Jestem poczatkującym "programista" php i właśnie próbuje stworzyć prostą stronke w php na webdiary znalazłem taki kod
Kod:
Kod
<?
if(isset($dzial)){
if(file_exists($dzial.".php")){
$plik = $dzial.".php";
include($plik);
}else{
echo "Wystąpił błąd - brak pliku";
}
}else{
include("newsy.php");
}
?>
if(isset($dzial)){
$plik = $dzial.".php";
include($plik);
}else{
echo "Wystąpił błąd - brak pliku";
}
}else{
include("newsy.php");
}
?>
że to trzeba wstawić w index.php stworzyć plik dział.php i newsy.php i tam wrzucić zawartośc,niestety po zrobieniu tego localhost mam krasnala wsyakuje mi
Cytat:
include
Warning: main(newsy.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in c:\php\cwiczenia\include\index.php on line 16
Warning: main() [function.include]: Failed opening 'newsy.php' for inclusion (include_path='.') in c:\php\cwiczenia\include\index.php on line 16
domyślam się ze nie widzi pliku newsy.php
w php.ini ustawiłem include_path = ";. " aby apache widział pliki wystepujące w tym samym katalogu niestety chyba to nie działa albo coś innego robie żle.
Nie rozumiem też do końca kodu który tu występuje
Kod:
if(isset($dzial)){
jeśli zmienna dział istnieje ale ona tu nie istnieje i jak wogle ma istnieć nie kapuje:P
Kod:
$plik = $dzial.".php";
include($plik);
jeśli plik $dział.php istniej co to ma być ta zmienna php i skąd ma być przekazywana.Bardzo proszę o szczegółową i zrozumiała odpowiedz.
Jak to się wogle odbywa użytkownik klika w link i co wtedy zmienna jakaś zostaje wysłana??
aha i czemu nie wpisało nie ma takieg bliku skoro nie znalazło pliku:/
Z góry dzięki.