Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrad44
Chciałbym stworzyć rozwijane menu wraz z podnenu wykonane w php. W ten sposób że będzie możliwość włączania lub wyłącznia odpowiednich odnośników od stron w zależności czy dana strona jest dopuszczona do publikacji czy też nie. Oczywiście stronę mam opartą na Mysql. Narazie menu wykonałem w Java lech chciałbym to jakoś zautomatyzować. Oczywiście w java ładnie to wszystko wygląda i zastanawiam się czy nie dało by się to jakoś połączyć (skrypyu java z php)?
Bardzo prosił bym o podpowiedź jak się wogóle do tego zabrać.
Czy może ktoś widził gdzieś jakiś podobny skrypt w php?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Master Miko
No to tworzysz w tabeli mysql doadatkową kolumnę np. allow
Gdy będziesz dodawał do tej tabeli dodatkowe linki, zrobisz sobie inputa typu radio (Dopuszone TAK : NIE). Potem w querry dodajesz te pola.

W czasie pobierania odnośników z mysql, patrzysz czy np. $row['allow'] == 0 albo == 1 . W ten sposób już wiesz czy chcesz dopuścić link czy nie...
konrad44
Z tym sobie jakoś radziłem (mam to już przygotowane). Większy mam problem z formatowaniem menu. Nie wiem jak stworzyć rozwijanie menu i jeżeli dopuszczm czy nie żeby nie wyświetlał mi pustych miejsc.
Menu jest standartowe podobne jak na stronie głównej www.php.pl tylko w układzie pionowym.
Oczywiście można by to zrobić w ten sposób że wszystko jest wideczne menu i pod menu wtedy nie było by problemu, ale wtedy nie ma to jakiegoś wyglądu no i dochodzi do tego problem że dużo jest podstron i wtedy przy miejszych rozdzielczościach nie wczodzi na stronę (trzeba przesuwać paskiem strony) dlatego upierał bym się przy rozwijanym menu.
Master Miko
A i takie pytanie, robisz to w javie czy javacript? smile.gif
na javie się w ogóle nie znam, ale jeśli w javascript to będę Ci w stanie pomóc.

jakbyś pokazał kod bądź stronę byłoby to wiele przydatne.. smile.gif
nie wiem w jaki sposób tworzysz menu.
macza
Nie wiem dokładnie o co ci chodzi ale zobacz tutaj czy o takie menu chodzi jak jest po lewej stronie... Jeżeli tak to ci pomogę
Master Miko
o wiele łatwiej i lepiej można coś takiego zrobić w dhtml i w javascripcie... poza tym konrad44 pisał, że chodzi mu o rozwijane menu takie jak w php.pl

Chyba o to Ci chodziło?
http://www.volny.cz/opjet/xhtml-menu/example2-xhtml.html

a tu masz niezbędne pliki:
http://www.volny.cz/opjet/xhtml-menu/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.