Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]czas
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
right6
a teraz mam taki problem.

mam kod i w nim onclick, wywolywana funkcja, w niej zapisuje czas STARTU, i teraz chce zeby w tym glownym kodzie wyswietlal mi sie czas jaki uplywa od zapisanego czasu STARTU

Kod
//glowny kod, ktorym onclick wywoluje funkcje aa()
//tu mial by byc pokazywany czas

funcirion aa ()
{
zapis czasu startu
}
nospor
Cytat
funcirion aa ()
Ty tak masz w kodzie, czy tylko teraz na potrzeby topicu takie glupoty piszesz? smile.gif

przenosze na js
right6
cos poradzilem, ale:

Kod
function czas()
{

if( licznik_klikniec == 1 )
    {  
        czas_startu = new Date()-1;

//  alert(czas_startu);
    }

teraz = new Date();

now = teraz - czas_startu;

document.getElementById('test3').innerHTML = now;
    setTimeout( "czas()", 100 );

}

function klik(id)
{
    licznik_klikniec++;
      //  alert(licznik_klikniec);

czas();

}

i teraz tak, najpierw onclick wywoluje sobie funckje klik().
licznik_klikniec uzyskuje przy pierwszym kliknieciu wartosc 1
wykonuje sie funkcja czas, ale wyswietla mi caly czas zero ... az do drugiego klikniecia, w tedy dopiero zaczyna sie czas() wykonywac z odswiezaniem i aktualizuje ladnie czas na biezaco.
jak temu zaradzic aby od razu po pierwszym kliknieciu funkcja nie stalo na 0 tylko od razu zliczalu uplywajace milisekundy questionmark.gif
nospor
tu się kłania logiczne myślenie (ja z logiki mialem warunek smile.gif ).
przy pierwszym kliknieciu zwiększasz licznik klikniec o jeden i jego wartosc wynosi jeden. uruchamiasz też funkcję czas. w funkcji tej, jesli licznik klikniec jest rowny jeden, to ustawiasz czas_startu. potem jakies obliczenia i ustawiasz timeout na funkcje czas. jest tylko jeden tyci tyci problem. licznik klikniec ma ciagle wartosc 1 i za kazdym wywolaniem funkcji czas, bedzie ustawiany ponownie czas_startu.
Ustawianie czasu startu musisz uzależnic od innej zmiennej. Ja bym ci proponowal uzaleznic to od zmiennej wlasnie czas_startu.
Na poczatku skryptu (pozafunkcjami) ustaw ją na null. A w funkcji czas sprawdzaj, czy jest ona rowna null. jesli jest, to ją ustaw. I tak po pierwszym ustawieniu juz ona bedzie rózna od null i juz wiecej nie bedzie ustawiana smile.gif
right6
powiem szczerze ze nie rozumiem czego tak tongue.gif
czego zawsze ma miec zmienna licznik wartosc 1 questionmark.gif jak ja wyswietlam ma potem 2, 3 itd.

ale dziala biggrin.gif biggrin.gif
i to sie teraz licyz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.