Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka - szukanie wszystkich słów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MOniToR
Witam, mam skrypcik wyszukiwarki, którego kod zamieszczam poniżej. Obecnie szuka w bazie jako jedneo wyrażenie a ja chciałbym, żeby np. internauta mógł wpisać sobie Geforce Pentium i jeżeli byłby to sklep to wypisze mu liste komputerów itd. z takimi parametrami. Z góry dzięki za każdą pomoc.
  1. <?php
  2. $search=$_POST["search"];
  3. $sql="SELECT * FROM products left join productinfo ON productinfo.product_id = pr
    oducts.id WHERE products.name LIKE '%$search' OR productinfo.value LIKE '%$search%'"
    ;
  4. $result = mysql_query($sql);
  5. $ile= mysql_num_rows($result);
  6. echo"Wyniki wyszukiwania <b>".$search."</b> w sklepie internetowym ICO Komputer.<br>
  7. Znaleziono pasujących rekordów: <b>".$ile."</b><br><br>";
  8. while($r=mysql_fetch_array($result))
  9. {
  10.  
  11.  $pr_id=$r["id"];
  12.  
  13.  $pr_sql="SELECT * FROM products WHERE id='".$r["id"]."'";
  14. $pr_result=mysql_query($pr_sql);
  15. $pr_row= mysql_fetch_array($pr_result);
  16. $firma_sql="SELECT * FROM producenci WHERE pr_id='".$pr_row["firma_id"]."'";
  17. $firma_result=mysql_query($firma_sql);
  18. $firma_row= mysql_fetch_array($firma_result);
  19. $cat_sql="SELECT * FROM categories WHERE id='".$pr_row["cat_id"]."'";
  20. $cat_result=mysql_query($cat_sql);
  21. $cat_row= mysql_fetch_array($cat_result);
  22.  echo "
  23. <a href=\"lista.php?cat=".$pr_row["cat_id"]."\">".$cat_row["name"]."</a> > <a href=\"product.php?id=".$pr_id."\">".$firma_row["pr_nazwa"]." ".$pr_row["name"]."</a><br>
  24.  ";
  25. }
  26. ?>
LBO
  1. <?php
  2.  
  3. //$_POST['szukane'] to np. 'pentium'
  4. query = 'SELECT * FROM procesory WHERE nazwa_procesora LIKE '%'.$_POST['szukane'].'%'';
  5.  
  6. ?>

To jest tylko przykład zapytania szukającego. Mam nadzieje, że o to Tobie chodziło.

cheers
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.