Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz: enter a myszka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vasquez21
BARDZO PROSZ O PRZENIESIENIE TEGO TEMATU DO WŁAŚCIWEGO DZIAŁU. JAK ZACZĄŁEM PISAĆ POSTA TO MYŚLAŁEM, ŻE TO PROBLEM Z BAZĄ, PÓŹNIEJ COŚ WYSZŁO I ZMIENIŁEM TREŚĆ POSTA, ALE NIE DZIAŁU.

Witam.

Zasiadłem dzisiaj z zamiarem kontunuowania pracy nad projektem na uczelnię i wyskoczył mi pewien błąd z którym nie mogę sobie poradzić. Nie wiem czy przez jakieś niedopatrzenie czy przez mój błąd.

W każdym razie napisałem funkcję która ma za zadanie dodawać wprowadzony za pomocą formularza kraj do bazy danych. Zanim jednak dodam owy kraj do bazy danych chciałem sprawdzić czy takowy nie istnieje już w bazie. Więc napisałem sobie taki kodzik:

1. <?php
  2.  
  3. public function Sprawdz_CzyDodanoKraj()
  4. {
  5. echo '<br>0';
  6. echo '<br>Przycisk-'.$_POST['przycisk'];
  7. if ($_POST['przycisk']=="Dodaj kraj")
  8. {
  9. echo '<br>1';
  10. if ($_POST['nowy_kraj'])
  11. {
  12. echo '<br>2';
  13. $zapytanie = mysql_query("SELECT Count(Kraj) as sprawdz FROM slo_kraje where Kraj LIKE '".$_POST['nowy_kraj']."'") or die("blad");
  14. $wiersz = mysql_fetch_array($zapytanie);
  15. //echo '<br /><>'.$wiersz['sprawdz'];
  16.  
  17. if  ($wiersz['sprawdz']=='0')
  18. {
  19. echo '<br>dodano kraj';
  20. }
  21. else
  22. {
  23. echo '<br>nie dodano kraju';
  24. }
  25.  
  26. }
  27. else
  28. {
  29. echo '<br>3';
  30. $this->smarty->assign('komentarz','Prosze wpisac nazwe kraju');
  31. }
  32. }
  33. }
  34.  
  35. ?>

Mam jedno pole do uzupełnienia... ale nie wiem dlaczego kiedy wpiszę tekst i potwierdzę Enterem, czasem nie widzi mi przycisku... tzn. nic pod niego nie podstawia. Dopiero po kliknięciu myszką działa prawidłowo. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
erix
Najlepiej by bylo zrobic formularz, ktory po sumbicie sprawdza, czy kraj istnieje. Dopiero pozniej istnialaby opcja dodania go do bazy. Mozna to inaczej zrealizowac, w JS-ie, ale mam tu na wzgledzie WA (Web Accessibility).
siemakuba
z tego co piszesz to chyba przeglądarka nie łapie entera na formularzu, więc chyba musisz pokazać HTML z formularzem.

btw, w zapytaniu SQL które pokazujesz możesz (powinieneś) smiało zmienić LIKE na =

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.