Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Statystyki, statystyki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
right6
w przyszlosci chce zrobic dla swojej strony wlasnie statystyki. Jednak servis musi ruszyc juz w czwartek. Niezdaze raczej czegos napisac porzadnego. Ale chcialbym juz dane zapisywac do bazy. I moje pytanie jakie dany przy wejsciu na strone zapisywac do bazy questionmark.gif i skad je pobrac, z jakichj zmiennych questionmark.gif tak zebym o niczym nie zapomnial. Zeby pozniej mozna bylo statystyki na tych danych naprawde dobre i wyczerpujace napisac.

dzieki i pozdrawiam
LBO
Wszystko zapisuj, co się da. Od User-Agenta (statystyka przeglądarek), po ip (geolokalizacja). Najlepiej poszczególne wartości (dane statystyczne) w osobne kolumny pakuj, a w przyszłóści najwyżej nieprzydatne wywalisz z tabeli.
right6
tez tak myslalem ze wszytsko tongue.gif tylko wlasnie co i jak winksmiley.jpg
LBO
  1. <?php
  2. print_r($GLOBALS);
  3. ?>

Nikt Tobie nie powie, dokładnie jakie potrzebujesz dane. Bo statystyki można robic pod wieloma kątami. Najlepsza podpowiedzią jest: "Wybierz te, które dotyczą usera", bo chyba o to chodzi.
right6
dobra wziolem sie dzis za te staty

pogoglowalem, conie co znalazlem. Jednak 3 rzeczy mi sie nie zapisuja, mam puste pola

Kod
$nazwa_pc = $_SERVER['HOSTNAME'];  
//Nazwa Komputera

$os = $_SERVER['HOSTTYPE'];
//System operacyjny

$os2 = $_SERVER['OSTYPE'];  
//System operacyjny

czemu ?

a tak wogule to zapisuje
//data
//Adres IP
//Nazwa Komputera
//Zawartoœć nagłówka User Agent, wysyłanego przez przegl¹darkę
//Zawartoœć nagłówka Host
//Nazwa i wersja protokołu
//Wersja specyfikacji CGI, uĹźywanej przez serwer
//System operacyjny
//Systemowa scieĹźka serwera
//System operacyjny

cos jeszce powinienem questionmark.gif
piotrekkr
hmm nie zapisuje ci zmiennych bo takich zmiennych chyba nie ma. Dane o przegladarce i systemie operacyjnym sa w zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] nigdy nie spotkalem sie z $_SERVER['OSTYPE'] lub $_SERVER['HOSTTYPE']. Zobacz tutaj $_SERVER. Bedziesz musial wyciagnac nazwe systemu i przegladarke ze zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']. Byłoby latwiej jakby przegladarki nie potrafily sie przedstawiac jako inne przegladarki i systemy np opera czy konqueror potrafi sie przedstawiac jako inne. jakbys nie wiedzial jak to zrobic dokladnie to daj znac
ska9
zeby nie mnozyc tematow dolacze tutaj.

zapisuje cala $_SERVER, jednak nie ma tam info typu ".warszawa.tpnet.pl", a takie sa w STAT4U, skad oni to biora questionmark.gif

skad tez wziasc slowa kluczowe wejsc z przegladarki ?
skad wziasc rozdzielczosci ekranu ?
piotrekkr
hmm o ile mi wiadomo javascript obsluguje ciasteczka i tez da sie w nim odczytac rozdzielczosc i glebie kolorow i zapisac te dae do ciastka nastepnie za pomoca php odczytac te dane i zapisac do bazy. tak mozna chyba zrobic bo nie orientuje sie dokladnie jak oni to robia. co do :

Cytat
zapisuje cala $_SERVER, jednak nie ma tam info typu ".warszawa.tpnet.pl", a takie sa w STAT4U, skad oni to biora questionmark.gif

istnieje takia funkcje jak :gethostbyaddr

Cytat
skad tez wziasc slowa kluczowe wejsc z przegladarki ?

jesli slowa kluczowe sa w pasku adresu wyszykiwarki np google mozna pobrac je ze zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER']
ydy10
mnie tez by interesowal zapis rozdzielczosci uzytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.