Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Reakcja na brak JavaScriptu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mike
Witam,

Podam najpierw przykład:
0. mam formularz. Niech to będzie dla przykładu lista pól tekstowych. Przy każdym jest usuń. Jest też przycisk dodaj. Jakie jest działanie przycisków to jest oczywiste.
1. JavaScript - klikam na dowolny przycisk i dzięki JavaScript a dokładniej AJAXowi zawartość formularza się zmienia;
2. brak JavaScriptu - klikam na dowolny przycisk, strona się przeładowuje a ja dostaję frmularz z inną zawartością;

Każda z tych rzeczy oddzielnie jest oczywista, lecz jak je połączyć?
Jak sprawić żebym miał aplikacje uniwersalną?

Fajnie by było dgyby metoda nie wymagała ponownego wczytania strony po włączeniu/wyłączeniu JavaScriptu.

Macie pomysły jak to zrealizować?
devnul
a stary dobry sposób
Kod
<script language="javascript">
//jakiś skrypt, oraz drukowanie formularza
</script>

<noscript>
wersja bez js z formularzem
</noscript>

moim skromnym zdaniem by działało smile.gif
Fuzja
Tak działało by ale wtedy wyświetliłoby też ten kod tego formularza ujetego w <script> </script>. Musisz zrobić tak:
Kod
<script language="javascript">
<!-- Ukrycie przed przeglądarkami nieobsługującymi JavaScript
//jakiś skrypt, oraz drukowanie formularza
// Koniec kodu JavaScript -->
</script>
<noscript>
wersja bez js z formularzem
</noscript>

Wtedy skrypt wyświetli Ci to co jest między <script>, a </script> jeśli jest javasript, a jak nie ma to pominie ten kod dzięki temu komentarzowi oraz wykona to co w <noscript> </noscript>
sf
@Fuzja: podaj mi przeglądarkę, która wyświetli to co jest pomiędzy <script> a </script> ... bo nawet przegladarki konsolwe w stylu lynx i links tego nie wyswietlaj, to, ze przegladarka nie obsluguje javascript nie znaczy, ze jest `glupia` winksmiley.jpg

@mikemech: hm, czy nie wystarcza zdarzenia onclick i button/input submit ? jesli jest obslugiwany javascript wystarczy wykonac funkcje i zwrocic false wtedy submit juz sie nie wykona, a jesli nie ma javascript to sie wykona submit
devnul
@Fuzja: dziwi mnie jedno - nie chce Cię tu obraźić - ale jak ty trafiłeś do grupy developerów skoro nie wiesz takich podstawowych rzeczy wystarczy formularz w >script> umieścic jako document.write() i żadna przeglądarka bez js tego nie wyświetli

co do zwracania wartości to z tego co się orientuje to niektre opery mają z tym problem w obrębie zdarzeń poszcególnych obiektów, przykład - phpmyadmin i linki usuwania czegoś z bazy danych - po kliknieciu na usun pokazuje sę konfirm i w wypadku kliknięcia na no funkcja zwraca false - na opere przewidziano wersjęz przeładowaniem strony - wystarczy w źródła zajrzeć lub sprawdzić jak to działa w tej przeglądarce
Fuzja
Wiesz co... właśnie, że wyświetli: pokaże Ci sam kod chociaż go nie zintepretuje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.