Od kiedy to decyzja o karze zależy od tego czy ktoś coś traci?
Przechodząc na czerwonym świetle nic nie straciłem, a nawet zyskałem - a mimo to dostałem bilecik na 50zł od zielonych panów sad.gif

Czy mi się wydaje czy ty kompletnie mnie nie zrozumiałeś? Ja nie przedstawiam stanu prawnego, tylko swoją opinię na jego temat. Nie chodzi mi też o prawo w ogóle, a konkretną relację.

Cytat(mike_mech @ 2006-03-01 14:14:09)

... nie ma temat.

I tu zgadzam się z ~Mikem. Jeżeli ktoś ma ochotę kontynuować dyskusję, to proszę bardzo, niech poprosi moderatorów o wydzilenie postów do osobnego wątku.
spenalzo
Bo ja wiem.... jak dla mnie to troche ci ten przykład nie wyszedl winksmiley.jpg

Cytat
I tu zgadzam się z ~Mikem. Jeżeli ktoś ma ochotę kontynuować dyskusję, to proszę bardzo, niech poprosi moderatorów o wydzilenie postów do osobnego wątku.

E tam, przez przesady - to w końcu hydepark tongue.gif
Bastion
Panowie smile.gif bo potem wyjdzie ze jestem inicjatorem ciezkich tematow smile.gif Ja tylko pytalem czy przy pomocy forumowiczow zgromadzonych na forum, z jakims malym naglosnieniu tu i na vortalu jest szansa na stworzenie alternatywy OpenGEO ;P a nie co jest moralne badz nie z punktu widzenia wybitnie myslacych jednostek smile.gif
Kinool
@Bastion jesli masz ochote to zrobic cos podobnego to prosze bardzo smile.gif chetnie dopisze ci kilka klas adresowych smile.gif ale one juz chyba sa w OpenGEO bo juz raz je tam dopisywalem smile.gif
Bastion
@Kiniol, wlasnie wlasnie ! o tym samym pomyslalem - trzeba zrobic i przemyslec validacje
wprowadzania danych i zrobic stronke do zbierania adresow (maksymalnie zautomatyzowac
proces wprowdzania danych) a pozniej juz pojdzie z gorki smile.gif
sztosz
Nie podawajcie mi stronki, bo będę fałszywe dane wam wklepywał, albo nawet bota jakiegoś napiszę tongue.gif

_______
PS. JOKING winksmiley.jpg
anas
@Bastion: Bardzo dobry pomysl, szczegolnie ze mozna skorzystac z dotychczasowej bazy (tej grudniowej). i dalej ruszyc z projektem. Ja moge zaoferowac ze swojej strony hosting, pozycjonowanie i troche wlasnego czasu - dlaczego, a no dlatego ze takie bazy danych sa bardzo przydatne przy zbieraniu statystyk, przy kierowaniu ruchem na stronie itd. Twierdzenie ze to uderza w wasza prywatnosc to bzdura, ip to nic innego jak wasz identyfikator w sieci - w rzeczywistosci ludzie maja imiona i nazwiska - anonimowosc pozwalalaby bezkarnie lamac prawo, tak dzieki temu ze ip jest przypisane providerowi, a ten zlokalizowany jest w danym obszarze, mozna zlapac jak ostatnio szajke pedofili.

W jakiej formie widzicie taka baze? Napiszcie o pomyslach, moze zrodzi sie jakis projekcik OpenSource.

pozdrawiam

anas
tes
sztos: nudny się robisz, odpuść

IMO bdb pomysł, ale zrozumiałem że jedynie polską bazę robicie, tak ?
oswiadczenie_aicw
Witam serdecznie,
Chciałbym oficjalnie zdementować plotki o zawieszeniu działalności projektu oraz oszukaniu użytkowników. Jak rozumiem autorem tematu jest osoba, która pisała na oficjalny adres osoby odpowiedzialnej za projekt i która otrzymała odpowiedź.

Chciałbym również zdementować plotki jakoby osoby wprowadzające dane do bazy zostały oszukane - od czasu powstania projektu, do dnia dzisiejszego baza nie została sprzedana w wersji komercyjnej (wszystkie prośby o umorzenie opłat są pozytywnie rozpatrywane), a opinie typu "zabawna "firma" dorabia się cudzym kosztem" są zwykłym pomówieniem, które w świetle obowiązującego prawa są wykroczeniem.

Agencja Curta Webera postanowiła przejąć projekt, udostępniać go wszystkim bezpłatnie. Niepobieranie jakichkolwiek opłat spowodowało, iż serwer przeznaczony na projekt w chwili obecnej nie jest w stanie poradzić sobie z generowaniem baz. Z tego też powodu, trwają próby (do dnia dzisiejszego) rozwiązania problemu.

Nieprawdą również jest, iż komercyjna wersja bazy (która nie istnieje) posiada ponad 4mln adresów. Na stan obecny 7.03.2006 17:00:00 ilość rekordów bazy wynosi 3 617 743.

AI Curta Webera nie jest przeciwna powstaniu innego projektu mającego za zadanie tworzenie bazy geolokalizacyjnej, wykorzystując nawet rekordy openGeo (choć nie ukrywamy, iż obecność kilku tego typu projektów mija się z celem).

--
Hubert Starybrat
anas
@oswiadczenie_aicw: w takim wypadku nalezy jedynie pogratulowac szybkiej reakcji i zdementowania plotek. Mnie cieszy, ze zostalo to wyjasnione, a propozycje ktora zlozylem, uwazam w stanie obecnym za pomysl wymijajacy sie z celem. Rozumiem ze takie oswiadczenie, jest rowniez w pewnym stopniu wiazace, bo jezeli problemy maja trwac przez dlugi okres, moze warto by bylo pomyslec o wsparciu sie zasobami jakie oferuje spoleczenstwo OpenSource.

Pozdrawiam

anas
Bastion
Ja również z tego miejsca, chciałem napisać sprostowanie i przeprosiny dotyczące słów jakich użyłem w pierwszy poscie w tym wątku. Moje zarzuty opierały się na domysłach i były nie trafione. Po umieszczeniu tego oświadczenia przez AICW skontaktowałem się z panem Jakubem Żukowskim, który poinformował mnie o mechanizmach i problemach jakie wiążą się z generowanie nowej bazy danych co w skutku doprowadziło do tego że byłem w błędzie.
FanFataL
Świeżutka bazka prosto z pieca biggrin.gif [3 646 727 rekodów]

http://www.opengeo.pl/database/

Pozdrawiam winksmiley.jpg
....
Bastion
Świeżutki class5.Scout i baza danych : http://www.vertis.com.pl/
Vomit
Warto jednak byloby stworzyc cos w stylu openGEO ale dla całego swiata. Strona w jezyku angielskim. Rozreklamowac na kilku forach polskich i zagranicznych. Moglibysmy miec dane o wiekszej ilosci panst niz tylko Polsce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.