Chciałbym napisać Wam o ofercie Najlepszego Programisty – Jezusa Chrystusa (Heaven Certified Programmer). Oferuje On całkowicie bezpłatnie najlepszy framework na życie – GospelApp. Przystępując, pierwszym krokiem jest usprawiedliwienie Cię i uwolnienie od wszelkiego poczucia winy. Wchodzisz w to, taki jaki jesteś, nie musisz nic modyfikować i naprawiać sam. Jezus daje Ci pojednanie z niebem, akceptację, miłość. Od teraz nie musisz babrać się w bugach i niskopoziomowych brudnych actionach.
W zamian dostajesz Ten Commandments Metodology. W opinii wiekszości programistów panuje mylna opinia, że jest to zagmatwana i praktycznie niewykonalna metodologia. Jednak tak naprawdę jest to metodologia, która jak żadna inna dba o Ciebie, czyli programistę. Strzeże Twoje serce, Twoje relacje z najbliższymi, daje Ci światło i nadzieję. Po pewnym czasie zauważasz jak czysty i wolny jest twój kod. Stajesz się spokojniejszy. Widzisz, że wszystko staje się pewniejsze i skalowalne. A przede wszystkim, wiesz że to co budujesz z Najlepszym Programistą przetrwa wieki.
Kolejna mylna opinia na temat programowania z Jezusem, to to że jest to bardzo nieopłacalne. Jako programista z paroma latami stażu u niego, muszę powiedzieć, że jeśli jesteś młodym Yupie, nastawionym na harówkę, wielką kasę, bezwzględny zysk, to to nie jest oferta dla Ciebie. Ale jeśli interesuje Cię stały rozwój, spokojna ale zgodna z Twoimi pasjami i zainteresowaniami robota, jeśli lubisz robić coś bezinteresownie, to wchodząc w ten biznes, On gwarantuje Ci, że roztoczy nad Tobą szczególną opiekę, da Ci to co naprawdę jest najlepsze, zamiast tego co wydaje się najlepsze.
Zapytasz, z jakiej racji mam wchodzić w to? Dlaczego mam robić dla tego Kogoś, choćby nie wiem jakim był programistą? Przede wszystkim Najlepszy Programista stworzył Cię, On Ci dał i daje życie, każdego dnia gdy się budzisz. On zna Twoje serce, Twoje plany, marzenia, a także obawy i lęki. Pomimo, że w życiu często popełniałeś błędy, On Cię nigdy nie opuścił. Jezus jest tak naprawdę kimś bliższym niż ojciec, matka i najlepsi przyjaciele. On Cię kocha bezinteresownie. Nawet jak odrzucisz Jego ofertę, ona będzie czekać cały czas na Jego biurku. Wyjątkowa i zaprojektowana specjalnie dla Ciebie, z mnóstwem ciekawych pomysłów, designów, przygód i gratisów. Może nie jesteś dziś gotów. On rozumie. Ale daj Mu szansę. Zaproś Go na rozmowę, zadawaj pytania, poznaj Go, czytaj dokumentację (czyt. Biblię). Nie będziesz żałował! Nigdy!

Miłością wieczną umiłowałem cię,
dlatego tak długo okazywałem ci łaskę.
Jer. 31,3