Czy i jak da sie wstawić treść maila w formacie HTML, ewentualnie w txt ale ze znakami nowych linii? Bo coś takiego jak "mail@mail?body=tresc" działa bez znaków nowych linii i tabulatorów... Jakieś pomysły? Obawiam sie, że wiele zależy od ustawień klienta poczty
Dodam,że nie ma innego wyjścia - treść maila msi być generowana po stronie klienta i wysyłana z jego emaila, wiec wszystkie pomysly typu php odpadaja.
FiDO
8.03.2006, 22:38:41
Musisz zakodowac wszelkie znaki specjalne za pomoca urlencode.. Enter to bedzie ciag %0D%0A
Moj nietoperek bez problemu rozpoznaje takie cos i robi nowe linie.. nie wiem jak z innymi klientami poczty.
Temat umiesciles z nieznanych mi powodow w JS, wiec jesli gdzies tam niejawnie pytasz sie jak zamienic z pomoca JS tekst tak, aby entery i inne znaki przeszly to z pomoca przychodzi funkcja escape().
spenalzo
8.03.2006, 23:00:32
Hm, o takim rozwiązaniu nie pomyślałem Jutro w pracy sprawdzę i dam znać. A co z HTML ? Czy jest ttaka możliwość,żeby jakoś "wytłumaczyć" klientowi poczty, że chodzi o format HTML, czy to zależy tylko od programu pocztowego? (obawiam sie ze to drugie )
Temat zamieściłem tutaj, ale zapomnialem napisać o tym, że używam do tego JS wiec sie tutaj znalazł
FiDO
8.03.2006, 23:20:04
Raczej HTML nie przejdzie, bo wiadomosci HTML sa troche inaczej budowane (multipart) i nawet jak wkleisz kod html do get'a to zostanie to wyslane jako plain-text. Jedyne co mi przychodzi do glowy to wygenerowanie HTML'a i napisanie na poczatku maila krok po krok co zrobic, zeby go zobaczyc w prawidlowej formie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.