Jestem poczatkujcym phppowcem. W trakcie nauki trafilem na pewien problem, ktory jak sie dowiedzialem mozna roziazac tylko JavaScriptem. Ja niestety nic o tym jeyku nie wiem, nawet podstaw nie znam, a potrzebuje rozwiazac ten problem, by dokonczyc nauke phph

Mam strone podzielona na dwie czesci (tabelka na cala strone, dwie tabelki
wewnatrz). Po lewej stronie sa formularze w tym taki oto:
<select name="rodzaj_walki" class="blackb"> <? $zapytanie = "SELECT * FROM rodzaj_walki ORDER BY e_order"; { SELECTED "; }?>
Chodzi mi o to, by po
wyborze jakiegos elementu z listy (w formularzu przedstawionym powyzej czyli jakiegos rodzaj_walki),
w zaleznosci od tego co to za element w prawej czesci tabelki
pojawily sie rozne formularze.
Przyklad:
Jezeli rodzak_walki mialby wartosc 1 lub 3 lub 6 lub 7 lub 8 lub 9 lub 19 lub 20 lub 21 lub 22 lub 23 po prawej stronie powinien sie ladowac taki oto formularz:
<table width="400" border="0"> <tr> <td width="200" class="pal"><div align="center">Przeciwnik</div></td> <td width="200" class="pal"> <select name="przeciwnik" class="blackb"> <? $z = "SELECT * FROM postac, przeciwnik WHERE postac.postac_id=przeciwnik.postac_id and postac.postac_id='9' ORDER BY przeciwniknazwa"; { "; }?> </select></div> </td> </tr></table>
Jezeli zostanie wybrany rodzaj_walki z id 4 lub 17 lub 15 takie dwa formularze:
<table width="400" border="0"> <tr> <td width="200" class="pal"><div align="center">Przeciwnik</div></td> <td width="200" class="pal"> <select name="przeciwnik" class="blackb"> <? $z = "SELECT * FROM postac, przeciwnik WHERE postac.postac_id=przeciwnik.postac_id and postac.postac_id='9' ORDER BY przeciwniknazwa"; { "; }?> </select></div> </td> </tr> <tr> <td width="200" class="pal"><div align="center">Przeciwnik2</div></td> <td width="200" class="pal"> <select name="przeciwnik2" class="blackb"> <? $z = "SELECT * FROM postac, przeciwnik WHERE postac.postac_id=przeciwnik.postac_id and postac.postac_id='9' ORDER BY przeciwniknazwa"; { "; }?> </select></div> </td> </tr> </table>
Przy id 5 lub tak samo tylko trzy formularze, Przy id 2 lub 16 lub 14 tak samo tylko 4 formularze. Dla id 11 to samo tylko piec formularzy...etc. Oczywiscie po klikniciu submita powinno sie wszystko do bazy mysql wrzucac.
Wszystko co zrobilem dziala (czyli formularze i wrzucanie do bazy). Moj problem to wylacznie owe przeladowanie drugiej czesci tabeli w celu pojawienia sie odpowiednich formularzy po wybraniu elementu z listy.
Bardzo prosze kogos kto zna php i JavaSript o pokazanie mi jak to zrobic. Najlepiej na moim przykladzie, bo jak napisalem wczesniej jestem poczatkujacym PHPowcem i jeszcze w php sie gubie a co dopiero w JavaScripcie.
Z powazaniem
zicher