Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nowe forum XML, AJAX
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
nospor
Jak zapewne zauważyliście, pojawiło się nowe forum XML, AJAX. W zasadzie jest to stare forum XML, tylko dodano do niego AJAX smile.gif
Spowodowane jest to coraz większym zainteresowaniem AJAXem. A do tej pory nie bylo za bardzo wiadomo gdzie takie topici mają trafiać. A że ajax dziala zarówno po stronie przeglądarki jak i serwera, więc umiescilismy go pośrodku.
Tak więc od dziś, proszę wszystkie tematy odnośnie AJAXa umieszczać na tym właśnie forum:
http://forum.php.pl/index.php?showforum=16
hwao
ja mysle ze Ajax to bardziej po stronie przegladarki niz serwera, wogole nie widze "wiekszych" powiazan z serwerem smile.gif

Pozatym to ciesze sie ze powstalo takie forum
nospor
ja wiedzialem ze tak bedzie... winksmiley.jpg
No ale dane dla ajaxa generuje też serwer, np. w php.
Znajomość ajaxa opiera się na znajomości wielu dziedzin: xhtml, js, czegos po stronie serwera (np. php), xml ... Oczywiście większości osób bardziej kojarzy sie z czyms po stronie przeglądarki, ale nie wolno tez zapominac o innych aspektach ajax'a. Dlatego też takie umiejscowienie.
TomASS
Wg. mnie AJAX leży na pograniczu serwera i przeglądarki, więc miejsce jak najbardziej słuszne smile.gif Bardzo się cieszę z powstania tego forum smile.gif guitar.gif
hwao
jakich innych aspektach?

idac tym sposobem myslenia to "po stronie przegladarki" jest po stronie serwera.
nospor
Cytat
idac tym sposobem myslenia to "po stronie przegladarki" jest po stronie serwera.
Nie wiem jakim ty idziesz sposobem myslenia, ale ja takim nie idę smile.gif
html - wykona się u klienta na przeglądarce bez żadnego problemu. bez ingerencji serwera. no chyba ze trzeba tego html'a sciągnąc z serwera winksmiley.jpg ale rownie dobrze koleś może sobie lokalnie napisac html na kompie i przeglądarka go poprawnie zinterpretuje
js - tu też nic więcej prócz przeglądarki nie trzeba
css - również
ajax - no, koleś oprócz napisania js musi również napisać coś na serwerze, by przesylal te dane. tu już sama przeglądarka nie wystarczy. ponadto dane te zapisane są w formacie xml. też trzeba więc umieć tego xml'a stworzyc. Dlatego też ajax nie jest na forum php, tylko tak ciut uniwersalnie, by połączyc to i owo. Nie mówie, ze ajax jest po stronie serwera, ale sam przyznasz, ze powiedziec, iż jest tylko po stronie przeglądarki, to tez nie do konca tak.
mike
No ale zaraz. Ja tu czegoś nie rozumiem - dokąd prowadzi ta dyskusja?

~hwao czy nowe forum jest w złym miejscu? Jeśli nie to o co chodzi tongue.gif
Seth
Wg. mnie troche w dziwnym miejscu sie znalazlo.

Oczywiscie AJAX moze pobierac i generowac XMLa ale nie jest to chyba regula? Dlatego moze, zamiast mieszac go z XMLem stworzyc osobne forum AJAX?
To takie moje drobne przemyslenia - napewno dobrze, ze zostalo to jakos wydzielone smile.gif
hwao
Ajaxa tez mozna uzywac bez servera (moze sobie brac dane z dysku).
Rownie "dobrze" mozna zalaczac pliki JS <script scr="..." /> wygenerowane przez serwer.

Żądanie jest wykonywane do serwera, i dopiero request jest realizowany przez serwer wiec ajax dziala "Tylko po stronie przegladarki" poniewaz po stronie serwera nic nie wykonuje (tylko pobiera dane, jak html rysunki, style css, czy tam skrypty js wygenerowane przez np php).

Mnie bardziej odpowiada tym myslenia Seth'a
DeyV
Przez długi czas zastanawialiśmy się wspolnie nad tym, gdzie umieścić Ajax.
Nie chcieliśmy wydzielać osobnego forum, ponieważ a) temat nie jest na razie wystarczająco często poruszany na naszym forum b )i tak mamy dużo różnych subfor.

Padło na XML natomiast nie tylko z powodów wymienianych powyżej przez noxpora, ale również dlatego, że hasło XML jest bardzo szerokie, obejmujące wiele technik komunikacyjnych, a takze dlatego, że akurat to forum cieszy się chyba najmniejszą popularnością.

Ewentualnie można zrobić małą zmianę, i nazwać je

AjAX oraz technologieg XML'owe albo coś w tym guście.
emp
XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... musimy sie oprzec xml-owej masonori i arystokracji... my ludzie klasy robotniczej... musimy sie przeciwstawic tworzeniu takich heretyckich sub foruf... nie moze tak byc jak jest musi byc inaczej winksmiley.jpg

spoko oko napewno sie przyda... duzo ludzi sie coraz bardziej interesuje tym tematem
TomASS
Cytat
XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic...

Żart czy jakieś konkretne argumenty ? tongue.gif
Seth
Cytat(TomASS @ 2006-03-28 14:17:55)
Cytat

XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic...

Żart czy jakieś konkretne argumenty ? tongue.gif

Cytat(emp @ 2006-03-28 12:49:31)
XML i AJAX to zlo ktoremy sie trzeba przeciwstawic... musimy sie oprzec xml-owej masonori i arystokracji... my ludzie klasy robotniczej... musimy sie przeciwstawic tworzeniu takich heretyckich sub foruf... nie moze tak byc jak jest musi byc inaczej winksmiley.jpg

Chyba zart, nie? blink.gif
hwao
ja do tej pory boje sie ajax'a i xml'a, lekki z dziecinstwa Rkingsmiley.png

Forum jak najbardziej ok winksmiley.jpg

Tylko zeby sie ostro rozruszalo smile.gif
kszychu
"Praca z Ajaxem, czystym relaksem"
I tym to sloganem proponuję zakończyć ten OT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.