Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forumj w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rafalski
Witam wszystkich chciałem się dowiedziec czegos wiecej o pisaniu forum w php. Na razie mam skrypt rejestracji i logowania, ale nie wiem co dalej. Chciałbym uzyskac jakies porady na temat architektury i budowy takich forów(chyba taka odmiana tongue.gif ) skrypty napisze sobie sam.
Master Miko
jak zrobić forumj w php? No nie wiem... nazwać wszsytkie tabele "j"?
- popraw temat ...

Ściągnij sobie phpbb, zainstaluj, popatrz i będziesz widział architekturę.
No i po co samemu robić forum?! Tyle jest dobrych rozwiązań...
Strata czasu... chyba że będzie to SPECJALNY system z zupełnie super rozwiązaniami i funkcjami...
Rafalski
Chcę sobie udowodnić, że potrafie zrobić cos oryginalnego i doskonalic swoja znajomośc php. Tylko tyle i z góry dziękuje za wszelką pomoc biggrin.gif
Hacker
Witam na forum nowego użytkownika!

Najlepiej najpierw zaprojektuj bazę danych.
Moja propozycja tabele:
1) Users
2) Categories (LEFT JOIN na tej samej tabeli)
3) Topics
4) Posts
sticker
Cytat
Strata czasu... chyba że będzie to SPECJALNY system z zupełnie super rozwiązaniami i funkcjami...

no wlasnie a mnie przypadł temat pracy nmagisterskiej wlasnie taki choć nie wiem czy hce go podjąć.. Pomysł do bani bo juz systemy takie są, ale z drugiej strony mogłbym sprobować sklecić jakiś porządny wyświg dla osób piszących posty, gdzie nie bedzie potrzebny żaden pseudkod (BB Code) Jeśli to podejme to bede potrzebował zrobić na was badania czego oczekujecie od takiego systemu biggrin.gif Co o tym myślicie ?
Rafalski
Dobry pomysł ja sie na takie badania zgadzam chociaż mój zapał do pisania forum juz osłabł gdy uswiadomilem sobie ogrom pracy ale może wspólnymi siłami damy rade
Master Miko
WYSWIGI są też w necie... ale powodują (tylko czasem) wiele problemów - np. w php nuke (np 8.0). Ale to już zależy tylko od systemu... tam był schrzaniony.

Więc stworzenie własnego to już ciekawy pomysł. Zacznijcie od studiowania javascriptu tongue.gif

Czego wymagam od programu?
1. Prostoty
2. Absolutny brak skrótów takich jak ctrl + H albo coś w tym stylu do tworzenia kodu
3. Ładnie opakowane
4. Kompatybilne z większością przeglądarek
5. Sposób formatowania może być ściągniętych z popularnych programów do edycji tekstów (w ten sposób każdy się połapie smile.gif )
6. Ciekawych i nietypowych funkcji które mile mogą zaskoczyć smile.gif
7. Rozwijane menu po naciśnięciu prawego przycisku gdzie można formatować wcześniej zaznaczony teskst smile.gif

A jeślibyście się podjeli tworzenia forum razem.. czemu nie. Niestety... trzeba mieć d .(u^100). żo doświadczenia. Wątpie żebym np. ja był zdolny do napisania WYDAJNEGO systemu... poprostu za mało literatury... a każda funkcja się liczy winksmiley.jpg
Rafalski
A teraz z innej beczki jak zainstalowac wtyczke do forum phpbb. Chodzi mi o zmiany w bazie danych mySQL np.
#
#-----[ SQL ]---------------------------------------------
#

ALTER TABLE `phpbb_users` ADD `user_warn` VARCHAR( 3 ) DEFAULT '0' NOT NULL AFTER `user_active` ;
INSERT INTO `phpbb_config` ( `config_name` , `config_value` ) VALUES ('warn_limit', '10');
Nightwalker
w phpMyAdmin wchodzisz na baze z forum, później klikasz na SQL, wklejasz:

1. ALTER TABLE `phpbb_users` ADD `user_warn` VARCHAR( 3 ) DEFAULT '0' NOT NULL AFTER `user_active` ;
  2. INSERT
  3. INTO `phpbb_config`
  4. ( `config_name` , `config_value` ) VALUES ('warn_limit', '10');

I klikasz wykonaj

Ps. nie ten temat.
Turgon
Oczywiście jeśli masz prefix phpbb_ jak nie to zmień w zapytaniu na swój smile.gif .
Rafalski
Wiem że nie ten temat ale mimo wszystko dziekuje za info bardzo mi to pomogło. Wręcz umożliwiło dalszą prace. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.