czytam sobie newsa z php.pl
Cytat
Nieznana nikomu Spółka Balthaser za pomocą
tego patentu ma prawo pobierać opłaty za takie technologie jak: Macromedia Flash, Sun Microsystem oraz całą resztę usług opartych o AJAX i XAML - doniósł serwis The Register.
Czyto by oznaczało że teoretycznie jeśli zmontuje strone we flashu lub w oparciu o ajax to kiedyś tam ktoś sie moze do mnie przyczepić i chcieć za to opłate? Przecież to lekko chore...
Fuzja
2.03.2006, 20:29:11
Też mi się tak wydaje , ale jak już w newsie pisałem na razie raczej dotyczy to naszych kolegów programistów zza oceanu niż europejczyków , aczkolwiek nie da się ukryć , cały ten patent jest chory.
Osobiscie wydaje mi sie iz to nie przejdzie i ten patent przepadnie. Macromedia nie da sobie wchodzic w .... przez jakis wypierdek.
A kto powiedział, że życie nie jest chore?
Mniej więcej tak wygląda czasem sytuacja w USA. W końcu opatentowane jest nawet to, by 1 kliknięciem dodawać towar do koszyka w sklepie...
Dlatego właśnie tak ważne było to, by w Europie nie weszła ustawa patentowa dotycząca oprogramowania.
I choć prawdę mówiac chyba raczej niewiele osób jest w stanie wywalczyć należne prawem patentu opłaty w sytuacjach podobnych do wyżej podanych, to już samo to, że prawo na to pozwala jest conajmniej odjechane.
dr_bonzo
2.03.2006, 20:33:15
A przy patentowaniu nie nalezy dowiezc ze jest sie odkrywca/wynalazca pomyslu/rozwiazania?
Po prostu poezja:
Cytat
49. The computer process of claim 47, wherein said modifying said scene of said rich-media application comprises editing a selected rich-media component and wherein said editing a selected rich-media component comprises one or more of the group consisting of: an editor configured to edit the display of said selected rich-media component; an editor configured to edit the volume of said selected rich-media component; an editor configured to edit the link between said selected rich-media component and an associated menu entry; an editor configured to edit the text field of said selected rich-media component; an editor configured to edit the layout of said selected rich-media component; an editor configured to edit the size of said selected rich-media component; an editor configured to edit the transparency of said selected rich-media component; an editor configured to edit the timing of said selected rich-media component; an editor configured to edit the rotation of said selected rich-media component; an editor configured to edit the color of said selected rich-media component; an editor configured to edit the level of said selected rich-media component; and an editor configured to edit the position of said selected rich-media component.
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?...er&RS=Balthaser
Fuzja
2.03.2006, 20:33:48
Hehe , ja też myślę, że raczej ani Microsoftowi , ani Google nie będzie się zbytnio chciało zapłacić za używanie swojego oskryptowania bo jakaś firma "Krzak" opatentowała sobie prawa do technologi... Tak jak mówił Null pewnie wszystko się rozejdzie .
Vengeance
2.03.2006, 20:43:15
Wszyscy mają patent, mam i ja*
* hasło opatentowane. Btw, wlasnie opatentowałem "usuwanie postow" wiec moderatorze - zapłać mi, gdybyś chciał usunać ten post ;P
Świat jest chory
spenalzo
2.03.2006, 20:46:27
Ja z kolei sądze, że jakaś firma opatentowała dane rozwiązanie, nei po to, żeby czerpać z tego stałe zyski pobierając opłaty za korzystanie z danego patentu - ale po to, żeby móc pozwać gigantów internetu...
Fuzja
2.03.2006, 20:47:40
A pozwać ich chcą też by wyłudzić pieniądze czyli wszystko zatacza się wokół kasy .
Zbłąkany
3.03.2006, 08:15:55
Tja ale nim wyłudzą to firma padnie ;-) Chyba, że chcą odsprzedać patent gigantowi jakiemuś, np. microsoftowi
Fakt jest faktem że jest to wszystko chore i niedorzeczne. A lekko mówiąc nieroacjonalne.
Cała ta sytuacja jest już na tyle pogmatwana że w USA powstają nawet firmy, które zajmują się wyszukiwaniem rzeczy, które nie są opatentowane i patentują to tylko po to by te patenty odsprzedawać lub ścigać innych.
Nie wiem czy wiecie ale takie patenty są ważne nie tylko w USA, bo na upartego taki ktoś może przyjechać i do Plski i powiedzieć "Idziemy na ugodę za 1 000 000 $ albo w sądzie wezmę 4 razy więcej".
Na szczęście takich "patentówn" w Europie jeszcze nie rozdają.
I tak uważam że już niedługo to wszystko wymknie się spod kontroli i powstanie jakiś precedens, dzięki któremu będzie można lać na to wszystko.
P.S. Prawo precedensowe to kolejny chory wymysł Amerykanów.
Zbłąkany
3.03.2006, 14:41:17
Ja bym się bał, bo u nas jest moda na amerykańskie podejście do wszystkiego, jeszcze nam władza może namieszać, bo zechcą się wzbogacić na zmianie prawa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.