Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: activeX
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pawel_k
czy ktoś dysponuje statystykami pokazującymi jaki procent ludzików korzystających z Internet Explorera ma to badziewie włączone?
LBO
http://www.ranking.pl/
pawel_k
ale na ranking.pl nie ma przeciez statystyk dotyczacych activex...
sztosz
@pawel_k: Jak byś do treści posta zamiast "to" wstawił "ActiveX" to zapewne nie było by takich nieporozumień. Uczmy sie zadawać pytania tak, aby łatwo było na nie odpowiedzieć winksmiley.jpg
pawel_k
mój błąd, myślałem że tytuł tematu jest wystarczająco wymowny winksmiley.jpg pytania powtarzać nie będę, już chyba każdy będzie wiedział o co chodzi tongue.gif
sztosz
Nie bazuje na żadnych statystykach, ale można śmiało chyba przyjąć że conajmniej 80% użytkowników IE ma włączoną obsługę "bezpiecznych" i podpisanych kontrolek ActiveX. Przez Bezpieczne rozumiem takie które nie ingerują bezpośrednio w nasz system i nie wykonują niebezpiecznych "kawałków kodu".
pawel_k
a czy "niebezpieczny kawełek kodu" oznacza zablokowanego ajaxa?
mike
AJAX to nie activeX
pawel_k
Cytat(mike_mech @ 2006-04-25 18:51:56)
AJAX to nie activeX

pewnie że nie, ale
Cytat
Obiekt został pierwotnie stworzony przez Microsoft i użyty od Internet Explorera 5.0, jako obiekt ActiveX, który odtąd jest dostępny poprez JavaScript, VBScript lub inne języki skryptowe obsługiwane przez przeglądarkę.
sztosz
@pawel_k: Badź tak miły i napisz nam skąd ten cytat i do czego on się odnosi?

Ajax - Asynchronous JavaScript and XML = termin określający "nowe" podejście do wykorzystania dotychczasowych technologii razem, włączając w to: HTML lub XHTML, kaskadowe arkusze stylów, JavaScript, Obiektowy Model Dokumentu, XML, XSLT oraz XMLHttpRequest. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX )
dr_bonzo
pawel_k Zastanow sie i jeszcze raz, jednoznacznie, napisz czego szukasz.
pawel_k
@sztosz
http://pl.wikipedia.org/wiki/XMLHttpRequest

@dr_bonzo
od początku szukam tego samego: statystyk ile użytkowników Internet Explorera ma wyłączoną obsługę activeX. Jak wiadomo przy wyłączonej obsłudze activeX'a AJAX nie będzie działał, miałem przez to problem z jednym zleceniodawcą który chciał AJAXa w panelu admina ale za nic nie chciał zmienić przeglądarki albo włączyć w jego ukochanym IE absługi activeX... przy następnych zleceniach wolałbym dysponować badaniami przy przedstawieniu zleceniodawcom wad i zalet AJAXa oraz jaka część ludzi nie będzie mogła skorzystać z dodatkowej funkcjonalności... mam nadzieje że już wszystko jasne będzie winksmiley.jpg
sztosz
Ano patrz, to ja na przykład do tej pory nie wiedziałem że XMLHTTP w IE 5 i 6 było ActiveX'em, a w IE7 jest to osobny obiekt, ale... też go można wyłączyć. Ale dzięki tobie się dowiedziałem smile.gif I przyznam się że niestety nie potrafiłem znaleźć nigdzie takich statystyk, być może wynika to z tego że aby to sprawdzić zapewne trzeba by było wlączyć jakąś kontrolkę ActiveX.
stoprocent
Cytat
Ja bym proponowal taki test:

Robisz 1 skrypt w ktorym zliczas ilosc wszytkich gosci (np zapisujac stan do bazy).
Robisz 2 skrypt w ktorym za pomoca ajaxu sumujesz gosci i tez stan zapisujesz do bazy.

i potem masz juz porsty wynik ile weszlo ilu dziala ajax.

@edit: do tego bedziesz wiedzial o wsyztkich przegladarkach nie tylko IE

Napislem to i sam teraz sie zamotalem
hehehe.

Chodzi po porstu oto:

Zrob 2 liczniki jeden za pomoca ajaxu drugi normalnie.
I bedizesz mial czysty wynik.
dr_bonzo
nasto[b] nie chodzi o stworzenie systemu statystyk ale o same [b]dane statystyczne:
Cytat
wolałbym dysponować badaniami przy przedstawieniu zleceniodawcom wad i zalet AJAXa oraz jaka część ludzi nie będzie mogła skorzystać z dodatkowej funkcjonalności.
stoprocent
Ale jesli takowych nie ma to podalem tylko pomysl jak mozna je zrobic.
Fakt faktem ze @pawel_k szuka gotowch.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.