soska66
14.04.2006, 16:54:43
Witam.... temat troche poczatkujacy ale szczerze mowiac nie do konca wiem jak sobie z ponizsza sprawa poradzic.
Mam strone zrobiona w oparciu o sesje. korzystam tam z session_start();, ale bez ustawiania recznego ustawiania parametrow cookies. Taki sposob jest polecany przez Helion w ksiazce do php i MySQL. I wszystkko pieknie, tyle, ze sesja konczy sie po tak okolo 15 minutach. Mowiac jezykiem przecietnego internauty, uzytkownik po prostu zostaje wylogowany po tym czasie. Chcialbym zrobic tak jak jest to praktykowane w wielu serwisach, ze mozna wybrac opcje czy strona ma zapamietac internaute i logowac go automatycznie przy kazdym nastepnym odwiedzeniu strony? albo druga opcja - pamieta go do zamkniecia strony
prosze o pomoc albo link do miejsca gdzie bedzie to ladnie wyjasnione. zaznacze, ze nie mam dostepu do plikow konfiguracyjnych serwera, gdzie zapewne mozna ustawiac domyslne dlugosci sesji
I druga sprawa - jak zapobiec odswiezaniu strony bedacej rezlutatem przeslania formularza. Czyli zeby post ten sam post nie dodawal sie przy kazdym odswiezeniu
Speedy
14.04.2006, 18:41:05
Jeśli chcesz, żeby pamiętało internautę, to zamiast sesji, skorzystaj z cookie.
http://pl.php.net/manual/pl/function.setcookie.php
soska66
14.04.2006, 19:32:36
no ok. to do opcji z zapamietaniem na "zawsze". a jak zrobic, zeby sesja nie wygasala po kilku minutach. tylko zeby do czasu zamkniecia strony trwala
Vogel
14.04.2006, 19:40:05
nie rozumiesz. sesja zawsze wygasa. bez sensu jest trzymanie tych danych w nieskonczonosc.
wbuduj mechanizm ktory po wykryciu odpowiednio ustawionego ciasteczka w przegladarce (np. login + hash hasla albo unikalny identyfikator) - automatycznie zaloguje naszego uzytkownika.
jol.us_
14.04.2006, 19:40:15
Sesja wygasa gdy uzytkownik nie jest aktywny. Mozesz robic automatycznie odswierzanie strony co oreslony czas.
np.:
Kod
<meta http-equiv="REFRESH" content="300;URL=url.php" />
phobos
14.04.2006, 19:41:18
w php ini znajdz ten wiersz
; Lifetime in seconds of cookie or, if 0, until browser is restarted.
session.cookie_lifetime = 0
i tam pewnie masz cos innego niz 0 to zamien na 0 i bedzie trzymal sesie do zamkniecia przegladarki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.