Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pliki doc i php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dyktek
Witam, napotkałem problem plików doc i php, czy można w jakiś łatwy sposób:

- odczytywać pliki doc w php
- konwertować je na html-a
marshal
php raczej nie ma funkcji do odczytywania plikow *.doc
poszukaj jakiegos softu do konwercji doc to html, ktorego mozna odpalac z linii polecen - to moze byc rozwiazaniem
L_Devil
swego czasu się tym zainteresowałem i nawet doszedłem do paru ciekawych rzeczy smile.gif

1. <?php
  2. $word = new COM("word.application") or die("Unable to instanciate Word");
  3. echo "Loaded Word, version " . $word->Version . "<br />\n";
  4. $word->Visible = 1;
  5. $word->Documents->Open("C:\\test.doc");
  6. echo "File test.doc opened<br />\n";
  7. $word->Documents[1]->SaveAs("C:/test2.html",2);
  8. echo "File test2.html saved<br />\n";
  9. $word->Quit();
  10. $word = null;
  11. echo "<b>Finished succesfully</b>";
  12. ?>
Warunkiem działania jest posiadanie zainstalowanego Worda na komputerze, na którym odpalasz skrypt. Niestety, zapisuje on w postaci czysto tekstowej - nie zachowuje formatowania. Jeżeli uda ci się to ominać, koniecznie do mnie napisz winksmiley.jpg
erix
i jeszcze serwer musi stac pod Win$hitem...
L_Devil
A czy Worda można zainstalować pod Linuxem? Chyba że ja o czymś nie wiem tongue.gif
Turgon
Nie. Riklaunim gdzieś napisał skrypt konwersji plików pakietu Open Office.Org na HTML. To chyba jedyne rozwiązanie w tej materi.
dyktek
raczej to rozwiązanie odpada, w takim mikro crm-ie, który mam w planach chciałbym odejść od dokumentów, tzn od tego że dokumenty trzeba pobierać na dysk i otwierać je w jakimś tam innym programie. najchętniej to odszedł bym od przesyłania dokumentów ale pozostaje problem taki że gdy ktoś chce przysłać informacje w tabelkach wtedy juz musi jakos tą tabelke zrobić więc robi ją w np. w dokumencie doc. myślałem o edytorach wysiwyg ale nie ma zbyt dobrych darmowych edytorów a przynajmniej ja na taki nie trafiłem.
bendi
a google to od czego jest tongue.gif
http://www.needscripts.com/Resource/15540.html

hasło doc2html php

Jak widac sprawa nie wyglada najgorzej, komercyjnych narzedzi znajdziesz pare, gorzej z darmowymi, ale troche poszperasz i cos znajdziesz.
marshal
Cytat(dyktek @ 2006-05-18 06:31:28)
. myślałem o edytorach wysiwyg ale nie ma zbyt dobrych darmowych edytorów a przynajmniej ja na taki nie trafiłem.

moze to Ci pomoze:
http://www.geniisoft.com/showcase.nsf/WebEditors

osobiscie polecam tinyMCE

(nie wiem czy o to Ci chodzilo)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.