Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Częstotliwość wyświetlania reklam na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vieri_pl
Ostatnio jestem w trakcie myślenia nad skryptem do zarządzania reklamami na stronie.
No i myślałem o częstotliwości wyświetlania danego banneru, buttona, pop-up`u.

Niestety nie mogę sobie tego jakoś rozpracować jakby to rozwiązać. Zdaje sobie sprawe że rozwiązanie jest pewnie banalne ale niestety nie wiem jakie...

Liczę na pomysły ze strony forumowiczów smile.gif

Pozdrawiam
dtb
chodzi ci ile razy wyswietlij sie banner w stosunku do ilosci wyswietlen wszystkich bannerow? to proste!
robisz w tabeli z bannerami dodatkowa kolumne o nazwie 'ilosc_wyswietlen' i za kazdym razem gdy wyswietlisz banner powiekszaj wartosc o 1. aby odczytac czestotliwosc wyswietlana, to dzielisz 'ilosc_wyswietlen' przez 'ilosc_wyswietlen' wszystkich bannerow razem, a potem mnozysz razy 100%
vieri_pl
A nie mówiłem że to banalne... Ale czy są jeszcze jakies rozwiazania ?
dtb
a co ci w nim nie odpowiada? tak trudno dodac kolumne do bazy danych i przy wyswietleniu wykonac zapytanie "UPDATE bannery SET ilosc=ilosc+1 WHERE id='...'"? a moze nie umiesz wykonac dzialania a/b*100 questionmark.gif to najprostrze z mozliwych rozwiazan!
vieri_pl
Cytat(dtb @ 2006-04-14 19:50:20)
a co ci w nim nie odpowiada? tak trudno dodac kolumne do bazy danych i przy wyswietleniu wykonac zapytanie "UPDATE bannery SET ilosc=ilosc+1 WHERE id='...'"? a moze nie umiesz wykonac dzialania a/b*100 questionmark.gif to najprostrze z mozliwych rozwiazan!

Zapewniam Cię że umiem tongue.gif

Ale mi nie chodzi o prostote ! Tylko o pomysły...
No ale cóż... dzięki dtb pokombinuje z tym choc teraz sobie mysle jak np. wyswietlic banner o najwiekszym priorytecie ?

Ja myslalem o tworzeniu nowej kolumny w tabeli 'priorytet' tam ustalaniu wartosci i wybieraniu danych za pomoca odpowiedniego kodu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.