Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wybieramy jakie pliki można upload`ować
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Dam fragmenty kody , działa dla plików txt ( a np. dla jpg już nie )

kod przeniesienia pliku

1. <?php
  2.  
  3. if(is_uploaded_file($_FILES['file1']['tmp_name']))
  4. {
  5. $path = "../docs/".$zgl."/".$id."/";
  6. if(is_dir($path)) {
  7. $folder = ''.$path.$_FILES['file1']['name'].'';
  8. if(move_uploaded_file($_FILES['file1']['tmp_name'],$folder)) {
  9. echo "ok";
  10. }
  11. else {
  12. echo "cos nie tak...-->".$_FILES['file1']['error'];
  13. }
  14. }
  15. else {
  16. echo "Zły katalog";
  17. }
  18. }
  19. else {
  20. echo "Błąd ;/".$_FILES['file1']['error'];
  21. }
  22.  
  23. ?>

Przenośi np pdf , ale już nie ma odczytu - kod odczytu :

1. <?php
  2.  
  3. $path = "../docs/".$id_zgl."/".$id_log."/";
  4. $dir=opendir($path);
  5.  
  6.  
  7. $file_list="<UL>";
  8. while($file_name=readdir($dir))
  9.  {
  10.  if(($file_name!=".")&&($file_name!=".."))
  11. {
  12.  $file_list.="<tr><td width='780' colspan='2'><LI><a href=".$path.$file_name." target='_blank'>".$file_name."</a></td></tr>";
  13. }
  14. }
  15.  $file_list.="</UL>";
  16.  closedir($dir);
  17.  echo $file_list;
  18.  
  19. ?>

I klikam na link - mam w nowym oknie otwarty plik *.txt i tylko takiemogę przenosić , aże jest to system opiniowania pracowników zależy mi aby dodawał pliki *.pps , *.doc i *.xls , a nie mogę sobie dać rady z tym szczegółem . Modyfikacje kodu dozwolone snitch.gif , wszelkie rady mile widziane , Pozdrawiam !
Hacker
twój kod działa
pokaż jaki masz formularz powinieneś mieć coś w stylu
  1. m enctype="multipart/form-data" action="lol1.php" method="post"><input type="file" name="file1"><input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000000"><input type="submit" value="submit" name="submit"></form>
jastu
Kod
<form method="POST" action="add.php"  enctype="multipart/form-data">

<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="30000"  style="border-style:solid; border-width:1px;"/>
<input name="file1" type="file"  style="border-style: solid; border-width:1px;"/>

<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="3000000"  style="border-style:solid; border-width:1px;"/>
<input name="file2" type="file"  style="border-style: solid; border-width:1px;"/>

<input type="submit" value="DODAJ ZGLOSZENIE"  onchange="submit(this)"   style=" border-style: solid; border-width: 1;">

</form>

Wiem że działa - tylko dla txt,przynajmniej w moim wypadku..
zezu
Ja proponuje ci sprawdzić co się bedzie działo gdy ktoś załaduje plik który w nazwie ma spację - w twoim kodzie taki plik jest pobrany ale nie można go otworzyć .

Ale nie wiem jak to zrobić - chyba funkcja rename() dla pliku i usuwanie spacji z pliku

A kod jest wybredny,nie wszystko przenosi mad.gif
jastu
Fakt ... to mam pytanie - po uploadzie pliku na serwer chce zmienić jego nazwę - tzn.
rename() - a czy przed zapisaniem pliku można zmienić jego nazwę ? Próbowałem to zrobić ale nie mogę sobie poradzić (mowa o wyrażeniach regularnych - ).Prośba o informacje gdzie w kodzie zastosować funkcję np.eregi_replace

// edit

zrobione działa - dzieki za zwrócenie uwagi zezu guitar.gif guitar.gif guitar.gif

Działa pieknie - załączniki do zgłoszeń.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.