Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Luźna dyskusja o mvc, szablonach...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

swego czasu jak pokazały się Smarty - bardzo go zachwalano. Może i idea jest, lub jak ktoś woli była chlubna, jednakże zaczęto odchodzić od tego wzorca. Smarty już jest "bee", że tak powiem. Fakt jest faktem, że jak Smarty się pokazały, to nie byłem tym faktem zbytnio zachwycony, gdyż oznaczało to uczenie się kolejnych struktur, które z pewnością nie wynikały z elementarnej wiedzy płynącej ze znajomości html`a. Takie też podejście prezentuje autor artykułu o szablonach, dostępnego w ramach serwisu php.pl.
Co jest w takim razie właściwe ? Co jest na tyle prostym rozwiązaniem, aby go stosować? Zaczynam się gubić w tym galimatiasie, goniąc za nowościami, dostosowaniem, przebudową itd.
Szukając rozwiązania idealnego postanowiłem przestudiować budowę forum phpbb, które de facto nie korzysta z samego smarty, jednakże jakoś tak dziwnie podobnie to wszystko działa. Czy jednak jesteśmy skazani na rozwiązania pseudo smartowskie? Jak Wy zaawansowani użytkownicy to wszystko widzicie questionmark.gif
pawel_k
właściwie to jaka jest alternatywa dla systemu szablonów? moim zdanie smarty są przede wsystkim szalenie wygodne, w miarę szybkie i ogólnie ok:] nie wyobrażam sobie pisania skryptów z wyświetlaniem całego htmla ani incudowanie plików html/php. a nauka smarty przecież nie zajmuje dużo czasu, a zyskt przy pisaniu kolejnych aplikacji jest ogromny, szczególnie jeśli przyjdzie pisać portal wielojęzyczny. poza tym wystarczy spojrzeć na oferty pracy, w 80% wymagana jest znajomość smarty.
jasne że są lepsze szystemy szablonów (są?), jednak z lepszym nie-szablonowym podjeściem do odzielenia kodu php od htmla się nie spotkałem.
primo
No to co w takim razie powiesz na artykuł: Artykuły->php->Biblioteki->Szablony i systemy szablonów questionmark.gif
Uważam, że ma autor poniekąd rację, jednakże Twoje argumenty uważam za bardzo trafne.
DeyV
Wspomniany artykuł już w samych założeniach miał być bardzo kontrowersyjny, i dokładnie taki jest.

Dlatego treści w nim zawarte nie powinny być traktowane jak "prawda objawiona" tylko jako temat do przemyśleń.

Swoją drogą - dla php ciągle brakuje systemu szablonów, który byłby wystarczająco elastyczny i szybki, a zarazem prosty w użyciu.

Osobiście jednak, w przypadku stron WWW używam smarty, i jestem z niego zadowolony. Niecieprliwe też wyczekuję opublikowania eZ templates , jednego z chyba najbardziej wyczekiwanych komponentów tego frameworka.
Może nie będzie to rewolucja, ale zanosi się na całkiem ciekwe spojrzenie na szablony z innej strony (wypowiadam się tylko w oparciu o znajomość szablonów aktualnego eZ)
primo
no a jak jest z tym phpbb - czy to forum używa skompilowanego smarty pod swoje potrzeby questionmark.gif
sf
Jak dla mnie system szablonow w aktualnym ez jest zbyt glebokim posunieciem, poprostu zostala przekroczona wg. mnie pewna linia, ktora spowodowala, ze pojawil sie tam jezyk w jezyku. Mam bardzo sceptyczne podejscie do takich tworow.

Osobiscie chcialbym zobaczyc jak najszybciej smarty 3, ale to chyba szybko nie nastapi winksmiley.jpg
Strzałek
Cytat(primo @ 2006-03-25 18:17:37)
no a jak jest z tym phpbb - czy to forum używa skompilowanego smarty pod swoje potrzeby questionmark.gif

Nie, bb używa swoich tpl.
Ściągnij sobie phpBB i looknij - jest tam jedna klasa winksmiley.jpg Nie ma kompilacji winksmiley.jpg
Ociu
Cytat(primo @ 2006-03-25 17:12:52)
Szukając rozwiązania idealnego postanowiłem przestudiować budowę forum phpbb, które de facto nie korzysta z samego smarty, jednakże jakoś tak dziwnie podobnie to wszystko działa.

Skoro systemy spełniają te same role, to ich sposób działania powinnien być podobny, prawda ?(nie patrzmy na systemy portalowe etc.). Zobacz coś polskiego - OPEN POWER TEMPLATE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.