Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xHTML] target
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Coolmax
W Specyfikacji xHTML 1.0 atrybut target dla a, area, base, form, link mają status deprecated. A więc co jeżeli chcę, aby link otwierał się w nowym oknie?
strife
Musisz się posłużyć javascript.
mike
W sekcji <head> piszesz:
  1. <script type="text/javascript" src="./target_blank.js"></script>

Plik target_blank.js to:
Kod
function externalLinks()
{
    if( ! document.getElementsByTagName )
        return;

var anchors = document.getElementsByTagName( "a" );

for( var i=0; i<anchors.length; i++ )
    {
        var anchor = anchors[i];

if( anchor.getAttribute( "href" ) && anchor.getAttribute( "rel" ) == "external" )
            anchor.target = "_blank";
    }
}

window.onload = externalLinks;

Potem zawsze kiedy chcesz aby link otwierał się w nowym oknie dajesz mu atrybut rel="external", np.:
  1. <a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer" rel="external" title="Valid W3C Standards!">Valid!</a>
Coolmax
Dzięki @mike_mech wszystko działa w jak najlepszym porządku! A w Stricie są niedozwolone ramki, a więc innych przykładów chyba nie ma. A mam pytanie czy da się wymusić, aby otwierane okno było zmaksymalizowane, spotkał się ktoś z tym?
prz3m3k
hmmmm długo szukałem i znalazłem ... o ile mi się wydaje nie jest konieczne wykorzystywanie javascript .. ja oszukałem validator za pomoca tego:

1. onclick="target='_blank';"

nie wiem czy to jest błędem ale nie mecze sie z java, ktorej po prostu nie lubie smile.gif
MatheW
Cytat
o ile mi się wydaje nie jest konieczne wykorzystywanie javascript
A co to jest jak nie js?

Apropo atrybutu target, to ma on ponoć wrócić w XHTML 2.0
prz3m3k
kurczę... między słowami "wykorzystywanie" a "javascript" zapomniałem dodać "dodatkowych, zbędnych, występujących w większej ilości linijek skryptu" tongue.gif
hwao
Po takim zabiegu dokument nie jest juz poprawnym dokumentem XHTML
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.