Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obj.responseText i całe strony
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Apo
Witam
Zauważyłem że podczas uzywania formularzy wraz AJAX'a akcja z tego formularza ide do nowego pliku (np action="plik.php").
Na stronie mam plik index.php gdzie są nagłówki oraz początek kodu html i jego koniec. W treści strony includuje odpowiednie pliki. No i gdy robie akcje z formularza do odpowiedniego pliku to ten plik sprawdza warunek i wyświetla odpowiedz (0 lub 1). Ale jest też includowane to do reszty strony dlatego "obj.responseText" zawiera kod html i w treści tego odpowiedz na żądanie (0 lub 1). No i mam pytanie czy można to jakoś obejść, czy trzeba tworzyć specjalnie do tego nowe pliki :?
bigZbig
Ale o co chodzi?

-- edit --
atrybut action moze byc pusty lub wskazywac na plik w ktorym sie aktualnie znajduje - efekt jest ten sam.
Apo
to ja może to tak pokaże:

1. <html>
  2. <head>
  3. // naglowki
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?php
  7. require_once("funkcje.php");
  8. ?>
  9. <form action="funkcje.php?email" id="formularz">
  10. // inputy
  11. </form>
  12. </body>
  13. </html>

plik funkcje php:
  1. <?php
  2. if($_GET['email'])
  3.  {
  4.  if(preg_match('#^[wS]+@[wS]+.[wS]{2,4}$#', $_POST['email']))
  5. {
  6. echo 1;
  7. }
  8. else echo 0;
  9.  }
  10. elseif( // itd
  11. ?>

No i wysłaniu formularza zwracany jest responseText gdzie jest cała strone html która wyżej wymieniłem, a w treści tej strony jest wygenerowany kod "0" lub "1" jeśli email jest poprawny. No i moje pytanie brzmi czy można to jakoś obejść czy trzeba robić akcje z formularza do nowego pustego pliku smile.gif
yaro
Nie zabardzo moge zrozumieć o co ci chodzi, ale dam odpowiedź do tego co zrozumiałem.
Co ci szkodzi zrobić 2 pliki? To zadużo klikania, czy na serwerze masz ograniczenie w ilości plików?
Moim zdaniem najlepiej jak to rodzielisz na dwa pliki, że w funkcje.php np. sprawdzanie maila(lepiej jakbyś zrobił w js to sprawdzanie), i w drugim pliku nazwa.php kod html który chcesz includować.
Jeżeli źle zrozumiałem problem to napisz jeszcze raz dokładniej o co ci chodzi.
wolguy
a może użycie XMLa pomoże w tym przypadku?
Apo
yaro właśnie o to mi chodziło. A jak za pomocą js sprawdzić poprawność email i wysłać go ?
mike
Cytat(Apo @ 31.05.2006, 19:08 ) *
A jak za pomocą js sprawdzić poprawność email i wysłać go ?

1. Masz bana na Googlu, czy jak? Google :: search :: email+validation+javascript
2. Nie da się wyslać maila z poziomu JavaScriptu.
bigZbig
Cytat(Apo @ 31.05.2006, 15:05 ) *
  1. <html>
  2. <head>
  3. // naglowki
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?php
  7. require_once("funkcje.php");
  8. ?>
  9. <form action="funkcje.php?email" id="formularz">
  10. // inputy
  11. </form>
  12. </body>
  13. </html>

1. Jesli uzywasz ajaxa to poco w dolaczasz funkcje.php do pliku z formularzem?
2. Nawet jesli sprawdzisz emila js to i tak przydaloby sie sprawdzic ponownie po stronie serwera bo js mozna wylaczyc albo zwyczjnie usunac.
Apo
Cytat(bigZbig @ 1.06.2006, 07:58 ) *
1. Jesli uzywasz ajaxa to poco w dolaczasz funkcje.php do pliku z formularzem?

Tam są funkcje php ...

Cytat(bigZbig @ 1.06.2006, 07:58 ) *
2. Nawet jesli sprawdzisz emila js to i tak przydaloby sie sprawdzic ponownie po stronie serwera bo js mozna wylaczyc albo zwyczjnie usunac.

Nie mam już przycisku submit tylko button onclick czyli jeśli jest js wyłączone to i tak nie wyśle formularza, chyba że sie postara tongue.gif Ale to panel administracyjny więc nie trzeba raczej tego robic ...
bigZbig
Cytat(Apo @ 1.06.2006, 14:46 ) *
Tam są funkcje php ...

No ok ale te funkcje php waliduja email, a walidacja odbywa sie poprzez ajaxa, a poto dajesz w formularzu atrybut action aby wiadomo bylo gdzie tych funkcji szukac. Zauważ, że na stronie z formularzem te funkcje nie sa Ci do niczego potrzebne bo przeciez ich nigdzie nie wywloujesz.

Cytat(Apo @ 1.06.2006, 14:46 ) *
Nie mam już przycisku submit tylko button onclick czyli jeśli jest js wyłączone to i tak nie wyśle formularza, chyba że sie postara tongue.gif Ale to panel administracyjny więc nie trzeba raczej tego robic ...

Jak to panel administracyjny to pol biedy. Mozna by se w ogole darowac sprawdzanie emila.
Apo
Ostatnie pytanie żeby nie zaśmiecać.
Mam takie coś:
  1. <form id="fo" onsubmit="send('fo')" action="1.php?id=1" method="post"><input class="sub" type="text" name="email" value="marekrac@op.pl"></form>

No i nie używam input type="submit" tylko wysyłam formularz poprzez enter.
Gdy formularz jest wysłany onsubmit wywołuje funkcje:
Kod
function send(fo) {

advAJAX.submit($(fo), {
    onSuccess : function(obj) {
      div('search').style.display = 'none';
      alert('Email zostal edytowany');
    },

onLoading : function(obj)  {
      $('search').style.display = 'block';
      $('search').innerHTML = '<h2>Trwa edycja...</h2>';
    },

onError : function(obj) { alert("Error"); }
});

}

Gdy trwa edytowanie wszystko jest ok wpisze TRWA EDYTOWANIE, ale gdy dojdzie do onSuccess to przenosi mnie na strone z akcji formularza (action="1.php?id=1"). Wiecie może dlaczego tak sie dzieje :?
anopak
dzieje się tak, gdyż po akcji z on submit, wykonywany jest dalej akcja formularza,

zmień onsubmit="send('fo')" na onsubmit="send('fo'); return false;"
czyli:
  1. <form id="fo" onsubmit="send('fo'); return false;" action="1.php?id=1" method="post"><input class="sub" type="text" name="email" value="marekrac@op.pl"></form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.