Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Astarot
Witam,

W głownym formularzu wywoluje nowe okienko pop-up w ktorym jest pole input,
nie znam zbyt dobrze JS, a moje pytanie brzmi: jak przekazac zmienne z formularza w
pop-up do formularza głownego ?

z gory dzieki za pomoc

pozdr. Astarot
kszychu
window.opener.nazwa_formularza.nazwa_pola.value = wartosc
Astarot
Dziekuje za szybka odpowiedz, niestety powyzej podany kod nie dziala, moze w zly sposob go uzywam:

frmularz glowny :

<form action="zap_ofertowe_zapisz.php" method="post" id="f1" name="zap_ofertowe_dodaj">
<input type="text" name="wybrane_firmy">....

formularz z pop-up:

<form action="" method="post" name="form_firmy">
<input type="text" value="">
<input type="button" onclick="window.opener.zap_ofertowe_dodaj.wybrane_firmy.value = wartosc" >
</form>
kszychu
Może tak:
<input type="button" onclick="java script:window.opener.zap_ofertowe_dodaj.wybrane_firmy.value = wartosc;" >
Oczywiście zamiast wartosc powinieneś tam wstawić coś konkretnego, np document.form_firmy.jakies_pole.value
Astarot
Niestety.. powyzszy kod tez nie przekazuje jakiegokolwiek tekstu dla imputa.

okienko pop-up wywoluje taka funkcja:

function otworz()
{
noweOkno = window.open('zap_ofertowe_firmy.php', 'okienko', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=180, height=200, left=480, top=200');
noweOkno.focus();
}

zap_ofertowe_firmy.php <- to w tym pliku otwartym jako pop-up jest caly formularz i
button ktory chce przeslac.. w podobnym skrypcie kalendarza znalazlem nieco inna konstrukcje przekazywania zmiennych

echo '<a href="#"
onclick="opener.document.getElementById(\'f1\').'.$p.'.value=\'';
echo $rok.'-'.$miesiac.'-'.$d.'\'; window.close();">'.$i.'</a>

niestety ta metoda tez nie przyniosla oczekiwanych rezultatow, moze wciaz cos robie zle sad.gif
LBO
przeanalizuj sobie ten kod.

index.htm:
  1. <form name="form1" action="execute_form.php" method="post">
  2. <input name="input1" type="text" value="">
  3. </form>
  4. <a href="javascript:void(0);" onClick="javascript:window.open('popup.htm', 'okienko', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=180, height=200, left=480, top=200');">otworz</a>

popup.htm:
  1. <form name="form2" action="" method="post">
  2. <input type="text" value="" name="input1">
  3. <input type="button" onclick="javascript:window.opener.document.form1.input1.value = document.form2.input1.value" >
  4. </form>
Astarot
Wielkie dzieki chlopaki, kod dziala swietnie dla imputow, mam jeszcze jedno pytanie
czy mozliwe jest powiazanie ze soba w ten sposob dwoch pol select, tak by moc stworzyc dynamiczna liste(przez js dodawac nowe pozycje)?

dzieki.
kszychu
Jest możliwe, ale dużo z tym dłubania i nie jest to efektywne. Wiem, bo sam kiedyś takie coś robiłem.
Astarot
hmm.. w sumie nie jest mi potrzebna dynamiczna lista, zwykly textowy input mi wystarcza, jedyną przeszkodą jaka stoi mi na drodze jest to że jeśli z listy(multiple) wybieram kilka pozycji do do imputa przesylana jest tylko jedna, czy da się w jakis w miaręprosty sposób przesłać do imputa kilka wartości ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.