Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] usuwanie wiersza tabelki deleteRow()...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
kukix
Witam.

Mam taki button:
  1. <INPUT type=button onClick="java script: $('ankietaTabelaForm').deleteRow(this.parentNode.parentNode.rowIndex);">

Button jest w tabelce:

1. <TR>
  2. <TD> <!-- wiersz, który chce usunąć -->
  3. <TR>
  4. <TD>
  5. <INPUT onclick=...>
  6. </TD></TR></TABLE></TD></TR></TABLE>

wszystko jest ok, ale gdy wstawie ten input do jeszcze jednej tabelki, to nie chce usunąć mi tego wiersza... (dodatkowa tabelka potrzebna mi jest, aby odpowiednio przerobić wygląd przycisku)

P.S. problem był poruszany na angielskim forum http://www.tek-tips.com/viewthread.cfm?qid=1232357&page=1.
siemakuba
no właśnie, i na wspomnianym przez ciebie forum problem został rozwiązany. Zastanów sie co się stało, kiedy wsadziłeś buttona do kolejnej tabeli? Wydłużyła się droga od niego poprzez wszystkie parent-nody aż do TRa którego rowIndex chcesz odczytać i podać do usunięcia.

teraz ta ścieżka wygląda tak:
Kod
this.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.rowIndex

jako tagi idąc od button w górę aż do TRa głównej tabelki:

BUTTON.TD.TR.TBODY.TABLE.TD.TR.rowIndex

tak, te TBODY jest w drzewie DOM, choć wcale go nie wpisałeś w kodzie.

pozdr.
kukix
Witam..

dzięki za odpowiedź... myslałem, że dodam jedno .parentNode i bedzie ok.. pod dodaniu jeszcze jednej tabelki do tego co pokazałem, to wyszło :
Kod
this.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.parentNode.parentNod
e.
parentNode.parentNode.parentNode.rowIndex

no nic... ważne, że działa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.