Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie dane jako tablica z SQL i dziania w tab
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zbylek
Witam mam problema. I mam nadzieje ze uda mi sie go rozwiązać prze 8:00 am wiec mam nadzieje ze ktos z was jeszcze nie spi.

Mam baze danych SQL i chce wyłuskać z niej dane(liczbowe), następnie je podstawić do wzoru i zsumować.

1. <?php
  2.  
  3. $aa = mysql_query("SELECT COUNT(svan_r), MAX(svan_r), MIN(svan_r), MAX(pomiar_data) FROM danegps WHERE (pomiar_data <= $pomiar) AND (pomiar_data > $pomiar_data1) ORDER BY pomiar_data DESC");
  4. list($x1, $u1, $s1, $pomiar_data) = mysql_fetch_row($aa);
  5.  
  6. $aa1 = mysql_query("SELECT svan_r FROM danegps WHERE (pomiar_data <= $pomiar) AND (pomiar_data > $pomiar_data1) ORDER BY pomiar_data DESC");
  7.  
  8. while ($row = mysql_fetch_array($aa1)){
  9.  
  10.  for ($i=0; $i < $x1; $i++) {
  11. $pola = pow(10,0.1*$row[$i].' ');
  12. }
  13. }
  14. echo array_sum($pola);
  15.  
  16. ?>

a wyskakuje mi komunikat
Cytat
Warning: array_sum(): The argument should be an array in c:\usr\krasnal\www\monitoring4\from_wykres_proba.php

Proszę pomożcie bo mam dosyć. Wiem ze cos z ta moja tablica jest nie tak ale nie wiem co i gdzie uzupełnic.
LBO
Zmienna $pola nie jest tablicą.

Spróbuj tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $pola[] = pow(10,0.1*$row[$i].' ');
  4.  
  5. ?>

ale nie wiem, czy będzie działać, tak jak tego oczekujesz (tylko rozwiązuje problem error'u).
zbylek
Errror zniknął natomiat dalej mi nie dodaje.

Ma ktos jakiegos skrypta tak zebym sobie podejzaj jak się wyciaga dane z SQL przez SELECT następnie wpisuje w tablicę, później się wykonuje na tym działanie (powiedzmy mnoży * 2) i to na koncu wszystkie wartosci tablicy sie dodaje??

Może tu trzeba zastosować FOREACH ale nie wiem co i jak

Pliz pomożcie

Dobra znalazłem odpowiedź:

1. <?
  2. $aa = mysql_query("SELECT COUNT(svan_r), MAX(svan_r), MIN(svan_r), MAX(pomiar_data) FROM danegps WHERE (pomiar_data <= $pomiar) AND (pomiar_data > $pomiar_data1) ORDER BY pomiar_data DESC");
  3. list($x1, $u1, $s1, $pomiar_data) = mysql_fetch_row($aa);
  4.  
  5. $aa1 = mysql_query("SELECT svan_r FROM danegps WHERE (pomiar_data <= $pomiar) AND (pomiar_data > $pomiar_data1) ORDER BY pomiar_data DESC");
  6.  
  7. while ($row = mysql_fetch_array($aa1)){
  8.  for ($i=0; $i < 2; $i++) {
  9. $field[] = pow(10,0.1*$row[$i]);
  10. }
  11.  $field2 = array_sum($field);
  12.  }
  13.  
  14.  $r1 = 10*log10(1/$x1*$field2);
  15. ?>

Dzieki tym co możdżyli razem ze mna tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.