Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konto bankowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kapral
Witam,
Zastanawiam się nad założeniem konta bankowego internetowego. Jakie jest wasze doświadczenie z kontami internetowymi. Uważacie je za bezpieczne? Bo wygodniejsze to na pewno są. Acha i zastanwaiam się nad Inteligo, co o tym sądzicie?
stoprocent
Ja Ci powiem tylko tyle mialem konto w mbanku i bardzo bylo to niewygodne z kilku powodow.

1. Jak chcialem wplacic gotowke na konto to w krkaowie byl tylko 1 wplatomat gdzie to mogelm zrobic. Na poczcie czy w innym banku nie ma sensu bo zdzieraja prowizje.

2. Nie moglem nic zalatwic osobiscie bo nie ma oddzialow mbanku. Telefonicznie nie zawsze mozesz zrobic wszystko.

3. Nigdy sami mi niczego extra nie zaoferowali.

Inteligo z tego co wiem to PKO czyli ok bo masz sporo odzialow i bankomatow, w mbanku bezprowizyjnie mozesz korystac tylko z bankomatow euronet gdzie minimalna wyplata gotowki to 50 zl.

Nie sugeruj sie tym gdzie daja wieksze oporcentowanie bo taka jest prawda ze przy kwotach ponizej kilka tysiecy to nie robi prawie zadnej roznicy.
kszychu
Zalety mBanku: darmowy supermarket funduszy inwestycyjnych, darmowe konto w DI BRE, darmowe karty płatnicze, tanie przelewy.
Wada: brak oddziałów, w których można by wpłacić pieniądze. Ja rozwiązałem to zakładając konto inteligo i wpłacając pieniądze w oddziale PKO.
DeyV
ja również korzystam z mBank. I jestem bardzo zadowolony.

Tym bardziej, że, o czym nie wszyscy wiedzą, wszystkie bankomaty Banku Zachodniego wypłacają pieniądze z mBanku bez prowizji (dowolna kwota - tylko dranie bilonu nie chcą wydawać winksmiley.jpg )

Korzystam również z Funduszy inwestycyjnych, i przyznam, że to jest świetna sprawa. Można też obracać papierami wartościowymi, ale osobiście nie korzystałem - nie wiem.

Kolejna zaleta - darmowe prowadzenie rachunku firmowego - naprawdę spora oszczędność w porównaniu z niektorymi ofertami konkurencji.

A co do mPunktow - nie ma ich zbyt wielu, ale przez 3 lata korzystani z rachunku - tylko raz zastanawiałem się nad tym, czy by nie wybrać się do puntu - ostatecznie załatwiłem wszystko z domu:)
Vogel
Cytat(nasto @ 2006-05-10 10:26:02)
Inteligo z tego co wiem to PKO czyli ok bo masz sporo odzialow i bankomatow, w mbanku bezprowizyjnie mozesz korystac tylko z bankomatow euronet gdzie minimalna wyplata gotowki to 50 zl.

nie prawda. jest jeszcze WBK, których np. w wielkopolsce jest po prostu MULTUM. no i multiBank (ktoryego bankomaty to tak na prawde euronet).

z uslug mbanku jestem zadowolony.
athabus
Ja powiem tak - korzystam z mbanku praktycznie od poczatku jego istnienia i nie wyobrażam sobie co jeszcze by mogli poprawić (z rzeczy realnych oczywiście). Wszystko jest za darmo lub jakies groszowe sprawy, wygodnie, miła obsluga na infolinii, dużo produktów bankowych (fundusze, akcje, subkonta,karty, kredyty itd itp).

Dwa lata temu zakladalem firmę. Powiedziałem sobie, że może to troche głupio mieć konto internetowe dla firmy. Poszedłem do filii pewnego banku (dość dobrego) i po 30 minutach w kolejce straciłem ochotę... 1 Telefon do mBanku i konto firmowe było aktywne - za darmo, z darmowymi przelewami do zus i podatkowymi.

Jest to chyba jedyna marka, której tak ufam i chętnie wszystkim polecam.
Inteligo nie testowałem - z tego co się orientuję to mają kilka "bajerów" jak powiadamianieo operacjach na sms itp, ale są chyba znacznie drożsi.
Adiasz
Popierwam przedmowcow
Korzystam z mBnaku od ponad 3 lat i jestem bardzo zadowolony, co polecam:
0. Zero oplat za prowadzenie rachunku
1. Bezplatne przelewy wewnatrz sieci
2. Przelewy wychodzace tylko 50gr
3. Darmowe konto funduszy inwestycyjnych
4. Darmowe konto papierow wartosciowych, sama gra jest juz platna.
5. Darmowa karta platnicza VISA Electron
6. Darmowa na rok czasu karta kredytowa VISA (minimum formalnosci wystarczyly 3 podpisy!)
7. Mozliwosc wyrobienia wirtualnej karty VISA dla osob potrzebujacych ale nie spelniajacych wymagan normalnej VISA
8. Chyba najlepsze oprocentowanie rachunku biezacego
9. Bankomatow euronet/BZWBK jest naprawde duzo (gorny slask)
10. Mily BOK telefoniczny, wszystko sprawnie mozna zalatwic, czynny nawet w niedziele o 22
11. Latwe zarzadzanie poleceniami zaplaty przelewami zdefiniowanymi

pewnie jest wiecej plusow, ja wykorzystue powyzsze
matid
Ja używam równolegle kont w dwóch różnych bankach, więc mam porównianie. Mam konto w banku konwencjonalnym (BPH) i internetowym mBank.

Dużą zaletą mBanku jest brak apletów Java czy też ActiveX do podpisywania transakcji. W BPH jest to strasznie uciążliwe i często pod Linuksem są z tym problemy - mBank działa bez zarzutów. Nie mam żadnych zastrzeżeń do co obsługi i wszystko mogę załatwić telefonicznie, czego w BPH zrobić się nie da. Nie muszę płacić za prowadzenie konta, kartę, itd. Mam wirtualną kartę VISA której to BPH nie oferuje.
Rzeczywiście - bankomatów jest mniej, ale już się do tego przyzwyczaiłem - i tak większość transakcji wykonuję bezgotówkowo.
Największą wadą mBanku jest koszt przelewów (ktoś to wymienił jako zaletę, ale ja się z tym nie zgodzę) - 50 gr za przelew wychodzący to moim zdaniem za dużo (choć Inteligo chyba ma więcej, czyż nie?). W BPH wszystkie przelewy mam za darmo, niezależnie od tego, czy jest to przelew wewnętrzny czy wychodzący.
DjKermit
Witam.
Posiadam konto inteligo i polecam.
Standardowe konto ROR z możliwością obsługi przez intermet.
Jedyna wada to (od niedawna) pobieranie prowizji od każdego przelewu 50gr.
Dodatkowe zabezpieczenie to karta jednorazowych kodów, bez nich nic nie można zrobić. Można je zamawiać po kilka sztuk z wyprzedzeniem więc nie jest to IMO utrudnienie w użytkowaniu.
Przyjemny interfejs choć przyznam się że innych nie znam smile.gif
No i bankomatów sporo.
Pozdrawiam.
shpyo
też polecam mBank!
Trafić lepiej nie mogłem smile.gif wpłatomat i bankomat mam pod uczelnią smile.gif))
acztery
ing bank sląski też można dokonywać transkacji przez neta, wszystko co potrzebne tanio, i chyba bezpiecznie.
spenalzo
Ja mam konto w Lukas banku pare lat i jestem zadowolony. Chociaż inna sprawa, że nie potrzebuje odwiedzać siedziby banku (ale nie ma z tym problemu, w Poznaniu jest chyba kilka punktów) - jedynie raz na x miesiecy wymiana karty i tokenu.
Jedyne co mnie troche zirytowąło to trzykrotna zmiana numeru konta, ale jakoś to przeżyłem tongue.gif

Przy okazji zadam pytanie - mam zamiar założyć drugie konto do płatnosci przez internet. Czy jakiś bank oferuje karte VISA (tą płaską) którą można płacić przez internet? Bo coś takiego obiło mi sie o uszy.
Speedy
Nie czytałem wszystkich Waszych poprzednich postów w tym temacie, ale może Was zainteresować raport z badań dotyczących e-bankowości winksmiley.jpg. Zapewne nie wszyscy go widzieli:

http://security.psnc.pl/reports/e-banking_..._ssl_report.pdf

Głównie dotyczy to połączeń SSL, ale nie tylko. Ciekawie zaprezentowany i zestawiony jest poziom bezpieczeństwa wybranych polskich banków udostępniających obsługę konta przez internet.
GrayHat
ja w poniedzialek zalozylem konto w mBanku. Dzisiaj zadzwonil kurier i umowilismy sie na jutro na podpisanie umowy winksmiley.jpg

do tej pory kozystalem z BPH

zalety:
- realizacja czekow miedzynarodowych "od reki"
- brak prowizji
- duzo oddzialow
wady:
- przy dostepie przez internet dane odswiezaja sie 2x dziennie...
- nie wiadomo dokladnie teraz czy jestem w pekao s.a, w bph czy jeszcze w czyms innym bo polowa banku zostala sprzedana
DeyV
Cytat
Przy okazji zadam pytanie - mam zamiar założyć drugie konto do płatnosci przez internet. Czy jakiś bank oferuje karte VISA (tą płaską) którą można płacić przez internet? Bo coś takiego obiło mi sie o uszy.

w mBanku karta Visa przeznaczona tylko do płatności elektronicznych jest dostępna, za chyba 15 albo 25 zł rocznie.
Obsługa jest bardzo wygodna - ma ona osobną pulę, którą można naładować lub rozładować, co dodatkowo podnosi poziom bezpieczeństwa środków.
Sh4dow
Cytat(matid @ 2006-05-10 14:10:16)
...
Dużą zaletą mBanku jest brak apletów Java czy też ActiveX do podpisywania transakcji. W BPH jest to strasznie uciążliwe i często pod Linuksem są z tym problemy - mBank działa bez zarzutów....

Niestety nie zgodze sie z toba. Chyba ze uzywales dawno temu konto BPH pod linuxem. Dla FireFox'a przygotowali wtyczke ktora instaluje sie jak wszystkie rozszerzenia. Miło i przyjemnie. Nie ma zadnych problemow, no chyba ze uzywasz Lynx'a to sie zgodze, u mnie tez nie da sie zalogowac guitar.gif
Adiasz
Cytat(DeyV @ 2006-05-11 00:50:21)
Cytat

w mBanku karta Visa przeznaczona tylko do płatności elektronicznych jest dostępna, za chyba 15 albo 25 zł rocznie.
Obsługa jest bardzo wygodna - ma ona osobną pulę, którą można naładować lub rozładować, co dodatkowo podnosi poziom bezpieczeństwa środków.

DeyV nie wiem czy jemu chodzilo o wirtualna VISA (eKarte), w mBnaku jest dostepna plaska karta kredytowa VISA Electron. Wirtualna VISA wystarcza do wiekszosci zakupow internetowych jednak nie do wszystkich np eBay, paypal.com, wiec zalezy jakie zakupy planuje spenalzo.
Wirtualna karta jest dla ludzi nie spelniajacych warunkow kredytowych, jezeli ktos ma stale dochody to lepiej wziasc normalna karte bo jest bardziej uniwersalna.
spenalzo
Mi chodzi o to, żeby móc zapłacić na zagranicznej stronie internetowej - o takie transakcje mi chodzi tongue.gif
GrayHat
i juz moge odradzic mBank. niby przyszedl dzisiaj kurier ale nie przyniosl pakietu aktywacyjnego. wiec zadzwonilem na mLinie i co? i sie okazalo ze juz mam tam konto z pakietem aktywacyjnym... okolo 4 lata temu zalozylem tam konto tzn wypelnilem wniosek i przyszly dokumenty do podpisania ale ich nie podpisalem bo w miedzy czasie wybralem bph... i teraz sie okazuje ze jednak tamto konto jest aktywne... co za burdel :/ w sobote mam to wyjasnic w mKiosku....
escaflowne
Cytat(spenalzo)
Mi chodzi o to, żeby móc zapłacić na zagranicznej stronie internetowej - o takie transakcje mi chodzi tongue.gif

Ja, żeby zapłacić w brytyjskim Amazonie, musiałem aktywować eKartę (mBank), czyli wirtualną Visę (nie Visę Electron, to jak Java i JavaScript). Przysłali mi plastikową niby-Visę, na której znajdował się numer, a kilka dni później doszedł listem kod CVV2 do kompletu smile.gif
CyklOP
Całkiem ciekawą ofertę dla studentów ma Deutsche Bank -
1 zł / mies. za konto, ale za darmo przelewy wszędzie. Robię sporo przelewów więc bardziej mi się to opłaca od innych banków - no ale trzeba być studentem, inaczej chyba 6 zł / mies...
Oczywiście bezpieczna obługa przez internet (bezpieczna, bo jest osobna karta z pinami do transakcji internetowych).
GrayHat
@CyklOP: ale zalozenie konta z tego co pamietam mozliwe jedynie w oddziale banku winksmiley.jpg a DB ma chyba tylko kilka oddzialow w polsce...
matid
Cytat(Sh4dow @ 2006-05-11 08:04:01)
Niestety nie zgodze sie z toba. Chyba ze uzywales dawno temu konto BPH pod linuxem. Dla FireFox'a przygotowali wtyczke ktora instaluje sie jak wszystkie rozszerzenia. Miło i przyjemnie. Nie ma zadnych problemow, no chyba ze uzywasz Lynx'a to sie zgodze, u mnie tez nie da sie zalogowac guitar.gif

Używałem Firefoksa z serii 1.0.x oraz Firefox 3.0a1 i dodatkowo Opery - ten sam problem, brak możliwości podpisania transakcji spowodowany błędną obsługą kodowania utf-8. Ja nie mam zamiaru zmieniać całego systemu (Ubuntu Dapper Drake) na iso-8859-2 tylko po to, aby działał mi BPH.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.