Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: No fajnie..
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
andruch2001
Postaram się w miarę krutko bo szanuję i wasz czas ...
Dlaczego nie są tłumaczone do końca na język polski różnego rodzaju pomoce dot. jęz, php ..?
Stąd takie złudzenie że to "takie trudne" czy to aby nie tak na wzór
nawiedzonych "papug-legislatorów" którzy tworzą prawo tylko dla "wybranych" ...

Co komu przyjdzie z opisu w jęz.angielskim ( dotyczy to tzw. kurs php )...darujcie sobie czy nie lepiej podać oryginalne linki a nie przywłaszczać sobie jakieś prawa , które tak naprawdę wam się nie należą .

Nie każdy ma opanowany ten "hahłacki" język stąd liczyłem że znajdę
klucz do zrozumienia tego języka( php), zwłaszcza zastosowania go pod kontem www...no coż zawiodłem się .

Czy ktoś wreszcie opracuje jakąś dokumentację od początku do końca na
"przykładach" ale w jęz.polskim począwszy od zainstalowania serwera apache wraz z "konfiguracją" ale w sposób na tyle zrozumiały by nie trzeba było szukać
pomocy gdzie indziej i by można we własnym zakresie uruchomić taki serwer
początkowo u "siebie " a potem udostępnić w sieci .
Następnie by móc wrzucać całe stronki wraz z obsługą baz danych MySql .

Przyznam się że całe to pojęcie dotyczące tego zagadnienia jest dla mnie podobnie zrozumiałe co pismo węzełkowe stosowane przez plemiona indian z nad Amazonki .

Doszedłem natomiast do jednego zasadniczego wniosku że "przekazywaniem
wiedzy" zajmują się ludzie , którzy nie mają zielonego pojęcia jak to zrobić
by skutecznie dotrzeć do słuchacza . "Nadają " na falach zrozumiałych
jedynie dla nielicznych uznając że to nie "ich" problem jeśli słuchacz nie
rozumie o czym mowa.

Tego typu "fachowców" jest bez liku w necie stąd
"populkarność" Linuxa czy też innych podobnych systemów operacyjnych jest
tak niewielka . Odnoszę wrażenie że podobnie rzecz się ma z popularyzacją
php .
Wystarczy wejść pod link w Google z odnośnikiem w/w a odnajdzie się
stronę a owszem ale w języku angielskim . ( sic!).
To juz wystarczy by dalej niczego nie szukać i pozostać przy HTML-u "stary
ale zrozumiały " .

Życzę dalszych "owocnych" rezultatów w propagowaniu tej wiedzy przez
"wybitnych-edukatorów" , chyba że ktoś wreszcie zrozumie że samo posiadanie
wiedzy to za mało aby móc ją "dalej" przekazywać , bo do tego trzeba mieć
też odpowiednie przygotowanie .

Pozdrawiam wszystkich "zdrowo pojmujących" swoją misję .

Andrzej z Opola.
Aztech
Drogi Andrzeju
Nie sposób zgodzić się z Tobą w części twojej wypowiedzi, ale uważam, że przemawia przez nią zbytnia przesada. Powiedzmy sobie szczerze, aby wiedzę posiadać, należy się trochę wysilić. Kursów w sieci jest co niemiara, ich poziom jest różny - fakt, ale trzeba umieć oddzielić ziarno od plew. Temu na ten przykład służy to forum i związany z tym serwis.
Kursy internetowe zakładają pewien poziom wiedzy użytkownika (tak jak delikwent wybrający kierunek studiów związanych z matematyką musi mieć jakieś ku temu podstawy, ot choćby dodawanie odejmowanie itp - wiem przejaskrawiony przykład, ale oddaje sens mojego przemyślenia).
Nie da się napisać kursu, który trafi do wszystkich, nie da się! Może być kurs lepszy (bardziej fachowy, nei posiadający błędów), może być przystępny (wiele osób go zrozumie), ale z pewnością nie zrozumieją go wszyscy.
Rezulatay nie są jedyną wyrocznią dobrych stron, one są wyrocznią stron najlepiej wypozycjonowanych, bądż najczęściej odwiedzanych (kurs php znaleziony na popularnym onecie z pewnością będzie odstawał od tego z webhelpu).
Tak też się składa, że lwia część dokumentacji najnowszych projektów, nowinek ukazuje się w języku angielskim, jest tego mnóstwo, nadążanie z tłumaczeniem, no cóż powiedzmy se szczerze też chyba jest raczej awykonalne.
Inna sprawa, że potrzeba trochę czasu, by na nowo ukute anglojęzyczne terminy powstały polskie odpowiedniki (stąd często samowolka w tłumaczeniach, próby zastąpienia angielskich zwrotów, podobnie brzmiącymi odpowiednikami). Sam niedawno miałem rozmowę z jednym z doktorów u mnei na Politechnice o tym jak to w początkowych latach dziewięćdziesiątych tłuamczył książki dotyczące systemu operayjnego spod znaku Microsoftu. Nieustalone polskie nazewnictwo części opcji w Windowsie, korekty spejalistów, korekty korektorów, jezykoznawców niejednokrotnie przeinaczały całkowicie sens przekazu.
Nie zgodzę się, że nie ma dobrych kursów o php! Błąd! To częstokroć osoby czytające kursy, czytają je po łebkach, nie chce im się czytać podstaw i ich zrozumieć, nie chce im się zajrzeć do manuala, poszukać na forach (przydługawy i przynudnawy kurs to też chyba niezbyt dobry pomysł! a ująć wszystkich aspektów się z pewnością nie da), a zrozumienie podstaw to... PODSTAWA!
Przeczytają raz i sądzą, że już potrafią i rozumieją, stąd choćby tutaj tak wiele elementarnych pytań!
Piszesz, że nie ma kursów instalacji, to albo źle szukasz, albo wrzuciłeś tutaj do jednego wora z zarzutami argument bez jego weryfikacji.
Wracając jeszcze do poruszonej przez Ciebei sprawy nazwijmy to "bełkotu fachowego", czyli niezrozumiałego języka dla zwykłego śmiertelnika (ale wyszedł rym biggrin.gif), no cóż czasami trzeba. Jest przecież spora różnica np pomiedzy wyrażeniami:
- to jest to samo
- to jest takie samo
tak samo jak jest różnica w php pomiędzy empty() a isset() i to też trzeba parę razy przeczytać, utrwalić sobie w głowie by zrozumieć.
Pozdrawiam
P.S. A czymże spowodowany był ten post? Tak gwałtowna wypowiedź jeśli można wiedzieć?
GrayHat
nie mozecie pisac zwiezle?? tego sie nie da czytac :]
hwao
Cytat
Czy ktoś wreszcie opracuje jakąś dokumentację od początku do końca na
"przykładach" ale w jęz.polskim począwszy od zainstalowania serwera apache wraz z "konfiguracją" ale w sposób na tyle zrozumiały by nie trzeba było szukać
pomocy gdzie indziej i by można we własnym zakresie uruchomić taki serwer
początkowo u "siebie " a potem udostępnić w sieci .
Następnie by móc wrzucać całe stronki wraz z obsługą baz danych MySql .

Instalacja Apache + PHP5 + MySql - instalacja dla Windows'a
Aby cieszyc sie mozliwosci kozystawia z serwera apache z zainstalowanym php i z bazy danych mysql, nalezy wykonac pare krowków. Po piersze otwieramy przegladarke i wpisujemy adres (w pasku u gory) http://www.en.wampserver.com/download.php nastepnie pojawi sie nam stronka w jezyku angielski. Jezeli znamy ten jezyk mozemy opimac spokojnie nastepny akapit.

Tak jak juz wspomnialem znajdujemy sie na stronie z ktorej scianniemy potrzebne pakiety, aby tego dokonac trzeba kliknac myszka na DOWNLOAD WAMP5 X.X.X gdzie X to cyfry z przedzialu od 0 do 9.

Zostalismy przekierowani na strone sourceforge.net z której mozemy pobrac interesujacy nas pakiet. Jedyne co musimy teraz zrobic to dokonac wyboru skad chcemy go sciagnac.

Tips&Trick: Im blizej naszego cudownego panstka klikniesz tym prawdopodobnej szybciej sciagniesz potrzebny plik.

Najlepiej teraz przgotowac olowek i kartke! Wybieramy jakis link i zapisujemy plik na dysku. Wazne w tym kroku jest to zeby zapamietac gdzie i pod jaka nazwa zapisujemy nasz plik na dysku (proponuje zapisac sciezke pod jakim sie znajduje na przygotowanej kartce).

Ostani krok... Kozystaja ze wczesniej przygotowanych notatek odnajdujemy plik ktory sciagnelismy poczym 2 krodnie go klimamy myszka (badz tez jednokrotnie, to zalezy od konfiguracji systemu), dlatego zalecam zaznaczyc element myszka i nacyskac enter (uniwersalne rozwiazanie). Pojawia sie okno, w ktorym nalezy naciskac w zasadzie tylko dalej, dalej, ok, dalej, dalej, zakoncz. Ale gdzies tam pomiedzy tymi klikami pojawi sie konfiguracja Serwera, wiec lepiej zastanow sie dokladnie co zaznaczasz (opisane jest to na kazdej stronie z wyborem). Pamietaj ze proces konfigracja jest prawtyczni nie odracalny! to co tutaj ustawisz bedziesz mogl tylko zmienic podczas kolejne instalacji! Chyba ze jestes certyfikowanym uzytkownikiem notepad'a i potrafisz edytowac pliki tekstowe.

Teraz zalecane jest uruchominie ponownie maszyny, w tym celu klimay na menu "start" (lewy dolny rog ekrany, standartowo" i wybieramy wylacz komputer (jezeli nie mamy w tym miejscu menu "start" klimamy na kalwiaturze przycisk z flaga windowsa - lecz to nie wystepuje na kazdej klawiaturze, wiec opcja z szukaniem menu jest "lepsza"), jezeli nie udalo nam sie mimo wszytko uruchomic ponownie masznyny, szukamy przycisku reset na maszynie.. te rozwiazanie takze nie jest kompatybilne z kazdym komputerem, wiec najbezpieczniej bedzie wykrecic i wrecic korki w mieszkaniu badz to na klatce schowodej, w raze nie powodzenia mozemy poprosic o pomoc loklanego dostawce pradu.

Po ponownym uruchomieniu komputera, mamy ikonke "wamp" na pulpicie, uruchamiamy ja(jak? bylo wspomniane wyzej 2klik*/1klik, zaznacz -> enter). W zasobniku kolo zegarka pojawia nam sie pol okrag.. klimamy na nim lewym przyciskiem myszki i pojawia sie menu. Z listy wybieramy "Start All Services" po czym polokrag po pewnym czasie (zalezym od stanu komputara) zamieni sie na zielony. Jezeli nie otrzymalismy zielonego okrego, powtarzamy wszytki kroki od nowa.

Aby zobacyzc efekt naszej pracy uruchamiany *przegladarke internetowa i wpisujemy adres http://localhost/

Oto efekt koncowy naszej pracy, mozemy sie cieszyc najnowasz wersja php i MySql dzialajacych poprawie.

Skomplikowane zwroty:
*2klik - podwojne nacisniecie szybko lewego przycisku myszki
*"Przegladarka internetowa", program sluzacy do przegladania internetu, bardzo czesto mylony z "internet explorem".

PS: jezeli gdzies wystapily jakies nie zrozumiale wyrazy (poza tymi z bledami ort. smile.gif ) i pojecia to piscie sproboje je wytlumaczyc.. smile.gif

Mam nadzieje ze to rozwialo wszelkie watplikosci. smile.gif

co do "przpisywania sobie sobie praw" to do wszytkich tekstow mamy pozwolnie autora, i to on jest autorem, my tylko przetłymaczylismy.
Sabistik
ehe
Nie do konca rozumiem do czego te zale? Jakies konkrety..
Do forum? Kazdy kto na nim pomaga robi to z wlasnej dobrej woli i mysle ze robi to najlepiej jak potrafi.
Do wortalu? Sa opisy instalacji konfiguracje apache+php+mysql i inne. Jesli cos jest nie tak mozesz zawsze poinformowac autora o swoich sugestiach.

Jesli nie rozumiesz publikacji znaczy to ze nie znasz podstaw podstaw..
Mozesz sobie wynajac prywatnego nauczyciela ktory bedzie cie prowadzil za raczke, inaczej musisz wykazac chodz troche wlasnej inicjatywy.

Co prawda jak to ktos kiedys ladnie powiedzial: 'manuale sa pisane przez profesjonalistow dla profesjonalistow' ale nie wpadajamy w skrajnosci.

Bonifacy z Burkina Faso.
Vengeance
andruch2001: Odpowiednie przygotowanie do nauczania mają zaś autorzy książek, do których kupowania zachęcam. (pomijam fakt, iż czasem ich wiedza z zakresu samego php jest nikła). Niestety, nikt nam za taki kurs nie zapłaci, jak i za przygotowanie teoretyczne z zasad rządzących się przekazywaniem wiedzy... stąd też poziom jest jaki jest.

Po drugie: nie możliwym jest stworzenie poradnika od A do Z krok za kroczkiem, jak za rączkę. Po pierwsze, komputery to wredne bestie i nigdy nic nie zadziała tak samo. Po drugie, nie zaczyna się nauki od php itp. Do tego należy mieć już jakieś podstawy... jak ich brak, to są problemy i pytania na forum (najgorsze są braki w umiejętności wyszukiwania informacji).

Dlatego Twoje żale i prośby uważam za bezsensowne i subrealistyczne. Pozdro
andruch2001
Cytat(hwao)
Teraz zalecane jest uruchominie ponownie maszyny, w tym celu klimay na menu "start" (lewy dolny rog ekrany, standartowo" i wybieramy wylacz komputer (jezeli nie mamy w tym miejscu menu "start" klimamy na kalwiaturze przycisk z flaga windowsa - lecz to nie wystepuje na kazdej klawiaturze, wiec opcja z szukaniem menu jest "lepsza"), jezeli nie udalo nam sie mimo wszytko uruchomic ponownie masznyny, szukamy przycisku reset na maszynie.. te rozwiazanie takze nie jest kompatybilne z kazdym komputerem, wiec najbezpieczniej bedzie wykrecic i wrecic korki w mieszkaniu badz to na klatce schowodej, w raze nie powodzenia mozemy poprosic o pomoc loklanego dostawce pradu.

Tą odpowiedź należało by zakwalifikować jedynie jako przykład "profesionalnej" głupoty a nawet i arogancji .

Rkingsmiley.png
( nie czujesz się kolego jakbyś już "siedział " na tronie )
nospor
Cytat
Tą odpowiedź należało by zakwalifikować jedynie jako przykład "profesionalnej" głupoty a nawet i arogancji .
blink.gif
zarejestrowales się tu, by napisac to coś. Ale co to jest? Przyszedles tu nas obrazac czy jak?
pozatym co to za tytul: "No fajnie.." Zapoznaj sie z regulaminem
i jak ktos sie pytal: doczego te zale? doczekamy sie odpowiedzi?

poki co zamykam i przenosze na wlasciwe forum, bo nie wiem do czego zmierzasz

ps: prosze na PW o ewentualne wyjasnienia

edit: na prosbe z pewnych kregow - otwieram. Jeszcze zdązy się zamknąc. bo moze ktos ma ochote na "dyskusje". Tylko proszę, nie obrazajmy sie tu nawzajem
kszychu
Witam,
Przeczytałem Twój (pozwolisz, że przejdę od razu na "ty", Ciebie proszę o to samo) post na forum i wielce się zdumiałem. Pierwszy post na forum i od razu takie żale? Rozumiem, gdybyś przebywał tutaj od jakiegoś czasu, został przez nas jakoś źle potraktowany, niesprawiedliwie oceniony, czy chociażby, gdyby tylko tak Ci się wydawało. Ale Ty od razu zarzucasz nam jakieś wymyślone zachowania.

Nikt na naszym forum, a podejrzewam, że na innych również, nie predysponuje do miana nauczycieli. Nie jesteśmy tu po to, by kogoś nauczyć programowania, a w szczególności programowania w php. Od tego są płatne kursy organizowane licznie przez różnorakie firmy i instytucje. My tutaj nie przekazujemy wiedzy. My tutaj pogłębiamy własną wiedzę oraz dzielimy się nią z innymi. Nie mamy jednak przygotowania pedagogicznego, więc nie wymagaj od nas, że nasz język jest zrozumiały tylko dla nas. Jeśli chcesz do nas dołączyć, musisz go sobie przyswoić, bo nikt tutaj nie będzie Ci mówił o instrukcjach, które wykonują określony fragment kodu określonąilość razy, tylko powie Ci o pętlach.

Kwestia dokumentacji w naszym języku ojczystym. Nieprawdą jest, jakoby nie było materiałów dotyczących php w języku polskim. Jest cała masa książek przetłumaczonych z orginałów, kursów. W dużej części przetłumaczony jest również manual. Jednak z oczywistych względów wszelkie nowe publikacje ukazują sięnajpierw po angielsku (nawet te, pisane przez polaków!), dlatego, jeśli chcesz być na bierząco, musisz opanować ten 'hahłacki' język, przynajmniej w stopniu pozwalającym czytać ze zrozumieniem dokumentacje techniczne.

Reasumując. Nie każdy musi być neurochirurgiem, nie każdy musi być księdzem, nie każdy musi programować w php. Jeśli masz ochotę siętego nauczyć - pomożemy. Ale nie zaczynaj swojej wizyty na forum od pretensji do garbatego, że ma proste dzieci!

Pozdrawiam
andruch2001
Przyznaję że moja krytyka była zbyt ogólna ale chodziło mi o uwrażliwienie osób , które zajmuja się właśnie przekazywaniem "tego" typu własnych doswiadczeń na łamach netu.

A chodziło mi m.inymi o licznych autorów tzw: Tutoriali z zakresu poznania języka php a zwłaszcza praktycznego wkomponowania samych skryptów w kod HTML , bądź co chyba jest rzeczą najciekawszą budowanie kompletnych stron www ( w php) następnie możliwość samego sprawdzenia na "własnym" serwerze poczym wrzuceniu całości ( już sprawdzonej ) na wybraną domenę .

Krutko mówiąc interesuje mnie sama "zasada działania " i najlepiej wsparta przykładami ( screen ) co i jak z tą instalacją apacha , MYSQL oraz z jego praktycznym wykorzystaniem ale wyłącznie w języku polskim .

Cóż nie poznałem dotąd aż tak dobrze jęz.ang. by móc swobodnie się komunikować . ( Mea Qulpa )

Pomoc w postaci "wykręcania korków ( zabezpieczeń ) " itp. - darujmy sobie .

Jeśli ktokolwiek poczuł się urażony moim postem to czym prędzej przepraszam bo nie takie było moje zamierzenie , i oczywiście przyjmuję liczne uwagi -krytyki konstruktywnej , pomogą mi napewno w może inny juz sposób zająć się tym tematem .

pozdrawiam cool.gif
kszychu
Cytat(andruch2001 @ 2006-03-29 15:40:05)
Krutko mówiąc interesuje mnie sama "zasada działania " i najlepiej wsparta przykładami ( screen ) co i jak z tą instalacją apacha , MYSQL oraz z jego praktycznym wykorzystaniem ale wyłącznie w języku polskim .

A przeglądałeś artykuły na www.php.pl (teraz coś nie działa, ale normalnie to działa)?
Proponuję też spróbować z google podając frazy "kurs php", "instalacja apache'a", "instalacja mysql'a".
Nie ma jednego słusznego kursu, czy przepisu instalacji. Musisz pogrzebać w wielu miejscach, poczytać wiele tutoriali, maanuali, popróbować, zawalić kilka nocy, pokląć, zrzucić komputer z biurka (miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie).
A jak będziesz miał jakieś konkretne problemy, pytania, wątpliwości to pisz na forum (polecam jednak na początku zapoznanie sięz Regulaminem), a zaręczam Ci, że Twoje pytanie nie zostanie bez odpowiedzi.
andruch2001
Cytat(Kszychu)
Nie ma jednego słusznego kursu, czy przepisu instalacji. Musisz pogrzebać w wielu miejscach, poczytać wiele tutoriali, maanuali, popróbować, zawalić kilka nocy, pokląć, zrzucić komputer z biurka (miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie).

To najuczciwsza rada jaką od dłuższego czasu usłyszałem winksmiley.jpg bez fałszywej pokory szczerze za nią dziękuję .

Jednym zdaniem najlepsza pomoc to - Adam Słodowy..i "zrób to sam "

oczywiście pozdrawiam aarambo.gif
Vengeance
No jeśli do dziś nie wiedziałeś, że tak trzeba (ów cytat Kszycha) to nie wróżę Ci zbyt dobrej kariery. I po to ten cały wątek założony przez ciebie, by dojść do takiej refleksji? Nie no ludzie ja tu czegoś nie rozumiem. Jeszcze ten fragment "bez fałszywej pokory" - wymiękam.

Wiedze można dzielić na jawną i ukrytą. O ile ta pierwsza jest możliwa do przekazania (vide php: pętle służą do tego, zmienne deklarujesz tak i tak, a tak się instaluje apache) to tej drugiej nikt cie nie nauczy. Zdobywasz ją sam przez lata obycia z komputerem. I ty pytasz jak instaluje się Apache+php? Ja odpowiadam: tak jak całą resztę programów w środowisku windows! Wykorzystaj więc swoją wiedzę ukrytą (wiesz, jak działają kreatory, wiesz że pomoc znajdziesz w dokumentacji itp) i zainstaluj to ciorstwo. Już byś to dawno zrobił...
trucksweb
Przylacze sie do tego tematu, bo cos we mnie saczyna wrzec po przeczytaniu postow "nowego" uzytkownika.

Myslisz sobie, ze w necie znajdziesz odpowiedz na kazdy temat w 200 jezykach w pelnych wersjach i do tego za free questionmark.gif
Z choinki jestes ? tongue.gif

Oczywiscie sa serwisy- jak to forum.php.pl czy vortal na ktorych mozesz zasiegnac pomocy kolegow czy poczytac dobre tutoriale, ale przede wszystkim aby do czegos dojsc musisz samemu to robic !
Nikt nie napisze za Ciebie cms'a dla Ciebie- bo nikt nie wie co chcesz...
Nikt nie zainstaluje Ci serwera na kompie- bo jestes w innym miescie...
Nikt nie otworzy podrecznika php i nie przedyktuje rozwiazania...
Nikt nie napakuje Cie wiedza jak sam nie bedziesz sie uczyl.

Jak chcesz sie czegos nauczyc, bierzesz 4 ksiazki i czytasz. Spedzasz 2 tyg na durnym rozwiazaniem(np. braku przecinka w c++ tongue.gif ) a w razie problemow szukasz podobnych problemow w necie i zadajesz konkretne pytania.

Bez angielskiego dlugo nie pociagniesz. W niemal kazdym jezyku jak nie w kazdym jest on uzywany !

Jesli chcesz wiedziec wiecej o programowaniu, tworzeniu stron trzeba bylo isc na studia informatyczne lub jesli jestes jeszcze uczniem do liceum informatycznego.
Tam ludzie Cie zmusza do nauki !

Nie rozumiem w zasadzie Twoich pretensji ? do kogo one ? do autorow oryginalnych tekstow, ze nie znaja 200 jezykow ? ze nie siedza 24h/7 i nie pomagaja Ci ?

Troche wiecej wlasnej inwencji i zaangazowania dobrze Ci zrobi.

ps. Bledy ort. moze sa, za co przepraszam dry.gif
andruch2001
Cytat(Vengeance napisano 2006-03-29 17:27:14 )
No jeśli do dziś nie wiedziałeś, że tak trzeba (ów cytat Kszycha) to nie wróżę Ci zbyt dobrej kariery. I po to ten cały wątek założony przez ciebie, by dojść do takiej refleksji? Nie no ludzie ja tu czegoś nie rozumiem. Jeszcze ten fragment "bez fałszywej pokory" - wymiękam.

Kariery ..daj spokój mówiąc szczerze to za stary już jestem na robienie kariery w tym temacie , co nie oznacza że nie chciałbym poznać i tego srodowiska ( php) wierz mi kolego że spotykam się na codzień z różnym pojmowaniem znaczenia słowa pokora ...co poniektórzy mylą je ( błędnie) z upokorzeniem ale to inna para kaloszy pewnie i na inne forum .

Przy jednej okazji odpowiem i na ten wątek dotyczący wykształcenia no nie wiem jak jest teraz ale kiedyś do klasy o profilu informatycznym nie można się było dostać z prostej przyczyny ...nie było ich jeszcze w każdym razie w Opolu ukończyłem więc to co było w moim zasięgu a mianowicie "tylko " technikum elektryczne + ( kilkanaście lat po tym ) I sem Politechniki ( Elektrotechnika-kier Informatyka ) ...na resztę zabrakło kasy ..przynajmniej na razie.

W związku z tym proszę by darować sobie kolejne "wskazówki " jak i gdzie należało bądź należy pozyskiwać wiedzę .
( to odnosi się też i do innych wypowiedzi na tym forum )

Oczywiście Michale zgadzam się w większości z twoimi podpowiedziami ..spróbuję się z tym zmierzyć , nic więcej mi nie pozostało ..smile.gif

pozdrawiam
ActivePlayer
przyszedles powiedziec nam ze internet jest zły bo po angielsku? ;/
hwao
Opis odrecania i wkrecania korkow zapewne znajduje sie na dolaczonej do nich instrukcji, wiec uznalem ze nie trzeba tego pisac, a jezeli chodzi do telefon do elektrowni to niestety sam musisz go zlokalizowac gdyz nie mam pojecia jaki to moze byc.

Swoja droga jak nie wyczules w tym poscie ironi, to bardzo mi ciebie szkoda, chociaz nie wiem naprawde oco chodzi w dokladnym opisie instalacji, takowa zamiesilem to Ci nie pasuje. W ogole nie mam tez pojecia poco tam screeny....? Kazdy etap i tak zaznaczone czerownym okregiem przycisk [dalej] ?

W mojej opini zasze znajdzie sie jakies 1% któremu zawsze jest nie dobrze tak jak kiedys ktos to napisal "szkoda ze internet jest tak latwo dostepny dla kazdego" - przezco liczba takich osob wzrosla. Jakby Ci naprawde zalezalo to bys sobie poradzil, jeszcze pamietam jak gdzies przeczytalem cos o "apachu" - sam jeszcze nie wiedzialem co to dokladnie jest - i googlowalem, przebrnelem o strone o ludziach, maszynach az w koncu trafilem na tą z serwerem. Dalej kolejne poszukiwania i znalazlem jak to wszystko zlozyc, po angielsku. Nie bylo wiekszego wyboru wziolem SŁOWNIK ANGIELSKO-POLSKI i sobie przeczytalem co tam pisze, instrukcje obslugi slownika z checia Ci napisze, nie wspomne ze teraz istnieja te elektroniczne jak np Onet który ma bardzo dobrze zaprojektowana architekture.

Pierwszy post i sie wyzalasz na cala spolecznosc php w polsce, bo nie pisze tekstów ktore jestes w stanie zrozumiec - w ogole dziwne ze wiesz coto forum, przynajmniej tutaj wyglada na to ze nigdy z niego nie kozystales.

Co do tekstow to jak ich nie rozumiesz, naucz sie czegos prostrzego naprzyklad pascala.

Co do instalacji tego Apacha + php + MySql, nie mam pojecia poco sie tak na nia napaliles nie napisales czego nie umiesz zrobic, dlamnie wystarczajacy jest zupelnie kurs na php.pl autorstwa Scanner'a a komentarze mowia same za siebie:
Link do tego tematu
Cytat(cr4sh)
Jak dla mnie ten artykuł jest [cenzura  angrysmiley.gif ] i to dzieki niemu po raz pierwszy sam sobie zainstalowałem i skonfigurowałem Apache etc... Wielkie dzieki za to scannerowi.

P.s Dopiero zaczełem swoja przygode z php, Więc wpadne do was czesciej, a przynajmniej mam taka nadzieję

Więc widac ze ten artykul jest zrozumiany, sam tez wiele osob calkowicie raczkujacych przeprowadzielem przez proces instalacji serwera przy pomocy tego artykulu. Jezeli dalej go nie rozumiesz, to masz problemy poprostu z czytaniem po polsku (i wcale nie oczekuje ze zrozumiesz tego posta, jak i kazdego innego).

A co do wizytu u specialisty, tak sie sklada ze bylem i bez specialnych przechwalek powiem ze stwierdzil ze jestem normalny, moze to czas zeby jednak sie ty tam udal?

Pozdrawiam
kszychu
Cytat(andruch2001 @ 2006-03-30 00:18:50)
Przy jednej okazji odpowiem i na ten wątek dotyczący wykształcenia no nie wiem jak jest teraz ale kiedyś do klasy o profilu informatycznym nie można się było dostać z prostej przyczyny ...nie było ich jeszcze w każdym razie w Opolu ukończyłem więc to co było w moim zasięgu a mianowicie "tylko " technikum elektryczne + ( kilkanaście lat po tym ) I sem Politechniki ( Elektrotechnika-kier Informatyka ) ...na resztę zabrakło kasy ..przynajmniej na razie.

Moim zdaniem wykształcenie, czy też jego brak to wymówka. O kant tylnej części ciała można sobie potłuc wszelkie licea o profilu, czy studia. Tak się składa, że "kroczyłem" podobną ścieżką edykacji co Ty, i nie mam wykształcenia informatycznego.Bedąc na studiach dowiedziałem się jak wygląda formatowanie tekstu w html, oraz jak składać zapytania w MiniSQLu (kumpel pomógł zliczyć kolosa). Wszystkiego, co dzisiaj umiem i dzięki czemu zarabiam na chlem nauczyłem się sam, lub ze znajomymi, którzy uczyli się razem ze mną.
Tak więc, jak to określiłeś, Adam Słodowy sprawdza się najlepiej. I to nie tylko z konieczności; napisałem już, że jest cała masa płatnych kursów, na których nauczą Cię co i jak. Samodzielna nauka jest o tyle lepsza, że daje Ci doświadczenie, a ono jest tutaj najważniejsze.

Pozdrawiam
escaflowne
Dobra, panowie, dosyć tych złośliwości. andruch2001 zaczął dosyć ostro, ale wśród tłumu wypowiedzi złośliwych i sarkastycznych, znalazły się wypowiedzi, które doprowadziły do porozumienia (przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie). Dlatego też miałbym małą prośbę do ostatnio wypowiadających się osób (zwłaszcza do hwao): przeczytajcie cały ten watek jeszcze raz, od początku do końca, od deski do deski, bez przeskakiwania po akapitach.
A co do poruszonego przez autora wątku problemu, oto moje 0.02 PLN:
- w nauce php bardzo pomaga nawet niewielkie doświadczenie w programowaniu (np. Pascal). Jeżeli wiesz co to są zmienne, jak działają pętle czy funkcje, to będzie ci łatwiej nauczyć się będzie php.
- nie nauczysz się php tylko przy pomocy jednego kursu. Ja uczyłem się z kilku różnych (polskich) kursów. I dopiero ich połączona wiedza dała pożądane efekty.
- znajomość angielskiego nie jest obowiązkowa, ale bardzo pomoga w nauce php (zresztą, jakiegokolwiek innego języka programowania). Dzięki temu programy stają się bardziej zrozumiałe, bardziej czytelne.
- same kursy nie wystarczą. Potrzeba jest także praktyka. Staraj się pisać programy wykorzystując wiedzę, którą wyniesiesz z Internetowych kursów. Oczywiście, często gęsto Twoje programy nie będą chciały działać i będą sypać błędami (tutaj znowu przydaje się znajomość angielskiego). Ale znajdując błędy w swoich programach uczysz się jak nie programować, a to jest bardzo cenna wiedza, może nawet cenniejsza od wiedzy jak programować (żeby działało). Nie popełniając błędów niczego się nie nauczysz. Zacznij od robienia najprostszych programów, a potem powoli, małymi krokami, próbuj budować coraz ambitniejsze rzeczy. Nie próbuj przełknąć wszystkiego naraz, bo się zakrztusisz i zrazisz do tego przeklętego programowania.
Nauka programowania nie jest łatwa. Po drodze czeka sporo wybojów i wymaga to sporego wysiłku i samozaparcia. Ale to się opłaca. Jak Bóg mi świadkiem, opłaca się nauczyć programować! Jest tylko jeden problem: wiedza sama nie wchodzi do głowy.
andruch2001
Cytat(escaflowne napisano 2006-03-30 07:40:48 )
...Zacznij od robienia najprostszych programów, a potem powoli, małymi krokami, próbuj budować coraz ambitniejsze rzeczy. Nie próbuj przełknąć wszystkiego naraz, bo się zakrztusisz i zrazisz do tego przeklętego programowania.

Oczywiście że masz rację , poza tym podałeś wiele cennych wskazówek za które bardzo dziękuję .

Miałem kiedyś okazję poćwiczyć w C++ ( Compilator Borlanda 3.1 pod DOS-em) takie tam proste pentle , chyba jeszcze raz do tego wrócę albo rzeczywiście zainstaluję Pascala i zacznę od podstaw .

A tak apropo znając interpreter HTML miałem nadzieję że spróbuję zacząć budować stronki w php czy to wymaga głębokiej znajomości programowania w php - niewiem . Stąd i moje zainteresowania samym Apach'em jak też i MYSQL'em .

Porządnej stronki nie da się zrobić bez znajomości tych zagadnień . A może się mylę stąd moje pytania . Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Dziękuję też i tym wszystkim , którzy zechcieli podjąć temat i odpowiedzieli na mój post .

serdecznie pozdrawiam

Andrzej z Opola smile.gif
Vengeance
To zależy co rozumiesz przez "porządna stronka". Jeśli chodzi o to, by zadowolić odwiedzającego treścią to jak najbardziej się da. Zwykły HTML i chęć dzielenia się wiedzą...

Moim zdaniem języki server-side to głównie domena e-commerce (teoria kontrowersyjna, ale nie róbmy offtopu). Wszelkie funkcjonalności jakie daje server-side służą głównie zgromadzeniu społeczności wokół serwisu. A stąd już niedaleko do wielkiego rynku reklamy itp.

Podumowując:
- zależy ci na dzieleniu się wiedzą - obejdziesz się bez php
- chcesz zarabiać na stronce/bądź jedynie zgromadzić społeczność - php jest praktycznie niezbędne.

Co do samej nauki php: też uważam, że lepiej gdy zaczynasz od Pascala czy też C/C++. Wiele osósb robi to odwrotnie (najpierw php potem coś) po czym nie mogą zrozumieć czym jest typ zmiennej, dlaczego to się robi tak długo a nie tak jak w php itp. rzeczy wynikające z ułatwień jakie wprowadza php.

Dobre w nauce jest też ściąganie małych skryptów (np. system newsów) i przeglądanie źródeł - ale tylko by poznać pewne schematy na wprowadzanie danych pomysłów w życie (np. "co by tu zrobić aby móc dodawać komentarze). Bo zazwyczaj pod względem jakości kodu takie skrypty są tragiczne. Ale naucz się najpierw tak, z czasem przyjdzie ci wiedza i zaczniesz pisać piękne, zorientowane obiektowo aplikacje sieciowe ;P
Wykrywacz
Jeżeli ja mogę zaproponować.
To przynajmniej w moim wypadku, do zrozumienia działania, pewnych rzeczy dobry jest excell i przyjżenie się na jakiej zasadzie są zbudowane tam wszystkie te funkcje.
Nie chodzi aby po obejżeniu excell'a brać się za poważne programowanie, ale w moim wypadku dało to wizualne ( o którym wspominałeś), pojęcie na jakiej zasadzie działa pętla np. if( w excelu =jeżeli() ), może to prostackie, ale ja osobiście dopiero po zabawie w excelu zrozumiałem na jakiej zasadzie działa mnóstwo rzeczy które też występują właśnie między innymi w php i mysql'u.
andruch2001
Koledze Michałowi kolejny już raz serdecznie dziękuję za celne wskazówki i "Wykrywaczowi" za równie ciekawą prezentację własnych doświadczeń .

Przyznam się że jakoś do tej pory nie skojarzył bym excela z programowaniem pewnie dlatego że jestem "nabakier" cool.gif z tym narzędziem pakietu Office.

Serdeczne dzięki smile.gif

pozdrawiam aarambo.gif
sztosz
Ja dorzuce kolejne 2 grosze. Ktoś wspomniał o kupieniu książki. I ja zgadzam się z nim w 100%. Dobra książka nauczy cię podstaw na przykladach i nauczy kilku niedobrych przyzwyczajeń. Potem bedzie już z górki winksmiley.jpg
andruch2001
Zainstalowałem WAMP5 , po wejściu na www.localhost wyświetla wszystko ja należy , natomiast co mam zrobić by móc na tym serwerku otwierać inne stronki w php.

Dla próby podmieniłem w katalogu www inny plik index.php i tu klops wogóle nie otwiera go tylko pokazuje jakieś pajączki coś z kodu html'a w połączeniu ze skryptami php .

Chciałbym móc na tym serwerku sprawdzać jak się będą zachowywać stronki pod php .

Co robię nie tak , bardzo prosze o podpowiedź i z góry dziękuję .

aarambo.gif
kszychu
Kilka opcji konfiguracyjnych, które mogą być przydatne:
w httpd.conf
DirectoryIndex index.html index.php
AddType application/x-httpd-php .php (ta opcja może się znajdować w innym pliku, np. mod_php.conf)

No i w ogóle, by php działało musi być:
LoadModule php4_module libexec/libphp4.so
AddModule mod_php4.c

Ostatnie dwie opcje specyficzne są dla php4 zainstalowanego na uniksie. Nie podpowiem Ci niestety jak to bedzie dla Windowsa, bo nie mam nigdzie działającego configa dla windowsa.
Vengeance
Podmień ów index.php tak jak powiedziałeś i odpal http://localhost/index.php

Pamiętaj, że przez *dwu klik* otwierasz plik do edycji (ów pajęczki z wymieszanym html i php ;P) ale żeby zobaczyć efekt, musisz wpisać adres pliku w przeglądarce.

Cytat
co mam zrobić by móc na tym serwerku otwierać inne stronki w php.

Domyślam się jedynie, że chodzi ci o instalacje gotowych skryptów np. takieog phpBB czy phpNuke. Musisz pobrać paczkę z plikami takiej aplikacji, rozpakować i przekopiować do katalogu WWW (albo jeszcze lepiej np. WWW/phpBB) a potem odpalasz przez http://localhost/phpBB/ i instalujesz
andruch2001
Cytat(Vengeance napisano 2006-03-31 14:07:14 )
Domyślam się jedynie, że chodzi ci o instalacje gotowych skryptów np. takieog phpBB czy phpNuke. Musisz pobrać paczkę z plikami takiej aplikacji, rozpakować i przekopiować do katalogu WWW (albo jeszcze lepiej np. WWW/phpBB) a potem odpalasz przez http://localhost/phpBB/ i instalujesz

Ściągnąłem PhpBB oraz plik językowy poczym skopiowałem go w odpowiednie miejsce ...ukazał mi się panel instalacyjny w jęz.ojczystym teraz chyba będę musiał utworzyć jakąś bazę danych mysql i z tym to jak na razie nie wiem jak postąpić ( jak to zrobić ) ...

Może najpierw jeszcze raz poczytam sobie co i jak ale chętnie skorzystam z waszej wiedzy ...jeśli ktoś ma pomysł jak to zrobić będę wdzięczny ..

pozdrawiam

aarambo.gif
Vengeance
zainstaluj na początek phpMyAdmin, webowy interfejs do zarządzania MySQL.
Ewentualnie, jeśli wolisz binarki (szybkość działania znaczna) to polecam MySQL Front.

wchodzisz, logujesz sie (czy tam ustanawiasz polaczenie) podajac host, login, hasło... następnie tworzysz bazę (którą to potem podajesz w phpBB).

Opis instalacji phpBB piękny i ilustrowany został zamieszczony w 1 numerze (albo drugim?) Internet Maker. Polecam. Są tam też artykuły o "zaczynaniu z php"
andruch2001
Cytat( Vengeance napisano 2006-03-31 22:24:40 )
Opis instalacji phpBB piękny i ilustrowany został zamieszczony w 1 numerze (albo drugim?) Internet Maker. Polecam. Są tam też artykuły o "zaczynaniu z php"

W "Internet Maker'rze" ( w sieci ) niczego takiego nie znalazłem ale dziękuję za podpowiedzi , szkoda tylko ze niczego w ząb dalej nie kumam .

W WAMP5 tym którego zainstalowałem nie mogę niczego innego otworzyć na "localhost" poza PhpBB i to jeszcze bez potrzebnej do tego jakiejś bazy danych dalej nie ruszę .
Potem ktoś mi doradził że mam znaleźć w sieci inny rodzaj serwera phpNuke i po sciągnięciu i rozpakowaniu skopiować sam katalog "html" do podkatalogu "www" we wcześniej zainstalowanym WAMP 5 a następnie spod "localhost'a" próbować go zainstalować ...pokazał się jedynie jakiś obraz kontrolny i tak pozostał ..

-phpMyAdmin
( domyślam się że chodzi o administrowanie dostępem do kont )
-SóLliteManager ( coś jakby schody do "nieba" ...nic innego mi na myśl nie przychodzi smile.gif)

Ale z tego co wyczytałem to PhpBB to skrypt do utworzenia jakiegoś forum , dalej by je utworzyć należy wcześniej "zbudować" ( na jakiej zasadzie tego nie wiem )-bazę danych ( czeski film) .

A ja chciałem tylko postawić jakiś serwer do edycji i odczytu stron ( prostych , nieskomplikowanych ) w php a tu jak się dowiaduję - to "las" a im dalej w ten "las" tym więcej drzew , a najgorze w tym to że wszystkie one jakieś takie "kwadratowe" ...szczęka opada .

Dalej nic nie kumam ... cool.gif
sztosz
To zdecyduj sie!

Chcesz prostą stronę czy phpBB albo phpNuke?

Serwer ci działa.

Utwórz plik w notatniku z treścią:
Kod
<?php
phpinfo();
?>

i zapisz go w katalogu www (czy jak on się tam nazywa) nazywając: "php.php" (tak ma się nazywać ten plik)

potem włacz przeglądarkę i wpisz w pasku adresu: "http://loclhost/php.php"

Jak ci się pojawi strona z informacjami o zainstalowanym serwerze i przede wszystkim php.

Jak się udało to: Braw! Napisałeś pierwszy działający skrypt w php biggrin.gif
Jak się nie udało: Przestań zawracać gitarę, bo ewidętnie nie umiesz sobie nawet z pomocą z tym poradzić! sad.gif
andruch2001
Cytat
...Jak się udało to: Braw! Napisałeś pierwszy działający skrypt w php

To akurat się udało , sprubuję może jakieś hybrydy tj. wkomponować kod php ( skrypty ) w stronkę HTML..

Jeśli to odpali to znak że powinno działać , choć jak próbowałem prostą księgę gości odpalić spod http://localhost/phpBook/index.html ..to nic z tego nie wyszło i też nie wiem czemu a w pasku pojawił się zapis http://localhost/phpBook/$PHP_SELF?ac...min=$admin

Dzięki za cierpliwość i wyrozumiałość tymbardziej gdy trafi się jakiś głąb smile.gif , który za cholerę nie łapie co i jak .

Sam próbuję to jakoś ogarnąć lecz z niczym to mi się jak na razie nie kojarzy ze znanych mi rzeczy stąd pewnie taki opór materii.

ale dziękuję za pomoc. aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.