Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jarod
Witam serdecznie.

Szukam informacji na temat stworzenia licencji. Piszę dla kogoś pewien system i wraz z produktem końcowym na płycie CD chciałbym też oddać jakiś dokument potwierdzający legalność oprogramowania.

Czy ktoś wie jak taką licencję stworzyć? Czy można spisać warunki korzystania w formie punktów, czy też może jest jakiś wzór przykładowych licencji?

Bardzo proszę o pomoc.
Wykrywacz
Ale ja nie rozumiem pytania. I niechce mi się wierzyć że ty nigdy żadnej licencji nie widziałeśquestionmark.gif

A co to za różnica czy w punktach czy w myślinikach.
Gotówce - a to ci mało w sieci wszelkiej maści umów licencyjnych?

Inczej nie rozumiem twojego pytania.
sztosz
Ale przecież żeby udowodnić legalność oprogramowania w polsce wystarczy chyba oryginalny nośnik + faktura/paragon ? Gorzej jak nośnikiem nie jest CD/DVD, ale ty nie masz takiego problemu.
Jarod
Cytat("Wykrywacz")
Ale ja nie rozumiem pytania. I niechce mi się wierzyć że ty nigdy żadnej licencji nie widziałeśquestionmark.gif

A co ma jedno do drugiego?

Cytat("Wykrywacz")
A co to za różnica czy w punktach czy w myślinikach.
Gotówce - a to ci mało w sieci wszelkiej maści umów licencyjnych?

Inczej nie rozumiem twojego pytania.

Nie chodzi mi o treść umowy. To sobie mogę sam przygotować.

Cytat("sztosz")
Ale przecież żeby udowodnić legalność oprogramowania w polsce wystarczy chyba oryginalny nośnik + faktura/paragon ? Gorzej jak nośnikiem nie jest CD/DVD, ale ty nie masz takiego problemu.

To będzie zwykła płyta CD z nadrukiem. Każdy może coś takiego spreparować. To żaden dowód.

Dając i wdrażając ten system, klient otrzyma też licencję, w której będzie napisane, że nie może rozpowszechniać tego systemu. Czy w samym systemie też musi być taka informacja ?
spenalzo
Mi sie wydaje, że faktura czy paragon wystarczy... o ile sie nie myle oryginalny nośnik nie jest chyba wymagany, przecież zawsze sie może zniszczyć czy coś.
A to, że dana kopia programu jest legalna to pewnie jakiś numer seryjny, np. identyfikujacy klienta, oraz każdą jego kopię

To tak na zdrowy rozum, prawnikiem nie jestem....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.