Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak programować życie?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jafet
Każdy z nas programistów poza programowaniem w php, Javie lub innych zajmuje się świadomie lub nieświadomie programowaniem życia. Każdego dnia przechodzimy przez różnego rodzaju if-y i switch-e, które potem rzutują jak wygląda nasze życie po interpretacji przez serwer Życie. Czasem chcielibyśmy wrócić do wcześniejszej wersji życia, czasem gubimy się w jego skomplikowaniu, czasem boimy się co dalej...

Chciałbym napisać Wam o ofercie Najlepszego Programisty – Jezusa Chrystusa (Heaven Certified Programmer). Oferuje On całkowicie bezpłatnie najlepszy framework na życie – GospelApp. Przystępując, pierwszym krokiem jest usprawiedliwienie Cię i uwolnienie od wszelkiego poczucia winy. Wchodzisz w to, taki jaki jesteś, nie musisz nic modyfikować i naprawiać sam. Jezus daje Ci pojednanie z niebem, akceptację, miłość. Od teraz nie musisz babrać się w bugach i niskopoziomowych brudnych actionach.

W zamian dostajesz Ten Commandments Metodology. W opinii wiekszości programistów panuje mylna opinia, że jest to zagmatwana i praktycznie niewykonalna metodologia. Jednak tak naprawdę jest to metodologia, która jak żadna inna dba o Ciebie, czyli programistę. Strzeże Twoje serce, Twoje relacje z najbliższymi, daje Ci światło i nadzieję. Po pewnym czasie zauważasz jak czysty i wolny jest twój kod. Stajesz się spokojniejszy. Widzisz, że wszystko staje się pewniejsze i skalowalne. A przede wszystkim, wiesz że to co budujesz z Najlepszym Programistą przetrwa wieki.

Kolejna mylna opinia na temat programowania z Jezusem, to to że jest to bardzo nieopłacalne. Jako programista z paroma latami stażu u niego, muszę powiedzieć, że jeśli jesteś młodym Yupie, nastawionym na harówkę, wielką kasę, bezwzględny zysk, to to nie jest oferta dla Ciebie. Ale jeśli interesuje Cię stały rozwój, spokojna ale zgodna z Twoimi pasjami i zainteresowaniami robota, jeśli lubisz robić coś bezinteresownie, to wchodząc w ten biznes, On gwarantuje Ci, że roztoczy nad Tobą szczególną opiekę, da Ci to co naprawdę jest najlepsze, zamiast tego co wydaje się najlepsze.

Zapytasz, z jakiej racji mam wchodzić w to? Dlaczego mam robić dla tego Kogoś, choćby nie wiem jakim był programistą? Przede wszystkim Najlepszy Programista stworzył Cię, On Ci dał i daje życie, każdego dnia gdy się budzisz. On zna Twoje serce, Twoje plany, marzenia, a także obawy i lęki. Pomimo, że w życiu często popełniałeś błędy, On Cię nigdy nie opuścił. Jezus jest tak naprawdę kimś bliższym niż ojciec, matka i najlepsi przyjaciele. On Cię kocha bezinteresownie. Nawet jak odrzucisz Jego ofertę, ona będzie czekać cały czas na Jego biurku. Wyjątkowa i zaprojektowana specjalnie dla Ciebie, z mnóstwem ciekawych pomysłów, designów, przygód i gratisów. Może nie jesteś dziś gotów. On rozumie. Ale daj Mu szansę. Zaproś Go na rozmowę, zadawaj pytania, poznaj Go, czytaj dokumentację (czyt. Biblię). Nie będziesz żałował! Nigdy! smile.gif

Miłością wieczną umiłowałem cię,
dlatego tak długo okazywałem ci łaskę.
Jer. 31,3
LBO
Udostepnisz jakieś API do tego frameworka?
jafet
Oficjalne API to Biblia smile.gif Jej czytanie najlepiej zacząć od ewangelii.

Z ciekawych stron na ten temat polecam:
http://nadzieja.pl/
http://www.dzikieserce.org/index.php
Master Miko
Ciekawie ujęty temat. n1 smile.gif
LBO
eeeeeeee, dawno nie aktualizowana coś. 2000 lat prawie. Wolę Symfony.
acztery
przypominają mi sie czasu kiedy na ulicy mnie zaczepiaja ludzie i zadają pytanie " skad jest zycie " i takie tam pierdoły.

A moze jestes jednym z zołnierzy dyrektora rydza .. hahah
spenalzo
Zacząłem czytać i skonczyłęm na słowach: "Chciałbym napisać Wam o ofercie Najlepszego Programisty – Jezusa Chrystusa ".....

Ja jestem niewierzący, i nie wiem jak inni, ale ja mam dośc wszelkiego rodzaju świadków jehowy i innych tego typu natrętów łażacych po domach czy zaczepiających mnie na ulicach - a teraz jeszcze do forum sie dorwali sad.gif
LBO
Cytat
Jako programista z paroma latami stażu u niego, muszę powiedzieć, że jeśli jesteś młodym Yupie, nastawionym na harówkę, wielką kasę, bezwzględny zysk, to to nie jest oferta dla Ciebie. Ale jeśli interesuje Cię stały rozwój, spokojna ale zgodna z Twoimi pasjami i zainteresowaniami robota, jeśli lubisz robić coś bezinteresownie, to wchodząc w ten biznes, On gwarantuje Ci, że roztoczy nad Tobą szczególną opiekę

Masz jego GG?
acztery
@spenalzo to jak choroba . jak ma Cie dopaść to Cie dopadnie...

PS co ma TEOLOGIA z php ?

Nowy testament to pewnie manual a stary system szablonów...
LBO
Cytat(acztery @ 2006-05-08 22:00:31)
@spenalzo to jak choroba . jak ma Cie dopaść to Cie dopadnie...

PS co ma TEOLOGIA z php ?

Nowy testament to pewnie manual a stary system szablonów...

Stary Testament to raczej ostatni release, a Nowy na CVS.

I rzeczywiście, wydaje mi się, że jednak ten temat, jakkolwiek Hydepark jest elastyczny, nie pasuje do tego forum.
Master Miko
heh sam byłem ciekaw reakcji ludzi biggrin.gif
ikioloak
co to niby jest? nawracanie programistow? takie nastroje panuja w kraju ale forum trzeba bronic. Popieram Spenalzo. Ten caly tekst fanatyzmem zalatuje strrasznie.
jafet
Cytat(spenalzo @ 2006-05-08 19:58:06)
Ja jestem niewierzący, i nie wiem jak inni, ale ja mam dośc wszelkiego rodzaju świadków jehowy i innych tego typu natrętów łażacych po domach czy zaczepiających mnie na ulicach

Nie wydaje mi się, żeby ten tekst był ani natrętny ani łażący po domach smile.gif
Ale jeśli kogoś dotknąłem to przepraszam najmocniej.

Rozumiem, że często mamy uraz do wszystkiego co związane z radiem ojca dyrektora czy swiadkami, ale nie wylewajmy dziecka z kąpielą. Jeśli odcinamy się od wszystkiego co związane z duchowością czy religią, ograniczamy się.
strife
Cytat(jafet @ 2006-05-08 22:18:41)
Jeśli odcinamy się od wszystkiego co związane z duchowością czy religią, ograniczamy się.

Według Ciebie smile.gif

Ja też jestem niewierzący, popieram spenalzo. :]

@spenalzo - wybraliśmy ten sam cytowany fragment ciekawe ...
spenalzo
Nie, ja nie mówie o ojcu dyrektorze bo to już w ogole sie cisną słowa niecenzuralne tongue.gif

Cytat
Jeśli odcinamy się od wszystkiego co związane z duchowością czy religią, ograniczamy się.

Bo ja wiem? Według mnie pewnym ograniczeniem jest niemożność spojrzenia na świat (mowa głownie o polakach) przez pryzmat czegoś jak "bóg nie istnieje"... Swojego czasu chodziłem do kościoła, ale po pewnym czasie przestałem gdyż stwierdziłem, że to w ogole do mnie nie dociera - wręcz przeciwnie. Tymczasem pewnie połowa ludzi chodzi do kościoła tylko po to, żeby to odbębnić i mieć świety spokoój - jak dla mnie taką wiarę to o kant dupy można potłuc... jest to oszukiwanie wszystkich dookoła.... a najbardziej siebie samego.
Master Miko
a dla mnie ten tekst jest śmieszny... nie wiem dalczego patrzycie na niego pod kątem religijnym.... jestem katolikiem i traktuje go raczej jajcarsko... jako pomysł jakiegoś gościa smile.gif
spenalzo
Cytat(Master Miko @ 2006-05-08 22:30:48)
a dla mnie ten tekst jest śmieszny... nie wiem dalczego patrzycie na niego pod kątem religijnym.... jestem katolikiem i traktuje go raczej jajcarsko... jako pomysł jakiegoś gościa smile.gif

Wybacz, ale skoro jest tam WYRAŹNIE napisane o Chrystusie to pod jakim kątem mamy na to patrzeć? Programowania? blink.gif
jafet
Cytat(spenalzo @ 2006-05-08 20:27:01)
Bo ja wiem? Według mnie pewnym ograniczeniem jest niemożność spojrzenia na świat (mowa głownie o polakach) przez pryzmat czegoś jak "bóg nie istnieje"... Swojego czasu chodziłem do kościoła, ale po pewnym czasie przestałem gdyż stwierdziłem, że to w ogole do mnie nie dociera - wręcz przeciwnie. Tymczasem pewnie połowa ludzi chodzi do kościoła tylko po to, żeby to odbębnić i mieć świety spokoój - jak dla mnie taką wiarę to o kant dupy można potłuc... jest to oszukiwanie wszystkich dookoła.... a najbardziej siebie samego.

I tu się z Tobą zgodzę. Religia na pokaz jest g... warta. I do mnie też nie docierały ceremonie i to co się działo w kościele. Ale moim zdaniem trzeba rozdzielić w pewnym sensie religię, która coraz bardziej się upolitycznia od Boga. I wiele razy patrzyłem na świat jak Ty - "Boga nie ma...". Ale potem rezygnowałem z tego bo bez sensu jest żyć, myśląć że te 20-30-40 lub 70 lat to wszystko. Poza tym ktoś musiał to wszystko zaimplementować. Jak widzisz jakiś najprostszy skrypt w neci to myślisz se: "ktoś go napisał", ale jak widzisz świat, przyrodę, samo to, że jesteś i myślisz... Ktoś to musiał stworzyć.
Seth
A moze tekst po prostu mial zmusic nas "programistow" winksmiley.jpg do myslenia? tongue.gif

Nie lubie jak mi wciskaja ulotki o bogu i pukaja mi do dzwi w celu nawrocenia, ale ten tekst zaciekawil mnie pod wzgledem stylistycznym i merytorycznym.

Nie wiem po co sie obrazac i rozstrzasac inne rzeczy na temat wiary, skoro tresc nie ma formy "sekciarskiej", a jest raczej proba hmm dotarcia do pewnej grupy ludzi uzywajac ich jezyka.
Master Miko
no prawda... ale jak to czytałem pod kontem pomysłu niż religii smile.gif

a tak btw. zadam "popularne" pytanie: Czy to was obraża?
LBO
W sumie ja bym to na Ofertę przeniósł.
intol
Ja skusze sie na mały żarcik :widze w tym ślady nowego ministra edukacji winksmiley.jpg .
ActivePlayer
zdecydowanie nie wiem co myslec o temacie. Z jednej strony jest to 'szerzenie slow Chrystusa', do którego my chrzescijanie jestesmy zobowiązani. Zastanawia mnie tylko, czy forma jest odpowiednia.

Jesli chodzi o kwestie wiary i nie wiary. Ja jako osoba wierząca moge powiedzieć tylko tyle, ze na ten tekst, mozna spojrzeć z innej strony. Proponuje usunąć z tekstu fragment '– Jezusa Chrystusa' i przeczytać ponownie.

O czytaniu biblii - podobno nie jeden nie wierzący stwierdził ze głupot to sie w niej raczej nie znajduje... moze cos w tym jest.

Kwestie istnienia boga wolę i radzę wszystkim pozostawić z boku... argumenty typu 'Ktoś to musiał stworzyć' nie mają zadnego podparcia.
TomASS
A mi się tekst podoba, jest napisany - jak to się mówi z "klasą" - nie widać w tym żadnego wchodzenia w butach w czyjąś wiarę.

Może ktoś kiedyś słyszał o zakładzie Pascala:

"Podejmując decyzję o istnieniu Boga człowiek ma do wygrania - przyjmując jego istnienie - nieskończoność; jeśli Bóg nie istnieje człowiek ma i tak do dyspozycji marną skończoność.".
kwiateusz
mi tez sie to podoba lekko zabawne i wg. mnie (a do kosciola tez nie uczesczam) nie prubuje nawracac na sile tylko zartobliwie traktuje o chrzescianstwie winksmiley.jpg
sztosz
Sam jestem osobą niewierzącą. Jeżeli nie ma dowodów ani na istnienie, ani na nieistnienie boga (jakiegokolwiek), to to tylko kwestia wyboru konkretnej jednostki czy wierzyć, czy nie. I ten wybór ma nam pomóc żyć. Jeżeli łatwiej nam żyć wierząc to wierzmy, jeżeli dla nas to zbędny balast to nie wierzmy. Nikt nie ma nas prawa zmuszać do wiary, żadnej, ale to moja opinia. Chrześcijaństwo chyba popiera moją opinię, o czym większość z wyznawców tej religii zapomina. Można przekonywać do wiary lub niewiary różnymi argumentami, tego niewolno zabraniać, bo artykułowanie własnych wierzeń i poglądów jest nam niezbędne i na całym świecie walczono i walczy się o prawo do tego. Należy tutaj zaznaczyć że te poglądy i wierzenia nie powinny kolidować ze wspólnym interesem ludzkości. NIE zabijaniu etc. to są pewne uniwersalne nakazy moralne które akceptuje prawie każda kultura, powiem więcej, są to nakazy które są wręcz fundamentem tych kultur. Mając powyższe na uwadze, wydaje mi się, że ten tekst powinien pozostać na forum, bo nas do niczego nie zmusza. A sam w sobie jest ciekawym spojrzeniem na Chrześcijaństwo, właśnie z powodu wspomnianej Setha estetyki tekstu. Pozwala zobaczyć że wiara (w Boga[Jahwe, czy jak tam chcecie]) to na pewno nie Głos z Torunia, ale pewne specyficzne spojrzenie na świat, i to nawet całkiem przyjemne spojrzenie na przyjemny świat. Jak nie chcesz to nie. Mi jest dobrze bez żadnej sformalizowanej religii.
acztery
w coś trzeba wierzyc ja wierze ale sposób w jaki to zostało przedstawione to przesada i szczyt głupoty

PS czemu nie C++ tylko php
kwiateusz
a moze w assablerze mial to napisac ...
acztery
mialem na mysli czemu powiązal Boga z php a nie z c++
LBO
Cytat(acztery @ 2006-05-09 00:40:54)

Doskonała logika
sztosz
Cytat(acztery @ 2006-05-08 23:40:54)

A gdzie on powiązał Boga z php?

Ja tam widzę:

Cytat
[...]poza programowaniem w php, Javie lub innych zajmuje się świadomie lub nieświadomie programowaniem życia.

I czemu C++ a nie np. BrainFuck?
bela
Cytat(acztery @ 2006-05-09 00:40:54)

Hmm, pomyślmy.
Czy to jest forum.php.pl czy forum.cpp.pl?
NC.
mike
Regulamin - punkt 2. - Zakładanie nowego tematu (topic)
Cytat
h. Każdy użytkownik ma prawo do swoich poglądów i opinii, dlatego nie należy rozpoczynać tematu, który najprawdopodobniej doprowadzi do powstania konfliktu między użytkownikami.

Tematy wiary należą do drażliwych tematów i nie każdy może sobie ochotę żeby po forum krążyły jakieś sekciarskie tamaty.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.