Mam do stworzenia bazę danych, gdzie użytkownik wybierałby kraj pochodzenia. Problem jest jednak w tym, że kraje te muszą być w dwóch językach w zależności od języka wybranego przez użytkownika. Kłopot pojawił się już na etapie tworzenia <SECLET> w formularzu bowiem musiałem stworzyć dwa selecty, osobny dla każdego języka. W zależności od wybranego języka includowałem odpowiedni plik i tak jeśli $jezyk = pol wczytywałem kraje_pol.php, dla $jezyk = eng wczytywałem kraje_eng.php. Osobne formularze zrobiłem ze względu na kłopot w sortowaniu. Bez względu na język kraje musiały mieć to samo ID natomiast posortowane musiały być alfabetycznie dlatego uznałem, że jedyną metodą która znam jest stworzenie dwóch zestawów:
itp.
Teraz przyszło mi zmierzyć się z jeszcze większym problemem. W przypadku edycji danych, musi być zaznaczone pole, które użytkownik już wybrał. W innym miejscu, w podobnej sytuacji stosowalem do tego:
<?php for ($m = 1; $m <= 12; $m++) { } ?>
jednak teraz, przy 220 krajach, sprawdzanie 440 razy (w dwoch miejscach jest kraj) warunku if chyba mija się z celem. Czy ktoś może podpowiedzieć jakieś rozwiązanie?