Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czyszczenie zmiennej $_POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kanan
W momencie wyslania formularza i wykonania skryptu z nim zwiazanego wyswietlana jest strona informujaca o zakonczeniu i wykonanej operacji dodania, jednak w momencie odswiezenia takiej strony pojawia sie problem, ze skrypt ponownie sie wykonuje z tymi samymi danymi i powoduje to wyswietlenie odpowiedniego komunikatu o bledzie (przewidzianym, np. ze nie mozna dodac drugi raz tego samego wpisu). Jednak czy nie mozna w jakis sposob wyczyscic zmiennej $_POST, tak by po odswiezeniu nie byly przesylane zadne dane wczesniej wpisane? unset() nie dziala, jest jakis inny sposob?
chomiczek
a to: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44383 questionmark.gif
kanan
To nie dokladnie jest to o co by mi chodzilo. Nie mozna w zaden sposob tej zmiennej wyczyscic? Ktory sposob bylby najodpowiedniejszy?
phobos
a jakbys zrobil tak
funkcja1 -- wyswietla formularz , wraz z polem ukrytym "action" o wartosci "register"
funkcja2 -- rejestruje uzytkownika(np. wpisuje dane do bazy danych ) , plus tworzy zmienna sesyjna "done" ( $_SESSION['done'])
funkcja3 -- wyswietla komunikat

strona.php
  1. <?php
  2. if(!isset($_SESSION['done']))
  3. {
  4. if(isset($_POST['action']) and $_POST['action']=="register") { funkcja2(); header("location:strona.php") ;}
  5. else funkcja1();
  6. }
  7. else funkcja3();
  8. ?>
greg87g
Cytat(kanan @ 7.04.2006, 13:32:56 ) *
To nie dokladnie jest to o co by mi chodzilo. Nie mozna w zaden sposob tej zmiennej wyczyscic? Ktory sposob bylby najodpowiedniejszy?

Własnie mam to samo pytanie, bo wszedzie podają jakies rozwiązania z sesją, cookies albo jakies dlugie funkcje, a nie ma czegos takiego jak jakis "unset($zmienna)" i zmiennej nie ma?
batman
Temat wałkowany wielokrotnie na forum. Poza tym podany wcześniej link zawiera wszystkie potrzebne informacje.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.